Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
11 листопада 2020 р.

Владислав Атрошенко: Чим важчі часи, тим людянішим має бути ставлення один до одного в суспільстві


Фото № 1

- Сьогодні - скрута, відсутність коштів у людей. Це треба компенсувати, в тому числі, більш якісним діалогом, щоби ми не жили як на окремих планетах. Треба завжди бути з людьми. Пояснювати їм наші складнощі та дивитися їхні. І пояснювати, що ми не можемо вирішити свої проблеми окремо, один без одного. Тільки разом. Наприклад, якщо неякісна послуга – можемо добитися того, щоб це змінилося (скоригувати температуру, щось змінити). Але якщо не будемо платити – у нас взагалі ніякої послуги не буде. І по жеках, і по коллцентрах має бути максимально толерантне спілкування з людьми. Прохання всім господарюючим суб’єктам – генерація, Водоканал – провести розмови з підлеглими, щоби воно було не хамським, а нормальним людським.

І те саме прохання – по лікарняних закладах. Послухайте, при тому що люди все розуміють – і навантаження, і т. д. – є випадки грубої поведінки, випадки неуважного ставлення навіть до тяжкохворих і т. д. Сьогодні важко всім – але треба керівникам медичних закладів потихеньку, через керівників відділень, а ті - нижче, до медсестер – забезпечувати якість обслуговування і в цьому. Є матеріальна сторона, якій ми будемо по можливості приділяти увагу, але є і сторона спілкування. Я ще раз кажу, і це стосується всіх служб: чим важчі часи, тим більше нам треба шукати компенсатори, щоб ми були одним суспільством. Щоб у нас не було клієнтів і пацієнтів, а люди допомагали як членам своєї сім’ї. Цю роботу з медиками я ще не починав, але хотів би щоби вона велася, - з такими словами чернігівський міський голова Владислав Атрошенко звернувся до підлеглих на розширеній нараді в мерії 10 листопада.

Епідемії COVID-19 і знаходженню балансу оптимальних заходів для протидії поширенню цього захворювання так чи інакше стосувалися всі питання, що обговорювалися на цій нараді. Зокрема, говорили і про шкоду від пандемії для економіки Чернігова.

- Я як міський голова завжди дуже тверезо дивився на ті заходи заборонного характеру, які ми вживали з березня і по сьогоднішній час. Чому? Можу пояснити: за необдуманих заходів у квітні-травні, коли не працював громадський транспорт, коли все було закрито, і коли було по місту 10 хворих і жодного летального випадку, міський бюджет втратив близько 88 млн грн. А ці кошти можна було витратити, наприклад, на боротьбу з онкологією, серцево-судинними захворюваннями і т.д. На сьогодні ми не маємо на меті якихось, прошу вибачення за слово, «тупих» обмежувальних заходів. Але натомість, я прошу звертатися через засоби масової інформації і пояснювати тенденції. Місяць назад у нас 58% людей вважали ковід взагалі вигадкою, і тільки 42% розуміли, що це загроза. Сьогодні ситуація змінилася і я думаю, вже будуть розуміти що це загроза десь 80%. Відповідно, це відбивається на поведінці цих людей і це зменшує навантаження на лікарні. З іншого боку – йде зима, більше людей знаходяться в приміщеннях, відбувається зараження не тільки ковідом, а й ГРВІ і ін. Є розуміння людей про ці ризики і без потреби, зокрема по ресторанам, ходить менше людей. Це збитки для цього виду бізнесу, хоча по поширенню ковіду – більш-менш вирівнює та стабілізує ситуацію. Але якщо накладеться ще й хвиля грипу, нам буде дійсно важко, - зауважив Владислав Атрошенко.

Тому міський голова нагадав про те, що, міркуючи про оптимальні заходи для протидії розповсюдженню інфекції, ніхто не вправі нехтувати інтересами суспільства і не виконувати карантинних вимог. Тому він, зокрема, попросив перевірити ті розважальні зони, які мали би бути тимчасово закриті. Також перевірити магазини: чи перевіряється там температура у відвідувачів, чи дотримуються масочного режиму, чи наявні антисептики.

- Мети штрафувати у нас немає. Ми робимо письмове зауваження, контролюємо його виконання. І тільки якщо буде неадекватна реакція на наші зауваження, тоді вже будемо вживати заходи фінансового характеру: штрафи і т.д., - таке доручення міський голова дав начальнику КП «Муніципальна варта» Віталію Хрустицькому.

Владислав Атрошенко підкреслив, що в першу чергу потрібно проводити роз’яснювальну роботу з директорами торгових мереж. Адже збільшення кількості хворих приведе до локдауну і тоді вже буде зачинено все.  

- Я ще раз прошу нашу міську позицію в цьому питанні займати - виважено. У питаннях зупинки бізнесу - я переконаний в цьому - нам потрібно розуміти компенсаторні напрямки. Адже виходить замкнене коло: для того щоб лікувати - треба гроші, для того щоб менше було хворих - треба все зупинити, і грошей не буде. Тому тут слід приймати розумні рішення, час популізму має минути, - акцентував міський голова. Зазначивши, що на рівні регіону буде пропонувати обговорювати це питання, щоби подальші кроки були раціональними та виваженими.

 

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!