Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
5 січня 2021 р.

Владислав Атрошенко: Через стійке зниження захворюваності на Covid-19 треба переглянути введення локдауну в Україні


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4

У Чернігові та області темпи поширення захворюваності на Covid-19 наразі знижуються. Чернігівська область знаходиться на восьмій позиції з індикаторним показником захворюваності за 14 днів на 100 тис.населення – 336. По Чернігову такий показник – 414,9, а загалом по Україні – 281,6. Про це повідомила заступниця начальника управління охорони здоров’я міської ради Ольга Малець на щотижневій розширеній нараді в міській раді сьогодні, 5 січня.

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, зважаючи на таку тенденцію, доручив терміново підготувати звернення до Асоціації міст України, яка в свою чергу за можливості закликала би Уряд ще раз зважити питання необхідності введення локдауну. Крім того, написати листи Міністру охорони здоров’я України та Прем’єр-міністру України, в яких повідомити про стійку тенденцію зниження показників захворюваності за останні дні. І висловити прохання переглянути позицію щодо введення локдауну в Україні з 8 по 24 січня та відтермінувати його в залежності від епідемічної ситуації.

- У нас є ще два дні для того, щоб зорієнтуватися на рівні Міністерства охорони здоров’я України, на рівні Прем’єр-міністра України, - що все ж таки, можливо, не потрібен локдаун, якщо йде зниження показників. У нас були свята, очікували можливого сплеску захворювання. Якщо сьогодні-завтра його не буде зафіксовано, то потреба введення локдауну значно знижується. Локдаун принесе значні збитки та проблеми для сотень тисяч підприємців, дрібного, середнього та й великого бізнесу, - зазначив він. – Якщо епідеміологічна ситуація не буде демонструвати зростання, то введення локдауну треба відтерміновувати, доки не буде в цьому нагальної необхідності. Це дуже важливо, адже мільйони людей не матимуть за що існувати. За відшкодування у 8 тис.грн для бізнесу треба дякувати державі, але це дуже слабкий компенсатор, який не компенсує реальні втрати від локдауну.

Принагідно міський голова подякував мешканцям міста, які стали більш відповідально ставитися до карантинних обмежень, а також лікарям, які навчилися у складних умовах швидко і більш-менш якісно справлятися з цим інфекційним захворюванням.

- Медичні працівники у надзвичайно напруженій робочій атмосфері декілька місяців поспіль лікують наших чернігівців. Вони виснажені та втомлені дуже сильно, але дуже якісно працюють. За їхню роботу - низький їм уклін та подяка. Сподіваюся, що всі державні фінансові надходження відбуваються вчасно і всі доплати, які потрібні, виплачуються без заборгованості, - зазначив він.

Владислав Атрошенко також звернувся до всіх головних лікарів з проханням реагувати на неправдиву інформацію щодо виплат. І якщо поширюються відомості, ніби вони не проводяться вчасно - розбиратися і наводити порядок, або публічно спростовувати хибну інформацію. Адже в інформаційному просторі розповіді про те, буцімто не всі вимоги профільного міністерства щодо підвищених виплат лікарям виконуються, з'являються досить часто.

- Є деякі робочі нюанси, тому людям треба пояснювати, що вони повинні по нормативам отримувати, а що ні. Прошу дуже чутливо підходити до цього питання та за потреби розбиратися. З кожним головним лікарем треба подивитися інформацію окремо по кожній лікарні, які займаються такими хворими, - таке доручення міський голова дав управлінню охорони здоров’я міськради.    

Під час доповіді Ольга Малець зауважила, що ще одним важливим показником щодо регіону є завантаженість "ковідних" ліжок у закладах охорони здоров’я (за 5 днів). За її словами, у Чернігові спостерігається стійка тенденція до зменшення кількості хворих, які перебувають на ліжку. Так, щодня, починаючи з 30 грудня, у цих відділеннях міських лікарень вже менше 200 хворих на Covid-19. Станом на 4 січня - 186 таких пацієнтів перебувають у стаціонарі, тобто завантаженість ліжок по місту складає 43,2% (по Чернігівській області – 36%).

Середньодобова кількість хворих, які отримують кисневу підтримку – стабільна. Станом на вчора її отримували 83 хворих, на апаратах ШВЛ знаходяться 4 пацієнта. За останній тиждень кількість ліжок, забезпечених підключенням до кисню – не збільшилась, але над цим питанням управління охорони здоров’я міської ради постійно працює. Наразі таких ліжок у закладах охорони здоров’я міста 264, що складає 61,4% від загальної кількості ліжок для госпіталізації хворих на Covid-19.

Ольга Малець також додала, що по місту показник завантаженості ліжок - непоганий. Загалом по Україні йде зменшення показника завантаженості ліжкового фонду. Разом з тим, треба ще протягом двох тижнів після свят подивитися на загальну епідемічну ситуацію, адже це буде більш показовим, вважає вона.

Владислав Атрошенко висловив сподівання, що через кілька місяців в Україні розпочнеться масова вакцинація населення, а у весняно-літній період відбудеться значне зниження показників захворюваності на Covid-19, і тоді все суспільство увійде в сталий режим. У такій ситуації треба буде проаналізувати медичну галузь вцілому. Адже, крім ковіду, є ще багато інших проблем і хвороб, на які останнім часом через пандемію менше зверталася увага. Зокрема, це стосується серцево-судинних та онкологічних захворювань, - зазначив міський голова.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!