Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
28 грудня 2020 р.

У Чернігові за 5 років лікарням і поліклінікам придбали медичного обладнання на 140 млн грн

+12
+9

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9
Фото № 10
Фото № 11
Фото № 12
Фото № 13
Фото № 14
Фото № 15

За 5 років для міських комунальних лікарень і поліклінік Чернігова придбано медичного обладнання майже на 140 млн грн. Про це нагадали під час обговорення рішення про бюджет на наступний рік на засіданні сесії Чернігівської міської ради 24 грудня.

140 мільйонів гривень - це тільки з бюджету міста і додатково до ремонтів та утеплення старих корпусів, модернізації систем опалення в них, обладнання поліклінік без черг, витрат на відкриття амбулаторії 2-ї міської лікарні. Це – разючий контраст із тим, що було до 2016-го року. Тоді медична галузь міста фінансувалася за залишковим принципом, нове обладнання купували вкрай рідко. Старі апарати доживали віку…

Одне з головних завдань медичної галузі - покращити якість медичних послуг, аби за рахунок купівлі нової апаратури розширити перелік і покращити якість надання допомоги, щоб людям не доводилося їздити до інших міст. Тому при плануванні закупівель медичного обладнання управління та заклади охорони здоров'я керуються принципами доцільності та враховують пріоритетні напрямки впровадження сучасних технологій лікувально-діагностичного процесу.

Основними з цих напрямків є такі:

  • Надання медичної допомоги хворим з гострою респіраторною хворобою covid-19: досягнення 80% забезпечення кисневою підтримкою ліжок для госпіталізації хворих, придбання кисневих концентраторів апаратів ШВЛ.
  • Діагностика найбільш поширених захворювань, серед яких серцево-судинні та онкозахворювання. Придбання рентгенологічного та ендоскопічного обладнання, апаратури для УЗД.

Так в рамках онкопрограми місто придбало:

  • ультразвукову систему за майже 6 млн грн,
  • тароскоп за понад 2 млн 240 тис. грн,
  • рентгенівський діагностичний апарат з цифровою обробкою на 2 робочі місця за майже 3 млн 395 тис. грн,
  • мамографічну систему за 8 млн і 613 тис. грн,
  • відеогастроскоп за понад 2,2 млн грн, систему ультразвукової діагностики за майже 2,5 млн грн,
  • електрокардіографи, ендоскопічні системи, відеогастроскопи, відеоколоноскопи тощо.

Тільки в 2017 році у другій міській лікарні з’явилося 2 таких апарати за понад 1 млн 600 тис. грн. Того ж року до пологового будинку придбали рентгенівський комплекс за майже 2,5 млн грн.

Для закладів охорони здоров'я було придбано 6 рентгендіагностичних комплексів, у тому числі С-подібну систему для НКП “Чернігівська міська лікарня номер 2”.

У місті впроваджується широкий спектр малоінвазивних методів лікування, що зменшує час перебування пацієнтів та пацієнток на лікарняних ліжках і призводить до швидшого одужання. Для цього закуповується лапароскопічне обладнання. Зокрема, ендоскопічних систем придбали на майже 2 млн грн. Лікарні одержали й інше обладнання цього спектру.

Окрім того, наприкінці 2020 року міські лікарні №1 та №2 отримали дві «швидкі допомоги», придбані теж коштом міського бюджету. Це нові сучасні спецавтомобілі на базі Volkswagen, укомплектовані потрібним медичним обладнанням.

Посилювати можливості міських лікарень продовжать і надалі.

У проєкті бюджету Чернігова на наступний рік передбачено виділення 31,8 мільйонів гривень безпосередньо на закупівлю медичного обладнання для закладів охорони здоров'я та 15 мільйонів гривень - на потреби, пов'язані з протидією covid-19.

Зокрема, в переліку медичного обладнання яке планується придбати в 2021 році:

  • рентген-апарат С-арка та дистанційний літотриптор для КНП “Чернігівська міська лікарня номер 2”,
  • лапароскопічне обладнання для лікарні номер 3 та пологового будинку,
  • обладнання для реабілітаційного лікування для дитячої поліклініки номер 2 тощо.

Оновлення медичного обладнання дасть змогу застосувати новітні методи діагностики та лікування і покращити доступність та якість медичних послуг для мешканців міста.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!