Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
10 вересня 2020 р.

Чернігів - шостий у рейтингу «Індекс конкурентоспроможності міст України 2019/2020»


Фото № 1

Шість міст України – Хмельницький, Івано-Франківськ, Львів, Вінниця, Тернопіль, а також Чернігів є містами з найбільш сприятливим бізнес-кліматом та ефективним економічним врядуванням. Такими є результати дослідження «Індекс конкурентоспроможності міст України (ІКМ) 2019/2020», яке презентували сьогодні.

Згідно з результатами дослідження Чернігів на 6-й сходинці зі значенням ІКМ 2019/2020 – 62,88 бала. Досягнути високої позиції в рейтингу Чернігів зміг завдяки високим результатам у рамках окремих компонентів, що формують ІКМ. Найсильніші компоненти ІКМ у Чернігові:

  • Започаткування бізнесу (3-тє місце);
  • Безпека ведення бізнесу (3-тє місце);
  • Лідерство міської влади (5-те місце);
  • Доступ до публічного майна (6-те місце);
  • Неформальні платежі та корупція (6-те місце).

Таке дослідження запроваджується вперше та є інструментом для оцінки бізнес-клімату у містах, вимірювання ефективності економічного врядування та мотивації місцевих органів влади до співпраці з місцевою бізнес-спільнотою. Для інвесторів індекс може стати основою для прийняття рішень щодо доцільності інвестицій у містах, які беруть участь в ІКМ.

Широкій громадськості – споживачам товарів та послуг – ІКМ дає можливість обирати більш якісні товари та послуги місцевих виробників, бо за рівних умов ведення бізнесу, малі та середні підприємства стають більш клієнт-орієнтованими не лише завдяки чесній конкуренції, а завдяки позитивному взаємовпливу.

У 2018 році в місті Чернігові налічувалося близько 17 тис. суб’єктів МСП (у т. ч. 154 середні підприємства, 2,8 тис. малих підприємств та 14,1 тис. фізичних осіб-підприємців),

За кількістю суб’єктів підприємництва Чернігів знаходиться на 10-ій сходинці серед обраних для дослідження міст. На місто припадає 43,1% від загальної кількості суб’єктів господарювання Чернігівської області, що підкреслює центральну роль міста в економіці регіону.

ІКМ - це масштабне опитування, перша хвиля якого охопила загалом 23 обласні центри України та місто Київ. Для оцінки та побудови ІКМ 2019/2020 опитані 5115 суб'єктів підприємницької діяльності, які висловили думки про бізнес-клімат та про зусилля міської влади у створенні сприятливого середовища, зібрані статистичні та адміністративні місцеві дані, проведені інтерв'ю з представниками місцевої влади. Наступні дві хвилі дослідження ІКМ заплановані на 2021 та 2023 роки у 45 та 60-ти найбільших містах України.

В опитуванні в Чернігові взяли участь 212 суб’єктів підприємницької діяльності, які представляють різноманітні галузі економіки. Це 135 (63,7%) підприємств-юридичних осіб та 77 (36,3%) фізичних осіб-підприємців (ФОП). При аналізі відповідей масив було зважено за критерієм типу суб’єкта підприємницької діяльності респондентів для того, щоб він відповідав параметрам цільової вибірки, а саме 64,5% юридичних осіб та 35,5% ФОП.

Дослідження ІКМ проведене Info Sapiens у співпраці з Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!