Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
30 жовтня 2020 р.

Житловий будинок на Масанах прикрасить мурал з петриківським розписом у сучасній інтерпретації

+8
+5

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9
Фото № 10
Фото № 11

Про те, що в Чернігові цього року з’являться кілька нових муралів, і один з них – на вулиці Незалежності (район Масанів), ми розповідали ще на початку літа. Але якщо зображення на пологовому будинку готові вже давно, то останнього чекали довше. Тим не менш, нарешті вже можна побачити роботу над його створенням і контури майбутнього малюнку.

Поява цього муралу пов’язана з використанням цільових коштів державного бюджету на утеплення стіни визначеного будинку. Їх залишок не можна було використати на щось інше, а тільки повернути або зробити на тій же стіні ще й малюнок.

Як розповів заступник начальника управління ЖКГ Чернігівської міської ради Євген Дейнеко, ескіз цього муралу обирали з кількох варіантів. Також у ході зустрічей з мешканцями в мікрорайонах чернігівський міський голова показував їх зібранню – й там люди також висловлювалися за цей ескіз. Лише була внесена одна поправка – фон вирішили зробити більш світлим.

Зображення – поєднання петриківського розпису з сучасними мотивами.

Над нанесенням малюнку зараз працює група з трьох художників, серед яких двоє киян і один чернігівець. У тому числі й автор ескізу – уродженець Прилук, а нині киянин Роман Синенко. Ми поспілкувалися з ним під час роботи.

- Я робив усі ескізи, які ми подавали. Була дівчинка з песиком, були папуги, була дівчина з фотоапаратом і оцей ескіз, можна сказати, на українську тематику. Він частково згенерований за допомогою комп’ютера, частково намальований. Це такий напрямок мистецтва, коли я задаю комп’ютеру певні параметри, а він вже генерує картинку, я її виводжу і потім там щось домальовую, додаю свого. Це насправді моя інтерпретація українських узорів. Знизу буде об’ємна геометрична українська мозаїка, а персонаж ніби левітує над нею. Дівчина, текстура якої – петриківський розпис. У Чернігові мурал у такій техніці ми малюємо вперше, - розповів він.

За словами художника, погода на фарбу не впливає ніяк – навпаки, навіть добре коли вона наноситься по холодній погоді. Використовується якісна фарба німецького виробництва, яка років десять може триматися й не вигорати навіть на сонячній стороні.

Працюють над розписом щодня. Роботу мають закінчити до 20-го листопада, але думають, що, можливо, впораються і швидше. Спочатку повністю завершать зображення на лівій частині стіни, а потім перемістять обладнання і продовжать малюнок на правій, яка зараз ще без нічого.

Стіна будинку з новим муралом виходить як раз на новий сквер у мікрорайоні «Масани», облаштування якого завершене буквально днями. У комплексі вони створять ще більш цікаве, приємне та комфортне середовище.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Відео телеканалу "Новий Чернігів"

фото 30.10.2020

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!