Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
6 листопада 2020 р.

Як у Чернігові зменшують енерговитрати будівель бюджетної сфери за допомогою сучасних технологій


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4

З метою раціонального споживання енергоносіїв бюджетними закладами міста, виявлення фактів безпідставних перевитрат енергетичних ресурсів чи аварійних ситуацій та миттєвого реагування на них, у Чернігові здійснюється щоденний моніторинг фактичного енергоспоживання у 190 будівлях бюджетних закладів міста.

Опалювальний сезон – період підвищеної уваги та особливої трудоємності процесів, оскільки у складі енергоносіїв теплова енергія має найбільшу вартість та потребує значних видатків з міського бюджету.

Моніторинг, аналіз та виявлення нештатних ситуацій здійснюється за допомогою он-лайн програмного комплексу «uMuni». У кожній будівлі визначено конкретних відповідальних осіб з функціями енергоменеджерів, які контролюють споживання енергоносіїв та кожного дня, через веб-ресурс, передають відповідні дані до вищезгаданого  програмного комплексу.

Фахівці відділу енергоефективності управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради на основі отриманої інформації аналізують, оцінюють і порівнюють обсяги та ефективність  енергоспоживання бюджетним сектором міста.

Енергомоніторинг, глибокий аналіз інформації, прогнозування споживання, накопичення даних про стан будівель та їх інженерних мереж дозволяє визначати енергозатратність кожної бюджетної будівлі, формувати пропозиції щодо необхідності проведення енергоаудиту з визначенням пріоритетних до впровадження енергоефективних заходів, які нададуть змогу отримати  скорочення споживання енергоносіїв та забезпечити комфортні умови перебування в будівлі.

Організаційні заходи, жорсткий контроль за енергоспоживанням у рамках функціонування міської системи енергоменеджменту дозволили розрахунково отримати у 2018 році 5,9 млн грн економії цільових коштів міського бюджету не енергоносії та у 2019 році – 2,7 млн грн або 2,2 % (розрахунки проведені з урахуванням приведення до однакових температур у опалювальні періоди). Без приведення до однакових температурних умов у зв’язку з теплою зимою, частковим переглядом тарифів та впровадженням енергоефективних заходів загальна економія витрат на енергоносії у 2019 році, в порівнянні з попереднім періодом, фактично склала 21,1 млн грн.

Покращувати міську систему енергоменеджменту, а отже і якість контролю за споживанням енергоносіїв, дозволяє запровадження сучасних автоматизованих технологій з управління тепловими пунктами та віддаленим їх керуванням.

Одним з перших таких об’єктів стала чернігівська ЗЗСО № 5. У цьому закладі, спільно з НЕФКО, проведені роботи щодо термомодернізації будівлі школи та, за рахунок коштів міста, використовуючи німецький досвід, встановлено автоматизований тепловий пункт з погодозалежним регулюванням і можливістю віддаленого керування (диспетчиризацією).

 Верифікація результатів впроваджених заходів у ЗЗСО №5 дозволяє констатувати факт отримання комфортних умов перебування в будівлі закладу, дотримання санітарних норм при економії більше ніж половини теплової енергії за підсумками опалювального періоду 2019-2020 років.

 

Відеосюжет телеканалу «Новий Чернігів»

За інф. Управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!