Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
18 листопада 2020 р.

Ще один елемент туристичної навгації з’явився у Чернігові


Фото № 1
Фото № 2

У Чернігові встановили ще один елемент туристичної навігації - цього разу це інформаційний стенд біля залишків знищеного під час АТО на сході України російського танку Т-72б, що знаходиться зараз на території Чернігівського військово-історичного музею (вул.Шевченка, 55А). 

Цей експонат з'явився у Чернігівському військово-історичному музеї 24 жовтня 2017 року. Підбитий російський танк - результат успішного виконання бойового завдання українських військових та наочне підтвердження факту того, що Україна протистоїть саме російській агресії.

Історія цього танку така. Влітку 2014 року росіяни почали поставку сепаратистам на сході України зброї, яка на той момент не перебувала на озброєнні ЗСУ. Так, на Донбасі з'явилися танки Т-72, артилерійські системи “Нона-К”. В одній з партій був і російський Т-72Б з номером “червоний 551”. Вперше його помітили в одному із залізничних ешелонів в Ростовській області Російської Федерації, який прямував у напрямку кордону з Україною.

Вранці 24 серпня 2014 року під час атаки загонами найманців зі складу бригад “Оплот” і “Кальміус” “ДНР” на блок-пост в районі Оленівки (під Донецьком) російський Т-72Б був втрачений в танковій дуелі. Відомий і наш екіпаж, який поставив крапку в його історії.

Буквально через кілька днів цей танк з уже зафарбованим старим номером і нафарбованими новим “білий 110” із власним ім'ям “Ханжос” був помічений в Донецьку в складі бандформування “Оплот” незаконних збройних формувань “ДНР”.

"Цю емблему російських десантників ми знайшли в трофейному танку", - розповів старший сержант Микола Тишик, командир екіпажу Т-64БВ зі складу 51-ї механізованої бригади.

“21 серпня нас направили на один із наших блокпостів біля Оленівки під Донецьком. На нашому блокпосту знаходилося 3 БМП нашої 51-ї бригади, одна МТЛБ, і наш танк. У моєму екіпажі були ще навідник і водій.

Близько 4-ї ранку 24-го серпня почала бити ворожа артилерія. Завдавала неточних ударів. Був туман, видимість обмежена. Ми довернули гармату на той напрямок, звідки йшли танки. Завантажили бронебійний снаряд, дивимося. І ось з того напрямку, де йшов бій, з туману вискакує танк. Він їхав, але його гармата була спрямована в інший бік. Ми були від цього танка приблизно в 400-500 метрах, він наближався, в триплексі через туман не дуже добре все видно, і ось бачу, він почав розгортати башту, можливо помітив нас, тому необхідно було приймати рішення! Було близько 8 ранку, коли я віддав наказ: “Вогонь!”.

Наш снаряд потрапив у вежу, прямо в те місце, де знаходиться командир. Ми побачили вибух, і як хтось випав з танка. Хтось із них побіг в поле”, – розповів він.

У результаті вибуху боєкомплекту башта танка відлетіла далеко вбік. У такому вигляді він простояв аж до осені 2017 року, після чого його зробили експонатом Чернігівського військово-історичного музею.

 

За інф. управління культури та туризму міської ради

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!