Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
15 жовтня 2020 р.

Міські програми співфінансування для приватного сектору і для ОСББ/ЖБК приймуть ще на 5 років

Капітальний ремонт покрівлі ОСББ "Центр-Ч" (вул. Чернишевського, 15 та 15а). Виконаний у 2017 році в рамках Програма сприяння створенню ОСББ та ЖБК.
Будівництво централізованої каналізації за співфінансування в пропорції 80/20 у мікрорайоні «Подусівка». Роботи початі у 2020 році
Каналізаційна насосна станція в мікрорайоні «Астра». Будівництво каналізації на території ОСН «Астра» здійснювалося у 2018-2020 рр.

Фото № 1
Капітальний ремонт покрівлі ОСББ "Центр-Ч" (вул. Чернишевського, 15 та 15а). Виконаний у 2017 році в рамках Програма сприяння створенню ОСББ та ЖБК.Капітальний ремонт покрівлі ОСББ "Центр-Ч" (вул. Чернишевського, 15 та 15а). Виконаний у 2017 році в рамках Програма сприяння створенню ОСББ та ЖБК.
Будівництво централізованої каналізації за співфінансування в пропорції 80/20 у мікрорайоні «Подусівка». Роботи початі у 2020 роціБудівництво централізованої каналізації за співфінансування в пропорції 80/20 у мікрорайоні «Подусівка». Роботи початі у 2020 році
Каналізаційна насосна станція в мікрорайоні «Астра». Будівництво каналізації на території ОСН «Астра» здійснювалося у 2018-2020 рр.Каналізаційна насосна станція в мікрорайоні «Астра». Будівництво каналізації на території ОСН «Астра» здійснювалося у 2018-2020 рр.

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради 15 жовтня погодив проєкти двох міських програм, що передбачають співфінансування мешканців і міського бюджету для проведення робіт, на наступні 5 років. У обох із них процентні співвідношення внесків пропонується залишити без змін.

***

Відповідно до проєкту Програми розвитку інженерно-транспортної інфраструктури приватного сектору міста Чернігова на 2021-2025 роки, співвідношення залишається 20/80 (4 гривні з бюджету на кожну гривню, внесену мешканцями-членами ОСН). Обсяг її фінансування на 5 років пропонується у 93 млн 750 тис. грн., це по 18 млн 750 тис. грн. на рік. Відповідно, 15 млн грн. цієї річної суми має закладатися в міському бюджеті на кожен рік і 3 млн 750 тис. грн. – збиратися мешканцями. Фактичне виконання програми залежатиме від наявності заявок від ОСН і фінансування цієї програми, виділеного в міському бюджеті на кожен наступний рік.

Аналогічна програма на 2016-2020 роки на практиці довела свою ефективність. З метою забезпечення комфортного та безпечного проживання мешканців приватного сектору, протягом її дії надано підтримку ініціативі  10 ОСН, які були створені мешканцями 405 садиб приватного сектору.

У відновленні асфальтного покриття в приватній забудові на умовах співфінансування взяло участь 4-и ОСН (47 приватних садиб). За рахунок коштів бюджету та коштів мешканців капітально відремонтовано 4,9 км ділянок доріг приватного сектору, а саме: вул. Ривкіна (мікрорайон Півці); вул. Поліська (буд. 13-32) та Поліський Яр (буд. 1-5); вул. Шевченка (буд. 137б-151а) та вул. Сосницька (буд. 30а, 42а), провулок Гомельський (буд. 30,30а,42,44,46).

Крім того, 6-ти ОСН (387 приватних садиб) на тих же умовах надано підтримку щодо приєднання будинків приватної забудови до загальноміської каналізаційної мережі. За рахунок коштів бюджету та коштів мешканців збудовано 3 каналізаційні насосні станції та 5,8 км каналізаційних мереж в приватному секторі міських мікрорайонів, а саме по вулицях: Авіаторів; Сіверянська, Ватутіна, Фабрична, Василенка, Колоскових, Толстого, №19а, 27а; Славутицька, Слов’янська, Білогірська, Солов’їна, Світанкова, Льговська; Любомира Боднарука; провулкам Партизанський та Льотний. Розпочаті роботи по вул. Московська (від будинку № 46 до вулиці Кримської); вулиці Перемоги (від будинку №13 до вулиці Кримської); вулиці 21 Вересня (від будинку №21 до вулиці Кримської); вулиці Панаса Мирного (від будинку №11 до будинку №24); вулиці Кримської (від будинку №75 до вулиці Керченської) (І черга будівництва) протяжністю 1,3 км.

Протягом останніх років спостерігається зростання зацікавленості містян-мешканців приватного сектору в розвитку території їх проживання з використанням цієї програми. Прийняття її на наступні роки дозволить продовжити надання підтримки населенню приватних домоволодінь міста для проведення благоустрою територій приватного сектору (капітальний ремонт доріг, проїздів, мереж зовнішнього освітлення, водопостачання, водовідведення, відведення дощових та талих вод).

***

Відповідно до проєкту Програми сприяння створенню ОСББ та підтримки будинків ОСББ та ЖБК на 2020-2025 роки, виділення коштів з міського бюджету на проведення капітального ремонту багатоквартирних будинків, внутрішньо-будинкових проїздів та малих архітектурних форм на прибудинковій території для ОСББ та ЖБК проводитиметься на умовах: 70% від загальної вартості робіт – це кошти міського бюджету, 30% – кошти ОСББ (ЖБК). У випадку, якщо строк експлуатації будинку перевищує 50 років, фінансування робіт по капітальному ремонту здійснюється у співвідношенні: 85 % від загальної вартості робіт – це кошти міського бюджету, 15 % – кошти ОСББ (ЖБК).

Для будинків, строк експлуатації яких не перевищує 10 років, фінансування робіт по капітальному ремонту за рахунок коштів міського бюджету не передбачено (статтею 884 Цивільного кодексу України встановлено гарантію якості у договорі будівельного підряду: гарантійний строк становить десять років від дня прийняття об’єкта замовником, якщо більший гарантійний строк не встановлений договором або законом).

Головною метою цієї програми є формування у свідомості мешканців багатоквартирних будинків господарчого ставлення до спільного майна, стимулювання їх активності у напрямку колективного управління будинком шляхом створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, а також вдосконалення відносин, що виникають у сфері обслуговування житлового фонду об’єднань співвласників багатоквартирних будинків і житлово-будівельних кооперативів, та покращення житлового фонду міста.

Прогнозний обсяг фінансування заходів цієї програми з міського бюджету на 5 років складає 54 млн 325 тис. грн.

***

Після погодження виконкомом обидві програми мають бути винесені на розгляд сесії Чернігівської міської ради та набудуть чинності тільки після затвердження нею.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!