Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
30 вересня 2020 р.

Голосування за проєкти бюджету участі: питання, які задаються найчастіше


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3

У Чернігові триває загальноміське голосування за проекти Бюджету участі, яке вже перетнуло свій «екватор» і наближається до завершення. Нагадуємо, що віддати свій голос за подані цього року ініціативи чернігівці можуть до 4 жовтня включно, тобто залишилося ще неповних 7 днів.

Як і кожного року, консультаційну підтримку при виникненні будь-яких питань щодо процесу голосування надають як члени робочої групи з бюджету участі, так і працівники відділу звернень громадян Чернігівської міської ради, в чиї обов’язки входить модерація процесу голосування. Про те, з якими ж проблемами та запитаннями найчастіше звертаються до них учасники голосування цього року, нам розповіла начальник відділу звернень Ірина Брусильцева.

За її словами, люди вже здебільшого обізнані про те, що голосувати можуть тільки мешканці Чернігова, які прописані в місті. Скарг на те, що система не пропускає голосувати  не резидентів міста, майже немає.

Найчастіше ж, як і в попередні роки, люди запитують про те, через картки яких банків можна проголосувати. Це водночас і найпростіше питання, бо все це вичерпно і зрозуміло вказано на сайті «Громадський проект».

 - Також, як виявилося, проблеми при авторизації на інтернет-платформі «Громадський проект» через банківську картку дуже часто спричинені помилкою в даних картки, закінченням строку її дії, необхідністю оновити ціі дані. Але на сьогодні уточнити свої дані або відновити картку можна у будь-якому відділені відповідного банку за один візит. І це - в інтересах самого громадянина. Загалом же в цьому році, у порівнянні з минулими, робота банківських застосунків, за допомогою яких люди авторизуються на платформі, значно покращилася, - розповідає Ірина Брусильцева.

Як відомо, минулого року були деякі технічні проблеми із підтримкою  Ощадбанку, але в цьому році всі недоліки усунено.  Окрім того, цього року з’явився ще й мобільний додаток до сервісу Приват24, який дозволяє голосувати через вайбер (Viber-боту від Приватбанку “VoteForCityBot”). Про нього теж хороші відгуки, кажуть що голосувати зручно, додає вона. Це, до речі, перший в Україні бот електронної демократії.

Питають і про те, де відкриті пункти для голосування та який там графік роботи. По місту працюють 9 таких пунктів консультативно-технічної підтримки, усі вони перераховані на афіші Бюджету участі в Чернігові. Чотири з них, які знаходяться в навчальних закладах, працюють тільки по суботах з 9 до 18 годин.

- З якими ще проблемами та запитаннями до вас звертаються стосовно голосування за проєкти бюджету участі?

- Є звернення від мешканців, які не мають картки жодного із запропонованих платформою банків. Це болюче питання, але  відповідно до Положення про громадський бюджет (бюджет участі у місті Чернігові) п. 5.4 " Голосування згідно з п. 5.1 відбувається: …шляхом електронного голосування за допомогою Електронного сервісу після реєстрації голосуючого, шляхом використання електронного поля для відправки голосу за обраний проект."

 До речі, багато чернігівців, які оформляли матеріальну допомогу у міській раді, мають Муніципальну картку чернігівця, за допомогою якої вони теж можуть проголосувати.

Є громадяни, які мають банківські картки, але з обережністю відносяться до надання даних про картку при голосуванні, боячись шахрайських дій. Наголошую, що це технічно неможливо. Таке електронне голосування проводиться вже не перших рік – і жодних подібних фактів ні в Чернігові, ні в інших містах (адже платформа всеукраїнська) не виявлено.

За словами керівниці відділу звернень, на сьогодні за проекти бюджету участі в Чернігові проголосувало вже  більше 14 700 осіб. Не всі вони обов’язково вже підтримали по 6 проєктів – система дозволяє голосувати не одразу, а при бажанні робити це за кілька підходів. Як відомо, сумарно кожен може підтримати своїм голосом 3 великих і 3 малих проекти.

У цьому році, серед іншого, спостерігається приємна тенденція, що молодь активно підтримує своїми голосами не тільки свої ініціативи, а й проєкти людей похилого віку, які стосуються пенсіонерів.

Нагадаємо, всього до загальноміського голосування цього року допущені 69 проєктів. Серед них: 27- малих (до 300 тис. грн) та 42- великий (з кошторисом від 300 тис. грн до 1,5 млн грн). З них у наступному році будуть втілені ті проєкти, за які чернігівці зараз віддадуть найбільше голосів. На це в міському бюджеті передбачена сума у 21 млн грн.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!