Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
17 листопада 2020 р.

Владислав Атрошенко про «карантин вихідного дня»: Забороняєш – компенсуй!

13.11.2020 - міський голова зустрічається з підприємцями, які протестують проти "карантину вихідного дня"

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
13.11.2020 - міський голова зустрічається з підприємцями, які протестують проти "карантину вихідного дня"13.11.2020 - міський голова зустрічається з підприємцями, які протестують проти "карантину вихідного дня"

З коментаря щодо «карантину вихідного дня» чернігівський міський голова розпочав щотижневу розширену нараду в Чернігівській міській раді 17 листопада.

- Ми як міська влада звернулися відповідним рішенням виконкому до Кабінету Міністрів України, з проханням щоби він відмінив цей карантин. Я вважаю, що дії Садового у Львові, інших мерів, які демонстрували публічно непокору рішенням Уряду – це ті дії, які послаблюють державу. Вони мають на меті власні рейтинги – зрозуміло, адже у Львові і другий тур виборів… Ми зважували всі ці речі. Ці демарші тільки дезорієнтують підприємців. Все одно поліція штрафує. Наче міська влада дозволила – а поліція потім оштрафувала і треба в судах вирішувати долю штрафів. Це дезорієнтація людей, - наголосив міський голова.

І звернувся до працівників поліції.

- Не спішіть! У нас в історії були вже випадки, коли після виконання команд потім з’ясовувалося, що це злочинні команди. Не спішіть виконувати такі, - попросив мер. 

І зазначив, що історично ми всі росли в тій країні, де поліція шукала тих хто не працює. Зараз – навпаки, тих хто працює. І це не сприймається як нормальне та логічне. Разом з тим, міський голова зауважив: до честі чернігівської поліції, вона в цій ситуації діяла оптимально.

- Ситуація насправді складна. Розрахунки, на що вплине «карантин вихідного дня», не зроблені. Ну, люди кинулися в п’ятницю закуповуватися – і більше заразилося людей у п’ятницю, менше – в суботу-неділю й у сумі вирівнялося. А в багатьох підприємців (маленький бізнес, ринки) робота – в основному у вихідні, - нагадав міський голова.

На сьогодні усім відомо про невиконання державного бюджету, про те, що залишки коштів на казначейських рахунках у декілька разів менше відповідного періоду попереднього року, є публічні заяви НСЗУ про нестачу декількох мільярдів до кінця року на всі заходи і програми, які нею фінансуються. Але щоб кошти надходили – треба не відбирати в громадян можливість сплачувати податки, вважає він.

- Коли ти робиш якийсь крок – повинен чітко зкомпенсувати збитки. А де була заява хоч когось, із яких джерел, у яких сумах, яким категоріям бізнесу і в який період часу буде компенсація збитків? Якщо ти не дозволяєш працювати й отримувати прибуток – чітко скажи, як, у якій сумі і коли надійде компенсація. Про це не можна не казати публічно! – наголосив Атрошенко.

Міський голова повторив, що в «сухому залишку» його позиція така. Міська влада Чернігова не йде ні на які демарші, тому що це вже буде злочин по відношенню до країни, яка й так ледь стоїть. Але критичне ставлення – є. Тому що розумний принцип: як щось забороняєш – тоді компенсуй. А поки що розмови на тему компенсацій дуже неконкретні.

Довідково: Чернігів на кінець року внаслідок зменшення економічної активності  від карантинних заходів недоотримає більше 200 мільйонів надходжень до міського бюджету. Мінус 200 мільйонів гривень для бюджету розвитку міста Чернігова – це дуже багато.  Для порівняння: побудувати «з нуля» новий дитсадок на Масанах коштувало до 130 млн грн., придбати п’ять нових тролейбусів у 2020 році – 24 млн грн.

 

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!