Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
13 січня 2021 р.

До чиїх повноважень належить встановлення тарифів на комунальні послуги?

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до статті 10 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» ціни (тарифи) на житлово-комунальні послуги встановлюються за домовленістю сторін, крім випадків, коли відповідно до закону ціни (тарифи) є регульованими. У такому разі ціни (тарифи) встановлюються уповноваженими законом державними органами або органами місцевого самоврядування відповідно до закону.

Відповідно до ст. 6 Закону України «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг» встановлення тарифів на комунальні послуги суб'єктам природних монополій та суб'єктам господарювання на суміжних ринках, ліцензування діяльності яких здійснюється національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП), належить до повноважень НКРЕКП.

Згідно зі статтею 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до повноважень виконавчих органів міських рад належить встановлення в порядку і межах, визначених законодавством, тарифів на побутові, комунальні (крім тарифів на теплову енергію, централізоване водопостачання та централізоване водовідведення, послуги з постачання гарячої води, які встановлюються НКРЕКП), транспортні та інші послуги.

Наразі, виходячи з умов чинного законодавства, тарифи на комунальні послуги з постачання теплової енергії та гарячої води (АТ «Облтеплокомуненерго», КЕП «Чернігівська ТЕЦ» ТОВ ФІРМА «ТехНова»), розподілу природного газу (АТ ОГС «Чернігівгаз»), централізованого водопостачання і централізованого водовідведення (КП «Чернігівводоканал» Чернігівської міської ради), розподілу електричної енергії (АТ «Чернігівобленерго») та на електричну енергію для побутових споживачів (ТОВ «ЕНЕРА Чернігів») встановлюються НКРЕКП.

 

За інф. Управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!