Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
6 жовтня 2020 р.

У Чернігові біля драмтеатру встановили перший наземний пожежний гідрант

+2

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5

У Чернігові планують встановлювати не тільки підземні, а й наземні пожежні гідранти. Перший такий (дизайн - старовинний, начинка - цілком сучасна) позавчора встановили біля драмтеатру. Зараз навколо нього повертають на місце плитку.

Про те, чому вирішили згадати давно забуте старе і які плюси та мінуси підземних і наземних гідрантів, інформує КП "Чернігівводоканал".

Водопровід з'явився в місті Чернігові у 1880 році. Однак водонапірні системи міста були практично марні в боротьбі з пожежею. Необхідно було організувати подачу води з міської мережі до місця гасіння пожеж. Для цього почали використовувати пожежні гідранти, принцип роботи яких залишається незмінним вже понад півтора століття. До жовтня 2020 року в Чернігові використовували виключно підземні гідранти.

Наприкінці XIX століття в багатьох містах за пропозицією Н. П. Зиміна на прокладеному вздовж вулиць протипожежному водопроводі через кожні 40 - 60 сажнів на пожежних підставках було змонтовано підземні пожежні гідранти, виготовлені за кресленнями, наданими адміністрацією м. Провіденса (США). За радянських часів пожежні гідранти було стандартизовано, випущений ГОСТ 8220 за яким вони випускаються і донині.

Понад сто років тому такі ж гідранти з’явилися і в місті Чернігові. Через те, що переважна кількість водопровідних мереж міста знаходиться попід проїзною частиною доріг, в Чернігові використовуються виключно підземні гідранти. Їх встановлюють у водопровідних колодязях під кришками люків. Сучасні пристрої пожежогасіння розраховані на кілька десятиліть повноцінної роботи. Конструкція ПГ максимально спрощена, що знижує ймовірність поломки і необхідності ремонту.

З позитивних якостей підземних пожежних гідрантів варто виділити наступні:

  • Антивандальність. Оскільки пристрій знаходиться в колодязі і закрито люком, його не можуть зрізати, деформувати, розмалювати.
  • Корпус пожежного гідранта виготовляють зі сталі або чавуну. Це виключає механічні пошкодження.
  • Робота при низьких температурах. Нижче рівня землі температура підвищується. Гідрант закритий від снігових заметів, йому не загрожує обледеніння. Замерзання може трапитися хіба що при екстремально низьких температурах.
  • Гідрант не заважає пішоходам або автомобілям, не представляє небезпеки в темний час доби.
  • Тривале збереження функціональності. Завдяки розташуванню в закритому просторі все елементи гідранту захищені від впливу зовнішніх негативних чинників.

Негативні сторони підземних моделей пожежних гідрантів:

  • Можуть виникнути складнощі з пошуком люка, особливо якщо він занесений снігом.
  • Для під'єднання пожежного рукава необхідно зняти люк і встановити колонку. Це вимагає додаткового часу.
  • При розташуванні в низині можливе затоплення колодязя ґрунтовими водами.

У той же час в країнах Європи та Америки широко використовуються наземні пожежні гідранти. Для того, щоб вивчити технологію монтажу та плюси-мінуси експлуатації таких присторїв, в центральній частині Чернігова буде змонтовано перший наземний пожежний гідрант нашого міста.

Роботи з встановлення наземного гідранту виконали фахівці КП «Чернігівводоканал»

 

Прес-служба Чернігівської міської ради за інф. КП «Чернігівводоканал»

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!