Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
5 листопада 2020 р.

Владислав Атрошенко: дистанційне навчання – необхідний крок, щоб зменшити кількість хворих на COVID-19


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко висловив свою думку щодо організації навчання у школах та одночасно звернувся до батьків, які вчора протестували проти дистанційного навчання. Про це мова йшла на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні, 5 листопада.

- Вчора у мене не було можливості підійти до людей - батьків, наших чернігівців, які вимагали очного навчання для дітей з 5 по 11 клас. Так, дійсно, я як міський голова згодний з ними, що дистанційне навчання – це значно гірше навчання, ніж звичайне очне. Я з цим абсолютно погоджуюся. Я теж міг би стати з таким же плакатом поруч з цими батьками. У мене теж є дитина, яка, я вважаю, недоотримає знань, належних, таких, які б знадобилися їй у подальшому житті, знаходячись вдома, а не в школі.

Але якщо ми - тверезо мислячі люди, живемо в одній громаді, в якій дуже багато взаємопов’язаних речей, ми повинні зрозуміти просто елементарні речі. Це те, що лікарі - виснажені, ліжко-місця - на межі можливостей. Що чим більше контактів, тим швидше поширюється вірус, і відповідно більше навантаження на медичну галузь, - зауважив він.

Міський голова нагадав про те, що він сам постійно виступав проти зайвої драматизації та роздування паніки щодо ковіду. Доводив, що це реальність, у якій доведеться жити довгий час. Тому вважає позитивним, що загалом у суспільстві ставлення до цієї хвороби вже більш спокійне. Більшість людей уявляють, що це ніби один із різновидів грипу, який має певні особливості протікання хвороби: у певної категорії людей - надзвичайно важке протікання і наслідки легеневих ускладнень. Крім того, лікарі мають більш зрозумілі протоколи лікування, які постійно змінюються і стають більш ефективними.

- Але разом з тим, по Україні вже понад 9,5 тисяч хворих. Було оголошено, що при досягненні 15 тисяч зупиняється все повністю в Україні. Тобто зупинеться навчання і в 1-4 класах, дитсадках, заняття у гуртках і т.д., якщо ми не будемо жодних заходів вживати, мінімізуючи ці контакти. Зрозумійте, що дитина – переносник цієї хвороби, і сама вона хворіє лише два дні, а дорослий - два-три тижні. Раніше я вже наводив приклад своєї дитини, яка не могла нізвідки, крім школи, принести ковід, - підкреслив Владислав Атрошенко, звертаючись чернігівців.

Міський голова звернувся і до керівників управління освіти та управління охорони здоров’я з проханням більше працювати з батьками, засобами масової інформації та пояснювати важливість всієї ситуації. Адже до захворюваності на коронавірусну інфекцію скоро додасться й захворюваність на звичайний грип. За прогнозами, перша хвиля підвищення епідпорогу очікується вже незабаром.

- Я з повагою ставлюся до усіх чернігівців, до усіх батьків. Але дуже прошу вас зрозуміти: якщо ми щось робимо - це тому, що маємо відповідальність. Наголошую – ми робимо мінімум обмежень з тих, що потрібно робити. Але неминуче постраждаємо, відтягуючи цю ситуацію. Я кожного дня слідкую за цифрами: скільки захворіло, чи ми в «червоній зоні», чи вже в іншій. Не хочу нікого образити, але мітингувати проти дистанційної освіти, коли 9500 нових випадків ковіду за добу в Україні – ідіотизм, - наголосив він.

Міський голова ще раз звернувся до батьків з нагадуванням про те, що без обмежувальних заходів завтра у школах знову не вистачатиме здорових вчителів, які матимуть можливість проводити заняття. 

- Зрозуміло, що усі хочуть кращих знань своїм дітям, є й інші нюанси: батьки працюють і дітей ні з ким залишити і т.д. Але є й інша ситуація та інші ризики, - акцентував він.

Зараз у школах Чернігова хворіє 108 вчителів, з них підтверджений ковід – у 37-х. Такі цифри озвучив начальник управління освіти міської ради Василь Білогура.

- До канікул цифра була майже удвічі більша – і фактично те, що ми пішли на канікули з 15 жовтня й після того забезпечили мінімізацію контактів, дало змогу частині вчителів одужати й цю цифру зменшити. По дитячих садочках цифра є стабільно високою - 27 співробітників станом на сьогодні хворі на ковід, 10 груп на самоізоляції, 4 садочки до кінця тижня закриті повністю, 24-й садочок – до 16 листопада, 57-й – до 10 листопада. Фактично там захворіла категорія співробітників, без яких садочок не може функціонувати. По закладах дошкільної освіти загалом хворіють 119 педагогічних працівників і 125 технічних працівників. Тобто майже 10% від загальної чисельності, - проінформував він.

Заступниця начальника управління охорони здоров’я міської ради Ольга Малець зауважила, що на гарячу лінію до управління саме вчора надходили дзвінки від батьків, які, навпаки, підтримували в такій ситуації рішення про дистанційне навчання. Вона також зауважила, що ті люди, які перехворіли на ковід, особливо у середньому та важкому станах, готові виходити й казати тим, хто не розуміє серйозності ситуації, щоб вони зупинилися у своїх вимогах. Зараз важливо знизити кількість соціальних контактів. І один із таких кроків – це дистанційне навчання.

На думку міського голови, окреме питання, яке потрібно опрацювати також – робота гуртків і секцій.

- Ми йдемо до періоду, коли з трьох важких пацієнтів у лікарні залишатимуть одного, а двох інших відправлятимуть додому. До такого періоду ми йдемо семимильними кроками. Я проти психозу навколо цього питання, його не повинно бути. Розповсюдження ковіду – це математика, тобто залежить від кількості контактів. Зараз треба мінімізувати їх, і ми як влада намагаємося зробити це менш болючим. Одним із шляхів зменшення розповсюдження, як раз і є зменшення контактів у замкненому приміщенні. Ми почали із старших класів, адже меншим потрібно ще трошки звикнути до школи, тому й навчаються вони очно. Але якщо ми будемо ставитися до цього питання так невідповідально, то й це рішення буде тимчасовим, - підкреслив він.

Міський голова як приклад згадав інші країни, де запроваджені жорсткі санкції та комендантська година, де після певного часу не можна з’являтися на вулиці, хто порушує – арештовують. Запровадження аж таких заходів - пам'ять про пережите в цих країнах навесні та визнання серйозності загрози. Нашим співвітчизникам, які досі вважають ковід вигадкою або чимось далеким від себе, теж пора зрозуміти її реальність, вважає він.

***

Питанням, обговорення якого з профільним управлінням чернігівський міський голова призначив одразу по закінченні засідання виконкому, стало забезпечення чернігівських лікарень медичним киснем.

 

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

 

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!