Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
23 жовтня 2020 р.

П’ять років, які змінили обличчя міста

+20
+17

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9
Фото № 10
Фото № 11
Фото № 12
Фото № 13
Фото № 14
Фото № 15
Фото № 16
Фото № 17
Фото № 18
Фото № 19
Фото № 20
Фото № 21
Фото № 22
Фото № 23

Важко було уявити в далекому 2015-му, що Чернігів може змінитися. Розбиті тротуари та дороги, зламані тролейбуси і маршрутки, у скверах можна було ноги зламати… Чернігів та його мешканці, зневірені бездіяльністю попередньої влади, чекали на зміни. І вони почали відбуватися, коли на посаду Чернігівського міського голови був обраний Владислав Атрошенко.

Від самого початку своєї роботи він поставив чітке завдання: оновити всі сфери життєдіяльності міста, зробити Чернігів зручним, безпечним і комфортним, цікавим для чернігівців і гостей, привабливим для туристів. Крок за кроком, від вулиці до вулиці Чернігів почав змінюватися, перетворившись, зрештою, на сучасне і європейське місто, яке вміє дивувати, зачаровувати і закохувати в себе з першого погляду.

 

Факт про децентралізацію

Владислав Атрошенко «прийняв» Чернігів від попередньої влади із майже повністю знищеною інфраструктурою. При цьому гроші у міста були завжди. Так, на кінець 2015 року на рахунках міста було 188 мільйонів гривень за тим курсом - це 8 мільйонів і майже 174 тисячі доларів. Ці гроші просто лежали, а не йшли на розвиток міста. При цьому Чернігів у рейтингу обласних центрів України був на останніх позиціях.

Сьогодні Чернігів посідає лідируючі місця рейтингу, а міський голова Владислав Атрошенко вважається одним із найуспішніших мерів України. І гроші від децентралізації, на які, як дехто каже, начебто і розвивалося місто, тут абсолютно ні до чого.  

 

Дороги і комунікації

Згідно зі стандартом, запровадженим міським головою Владиславом Атрошенком, всі об’єкти в Чернігові мають робитися комплексно: разом із ремонтом дороги - заміна комунікацій, будівництво тротуарів, велодоріжок, освітлення тощо. За таким принципом відремонтували вулиці Героїв Чорнобиля, Київську і будували дорогу на Шерстянку. На це витрачені великі кошти. Правильним було б прийняти спеціальну державну програму, вважає мер, але поки держава не поспішає допомагати містам вирішувати це питання. Чернігів у межах власних можливостей робить - замінено понад 10 кілометрів водопровідних мереж і майже 6 каналізаційних. За 5 років відремонтували майже 970 тисяч кв.м доріг і понад 117 тисяч кв.м тротуарів у різних мікрорайонах міста.

Владислав Атрошенко був ініціатором створення програми ремонту внутрішньодворових проїздів, вже відремонтовано майже 115 тисяч кв.м.

Наймасштабніший реалізований проєкт – будівництво дороги на Шерстянку.

Чисте, комфортне та безпечне місто

Перше, що відзначають приїжджі до Чернігова, - це надзвичайна чистота всього міста. Це наслідок впровадження нової системи його прибирання. Для цього переймали досвід не лише в українських містах, а й у європейських. Був оновлений парк комунальної техніки. Чистоту і роботу комунальників та обслуговуючих компаній міський голова контролює щотижня на загальноміських нарадах.

Задля безпеки перехожих у Чернігові будують підвищені пішохідні переходи, які довели вже свою ефективність. На «зебрах» встановлюють сучасне освітлення, котре працює упродовж темної частини доби. Відремонтовані підземні переходи біля готелю «Україна», в мікрорайоні Шерстянка.  

 

Парки та сквери

Чернігів віднедавна має взірцевий в’їзд до міста. Він немов задає тон подальшій перспективі – оновленому Валу, Алеї героїв, відремонтованій Красній площі, парковій алеї «стометрівці» та скверу Богдана Хмельницького. Оновлені та нові парки та сквери з’явилися в різних мікрорайонах - на Рокоссовского, навпроти Чернігівської політехніки, на Кирпоноса біля податкової. За 5 років оновлено майже 13 га зелених зон, висаджено понад 30 000 зелених насаджень.  

 

Нові зупинки і тролейбуси

Міський голова Владислав Атрошенко на початку своєї каденції пообіцяв оновити парк ЧТУ і змінити підхід до організації руху вулицями міста. За 5 років було придбано 32 низькопідлогових тролейбусів чернігівського виробництва, відкрили очікуваний десятиліттями маршрут Рокоссовського-Масани через вулицю Козацьку. Встановлено майже 200 сучасних зупинкових комплексів і понад 100 електронних табло з часом прибуття громадського транспорту.

 

Культура та туризм

За 5 років змінився сам підхід до організації й проведення всіх свят та культурних подій у Чернігові. Лише протягом 2019-го у нашому місті відбулося 4 тисячі культурних подій. У 2020-му Чернігів увійшов до топ-рейтингу найбільш цікавих міст для подорожей та топ-10 міст, які розвивають туризм. За каденції міського голови Владислава Атрошенка міський Палац культури нарешті почав перетворюватися на сучасний центр культури міста як зовні, так і всередині, по праву заслуговуючи на звання центрального культурного майданчика міста. А міський пляж «Золотий берег» входить до п’ятірки кращих річкових пляжів України, приваблюючи якісним відпочинком чернігівців та гостей.

 

Спорт

Баскетбольні та футбольні майданчики у дворах, оновлені спортзали у школах, відділення спортивних шкіл і клуби біля домівок - це те, що дасть старт майбутнім чемпіонам. Оновлюється спортивна інфраструктура в житлових районах міста та школах. Біля шкіл з’явилося 11 мультифункціональних майданчиків зі штучним покриттям. Вперше за історії незалежності в місті дитячі та спортивні майданчики встановлюються не меценатами та благодійниками перед виборами, а коштом міста і постійно. 69 таких з’явилися в різних мікрорайонах. А у сквері на проспекті Миру запрацював і перший великий майданчик із елементами інклюзивності. Має місто й амбітні плани - збудувати перший і довгоочікуваний спільнотою Палац спорту  

 

Освіта

За час каденції мера Владислава Атрошенка в освіту Чернігова інвестовано понад 4,5 млрд грн. Школи і садки утеплили, замінили вікна, відремонтували зовні та зсередини. Для підтримки талановитих дітей введені муніципальні стипендії для переможців олімпіад та конкурсів. Їхні вчителі отримують надбавки до заробітної плати. У серпні 2019-го в Чернігові вперше за 25 років був відкритий дитсадок у мікрорайоні «Масани». У планах на наступну п’ятирічку - збудувати нову сучасну початкову школу-дитсадок у мікрорайоні Бобровиця.  

Медицина

Медична галузь міста також зазнала комплексних змін. Відремонтовані й утеплені лікарні, поліклініки, пологовий будинок. У вересні 2017 року Чернігів із ініціативи міського голови Владислава Атрошенка прийняв першу в Україні програму Підтримки народжуваності. За ці роки матеріальну допомогу при народженні дітей отримали майже 5,5 тисяч родин на загальну суму понад 47 мільйонів гривень. У лікарнях коштом міського бюджету оновили медичне обладнання, закупили комп’ютери та програмне забезпечення для сімейних лікарів. З початком пандемії для лікарень на понад 812 тисяч гривень закупили витратні матеріали для забору біологічного матеріалу для виявлення вірусу, лікарів та медпрацівників забезпечили засобами захисту, а пацієнтів - запасом ліків.

Чернігів, яким пишаються

За п’ять років Чернігів пройшов великий шлях. Команда, очолювана Владиславом Атрошенком, не словом, а ділом довела свою спроможність змінювати Чернігів на краще. Але головне, що сталося в Чернігові за останні п’ять років, після того, як він прийняв присягу як Чернігівський міський голова – це те, що чернігівці повірили: зміни в нашому місті можливі. У 2015 році Владислав Атрошенко обіцяв зробити місто, яким будуть пишатися. І він виконав свою обіцянку. Подивіться на очі людей, які гуляють парками і скверами Чернігова, зустрічають гостей і друзів із інших міст України. У цих очах – гордість. Зміни можливі тоді, коли на своєму місті міський голова, який знає, що він хоче зробити. І вся команда працює, як злагоджений механізм. Всі ці зміни, що відбулися, стали можливі завдяки підтримці чернігівців, яку кожного дня відчувають Владислав Атрошенко і вся його команда. Хотілося б, щоб цей курс на розвиток Чернігова тривав і надалі. Щоб ці зміни стали незворотними.

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!