Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
21 грудня 2020 р.

21 грудня виповнюється 30 років з дня заснування державної служби зайнятості

Створення державної служби зайнятості на початку 90-х було зумовлено тектонічними змінами в економіці країни. Закриття великих підприємств, реорганізація секторів народного господарства, переформатування суспільних відносин призвели до вивільнення великої кількості працівників. Центри зайнятості стали потужним важелем стримування соціальної напруги серед населення. Запроваджені державою виплати безробітним за відсутності достатньої кількості вільних робочих місць багатьом дозволили пережити ці складні часи.

Нарахування виплат здійснювалось вручну, адже про програмне забезпечення на той час залишалось тільки мріяти. Безробітні отримували щось на зразок чеку і для його переведення в готівку потрібно було звертатись до спеціальної ощадкаси.

Пік безробіття припав на кінець 90-х. Кількість безробітних на обліку в міському центрі зайнятості сягала 12 тисяч. Ті часи пов’язані з масовим попитом на професійне навчання, яке організовувалось службою зайнятості. Для багатьох здобуття нової професії стало можливістю пристосуватись до нових вимог ринку праці. Найпопулярнішими напрямками серед безробітних були професії продавців, перукарів, кухарів-кондитерів, електрогазозварників, малярів-штукатурів.

Нова епоха розвитку державної служби зайнятості настала із запровадженням загальнообов’язкового державного соціального страхування на початку 2000-х. Нова система дозволила підвищити рівень захисту працівників від безробіття. Запроваджені обов’язкові внески стали гарантованою фінансовою базою підтримки працюючих громадян у разі втрати ними роботи.

Подальше реформування служби зайнятості зосередилось на розвитку системи послуг зі сприяння працевлаштуванню населення. Для шукачів роботи та роботодавців впроваджено ряд електронних сервісів, якими можна скористатися, не виходячи з дому. На загальнодержавному рівні створено єдину базу вакансій, діє електронна черга для безробітних, електронні кабінети для роботодавців та шукачів роботи. За допомогою онлайн-платформи з профорієнтації та розвитку кар’єри можна пройти комплексне профорієнтаційне тестування та оцінити власний потенціал, а освітній портал допоможе отримати нові знання та компетенції. Для підвищення конкурентоспроможності громадян на ринку праці служба зайнятості пропонує низку освітніх можливостей для дорослого населення – безкоштовно і в стислі терміни можна здобути затребувану на ринку праці професію чи підвищити кваліфікацію. Зокрема, 11 центрів професійно-технічної освіти, які діють у системі  державної служби зайнятості, здійснюють професійну підготовку за 95 ліцензованими робітничими професіями.

30-ту річницю свого створення державна служба зайнятості відзначає надзвичайних умовах, викликаних пандемією. Її вагомі економічні та соціальні наслідки не могли не відобразитись на ринку праці.

З початку дії обмежувальних заходів, практично вдвічі збільшилась кількість звернень до центрів зайнятості. За даними Чернігівського міського центру зайнятості, на початку березня на обліку перебувало 2083 безробітні особи. Починаючи з квітня їхня кількість стрімко зросла і на початку липня становила 5257 осіб (+52%).

Запроваджена Урядом програма підтримки бізнесу в період карантину дозволила центрам зайнятості компенсувати працівникам частину втраченої ними заробітної плати, а підприємцям  –  доходу. В межах цієї програми, в Чернігові виплачена допомога по частковому безробіттю понад 3 тисячам працівників, а понад 2 тисячі місцевих підприємців отримали часткову компенсацію втраченого доходу.

Використання сучасних технологій та гнучкий підхід до перебудови робочих процесів дозволили уникнути збоїв в роботі центрів зайнятості і задовольнити стрімко зростаючий попит на найважливіші послуги.

Директор Чернігівського міського центру зайнятості Світлана Серб зазначає: «За ці 30 років державна служба зайнятості пройшла великий шлях становлення і розвитку. Набутий нами досвід сприяє швидкому та якісному реагуванню на всі виклики сьогодення. Ми і надалі прагнемо бути ефективними як для роботодавців, так і для шукачів роботи. Користуючись нагодою, хочу висловити слова подяки міській владі, соціальним партнерам, роботодавцям – наші спільні злагоджені дії дозволяють комплексно підходити до вирішення будь-яких проблем на ринку праці».    

 

За інф. Чернігівського міського центру зайнятості

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!