Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
16 грудня 2020 р.

Уроки і висновки після аномальної ожеледиці в Чернігові

+6
+3

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9

У Чернігові кілька діб поспіль спостерігалися незвичайні погодні умови, коли при температурі замерзання падав дощ, який миттєво створював ожеледицю.

Працівники комунальних підприємств міста працювали цілодобово, але долати наслідки льодових опадів було дуже важко. Cумарно, з усіх комунальних підприємств, такою роботою в місті займаються близько 400 працівників різних спеціальностей. Але в ці дні КП задіювали і той трудовий ресурс, який не мав цим займатися - водіїв інших машин, ремонтників-дорожників, всіх наявних робітників. На подолання ожеледиці тільки за дві доби було використано 570 тон сольової та піщано-сольової суміші. Про це мова йшла на щотижневій розширеній нараді в Чернігівській міській раді 15 грудня.

Як повідомив начальник КП «АТП-2528» Руслан Волок, цілодобово працювали і техніка, і люди вручну. Зокрема, в ніч з неділі на понеділок, орієнтовно до 2.00 год. усе місто посипали десь піском, десь сіллю. Але в 2.15 год. пішов сильний дощ і все змив. Температура тоді була мінус 4-5 градусів. Техніка знову виїхала та посипала всю територію. Після 6-ї години знову пішов затяжний дощ, який звів зусилля практично нанівець. 

На центральних автомобільних дорогах, завдяки техніці, з проблемою вдалося впоратися краще, але з тротуарами й територією у приватному секторі виникли складнощі - особливо там, де велика техніка проїхати не могла. Вручну посипати тротуари під дощем, який відразу перетворювався на лід, фізично було нереально. Крім того, на тротуарах, вкладених плиткою, тала вода залишалася на швах, замерзала й все одно створювалась ожеледиця.

За словами Руслана Волока, ожеледиця була такою, що на окремій ділянці в приватному секторі навіть 10-ти тонний МАЗ з піском пішов у кювет, який довелося ще й витягувати.

Через таку складну ситуацію в місті значно збільшилась кількість людей, які звернулися за медичною допомогою до травмпункту. Тільки за минулі вихідні до лікарні з травмами звернулися 200 чернігівців, у понеділок – більше сотні.

- Погода, коли дощ йде в мінусову температуру – нестандартна погода, і це зрозуміло. Також є розуміння обмеженості людського ресурсу, адже робітників у місті немає стільки, щоб за дві години обробити повністю всі ті площі, які ми повинні обробляти, - зазначив під час цієї доповіді чернігівський міський голова. - Але ті люди, які зверталися до травмпунктів - це ваша пряма відповідальність.

Владислав Атрошенко також зауважив, що усі комунальні підприємства: «АТП-«2528», «Зеленбуд», ЖЕКи – не повинні у майбутньому допускати такої ситуації. Для цього треба розробити графік роботи в посиленому режимі, розглянути варіанти нічних змін, щоб місто зранку завжди було прибраним.

- Сказати, що задоволений, я не можу. Робіть, що хочете, але мінімізуйте травми людей. Визначайтеся з головними місцями, які будуть оброблені на випадок таких дощів, - сказав він, звертаючись до комунальників.

Окрім цього, міський голова запропонував у такі екстремальні, через погодні умови, дні більше залучати на допомогу працівників фірм та підприємств, аби вони допомагали розсипати піщано-сольову суміш на тротуарах біля своїх офісів.

Нагадаємо, що у місті з грудня 2019 року діють оновлені Правила благоустрою, забезпечення чистоти, порядку утримання і прибирання вуличних, дворових територій, парків, скверів. Відповідно до п.3.4. цих Правил підприємства, установи, організації, інші суб’єкти у сфері благоустрою на власних, закріплених та прилеглих територіях повинні здійснювати увесь комплекс робіт, спрямованих на забезпечення та постійне підтримання чистоти і порядку. Зокрема, усувати наслідки надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Більш детально дізнатися про роботу КП «АТП-2528», яка техніка працює вночі та яку частину проїжджої частини та тротуарів вона опрацьовує, хто має прибирати територію біля крамниць, кафе та ресторанів, бюджетних установ, а також прибудинкових територій та багато іншої інформації – у програмі «Сьогодні. Головне» телеканалу «Суспільне Чернігів».

Також на цю тему - Відеосюжет телеканалу "Новий Чернігів":

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!