Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
27 жовтня 2020 р.

Чи запрацюють школи Чернігова з 28 жовтня і в якій формі? Вирішать сьогодні протягом дня


Фото № 1

Знайти правильну відповідь на це питання намагалися на щотижневій розширеній нараді в міській раді сьогодні, 27 жовтня.

- Сьогодні ще працюють дільничні виборчі комісії в навчальних закладах. Зараз потрібно реально зважити ситуацію, щоб зрозуміти, як починати навчання, - зауважив чернігівський міський голова Владислав Атрошенко на початку обговорення цього важливого питання.

Міський голова вважає:  якщо школи Чернігова й відкриються завтра, то це може бути не надовго. Адже попереду сезонне підвищення захворюваності серед населення на грип та ГРВІ, яке додасться до підвищених показників захворювання на коронавірусну інфекцію.

Як ілюстрацію того, що школи дійсно є місцями обміну COVID-19, який діти потім приносять у свої родини, він навів особистий приклад. 

- У моєї молодшої дитини, яка навчається в школі, немає інших контактів, окрім школи. Те, що вона принесла цю хворобу зі школи, чітко видно по термінах. Так, вона хворіла добу. Температура як підскочила, так і впала, нежить була пару днів. Тобто особисто для неї хвороба пройшла лагідно. А якби ця інфекція була передана бабусі, якій вже за 90 років, які би там були наслідки? І де би зараз була моя бабуся? Тому у питанні школи треба подивитися на міську статистику. Якщо ми зараз відкриємо школи – це однозначно буде на 2-3 тижні і далі ми їх закриємо, тому що іде грип, який додасться до ковіду. Чим це все нам загрожує і до чого приведе? До того, що у нас, як і в західних областях, почнуть звільнятися лікарі. І навіть при підвищених зарплатах. Вони пишуть заяви, тому що виснажені - адже всьому є межа. І фізіологічним можливостям людини також, - зазначив Владислав Атрошенко.

Станом на сьогодні загалом у міських лікарнях 300 ліжок для лікування хворих на COVID-19. Протоколи лікування, які постійно змінюються, дозволяють протидіяти цій хворобі все більш ефективно. Кількісні показники на сьогоднішній день свідчать, що смертність по місту близько півтора відсотків - це менше ніж від грипу. Головна небезпека – для груп ризику і тих, хто невчасно починає лікування. Якщо не допускати такого, то зараз у лікарів є уявлення, як лікувати. Але більшість містян, на жаль, ігнорують заходи безпеки. Тож якщо не вживатимуться обмежувальні заходи, то при стрімкому збільшенні числа хворих лікарі фізично будуть «загнані», оскільки вони теж хворіють, - додав міський голова. Він дав доручення профільним структурним підрозділам міської ради сьогодні до вечора допрацювати питання і дати бачення щодо роботи освітніх закладів.

- Якщо  переходимо на дистанційну освіту – давайте ми тверезо і відповідально подивимося на питання роботи всіх гуртків. Це також має ризики. Плюс те, що діти їздять у транспорті. Давайте ми на всі ці речі подивимося адекватно і з урахуванням ризиків. Не тільки ковідних, а й інших, враховуючи загальну динаміку. І в наших силах, без жодної паніки, знайти рішення, - підкреслив він та нагадав про ситуацію у березні-квітні, коли практично не у відповідності до ситуації у місті не працював весь бізнес. - Ми можемо зараз не вживати жодних заходів. У країні оголошено, що коли буде 15 тисяч захворювань – це буде 100% локдаун, коли все закрито, ніхто не ходить, не їздить і ніщо не працює. Заможні країни, які мають більший «жировий» прошарок, можуть це собі дозволити - але чи можемо ми? Тому нам як керівникам треба прогнозувати ситуацію спокійно, виважено. Щоб не було вселенського кіпішу, як кілька тижнів тому: незручно, що діти залишаються вдома. При прийнятті рішення, ми братимемо суто математичну складову.

Міський голова ще раз акцентував, що наразі для усіх важливо носити маски, мінімізувати контакти та спілкування один з одним без життєвої необхідності.

- Якщо усі люди просто свідомо підійдуть до цієї ситуації, математично можливо погасити цю епідемію. Тобто буде менше контактів, хвороба не буде передаватися, зменшиться навантаження на лікарів і тоді ми вийдемо з червоної зони. На якомусь рівні будемо ще певний час, поки не з’явиться вакцина або всі не перехворіємо. У нас іншого варіанту немає. Ми можемо відкрити школи на тиждень або на два. Приклад своєї дитини я привів. Далі думайте самі, чим це все закінчиться. Вірулентність (вірогідність передачі вірусу) ковіду більша, ніж грипу. Тому я би просив це рішення проговорити також в групах-чатах батьків у кожній школі, щоб почути їхню думку, і потім підготувати рішення про те, як ми рухаємося далі, - підкреслив він.

Владислав Атрошенко також доручив вивчити, зокрема, досвід Польщі у питанні дистанційного навчання з допомогою сучасних технічних рішень. А також - у питаннях логістики очного навчання дітей у школах з мінімізацією ризиків передачі інфекцій. Зокрема, є приклади, коли діти навчаються в одному кабінеті, а не переходять з класу в клас, міняються тільки вчителі, учні перебувають у відокремленому приміщенні весь час, зменшується кількість уроків та предметів у навчальному процесі тощо. 

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!