Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
28 серпня 2020 р.

Чернігівська міська рада звернулася до керівництва держави щодо погашення заборгованості за надані пільги з послуг зв’язку


Фото № 1

Чернігівська міська рада на своєму черговому пленарному засіданні, 27 серпня, звернулася до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо погашення заборгованості за надані пільги з послуг зв’язку з Державного бюджету України.

«У місті Чернігові склалась напружена ситуація щодо виконання органами місцевого самоврядування делегованих державою повноважень в частині відшкодування підприємствам - надавачам послуг втрат за надані пільги з послуг зв’язку.

Публічне акціонерне товариство “Укртелеком” в особі Чернігівської філії надає телекомунікаційні послуги абонентам міста Чернігова з урахуванням ïx пільг передбачених п. 19 ч. 1 ст. 12, п. 10 ч. 1 ст. 13, п. 18 ч. 1 ст. 14, п. 20 ч. 1 ст. 15 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії ïx соціального захисту”; п. 11 ст. 20, п. 8 ст. 30 Закону України “Про статус i соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”; п. 6 ч. 1 ст. 6 “Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів Національної поліції i деяких інших осіб та ïx соціальний захист”; ч. 5 ст. 12 Закону України “Про соціальний i правовий захист військовослужбовців та членів ïx сімей” та п. 10 ст. 13 Закону України “Про охорону дитинства”. Зазначені пільги окремим категоріям громадян встановлені на загальнодержавному рівні Верховною Радою України.

До 2017 року частиною 5 статті 102 Бюджетного кодексу України визначалось, що пільги з послуг зв’язку надаються за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, у тому числі й міському бюджету міста Чернігова.

У той же час Законом України “Про Державний бюджет на 2016 рік” відповідна субвенція для місцевих бюджетів передбачена не була, а у 2015 році була профінансована не у повному обсязі відповідно до взятих зобов’язань.

Станом на 1 серпня 2020 року по місту Чернігову утворилась заборгованість з відшкодування компенсації вартості телекомунікаційних послуг, наданих пільговим категоріям громадян, яка підлягає стягненню з управлінь праці та соціального захисту населення Деснянської та Новозаводської районних у місті Чернігові рад за рішеннями судів, загальним обсягом 10,5 млн гривень, у тому числі задоволені позовні вимоги ПАТ “Укртелеком” в сумі 10,4 млн грн; задоволені позовні вимоги АТ “Українська залізниця” в особі Регіональної філії “Південно-Західна залізниця” АТ “Українська залізниця” в сумі 0,1 млн гривень.

20 грудня 2016 року Верховною Радою України прийнято Закон України “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо удосконалення складання та виконання бюджетів)”, відповідно до якого з 1 січня 2017 року видатки на пільги з послуг зв’язку, надані державою, віднесено до видатків місцевих бюджетів, що можуть здійснюватися з усіх місцевих бюджетів (підпункт 204 статті 91 Бюджетного кодексу України).

Згідно з загальноєвропейськими принципами місцевого самоврядування, закріпленими у Європейській хартії місцевого самоврядування, яка ратифікована Законом України від 15.07.1997 No 452/97-BP, обсяг фінансових ресурсів органів місцевого самоврядування відповідає повноваженням, передбаченим конституцією або законом.

Статтею 97 Бюджетного кодексу України передбачено, що у Державному бюджеті України можуть передбачатися такі трансферти місцевим бюджетам, як додаткова дотація на компенсацію втрат доходів місцевих бюджетів внаслідок надання пільг, встановлених державою. У Державному бюджеті України затверджується обсяг міжбюджетних трансфертів окремо для кожного з відповідних місцевих бюджетів, у разі якщо є підстави для надання та отримання відповідних міжбюджетних трансфертів, порядок та умови надання яких з державного бюджету місцевим бюджетам визначаються Кабінетом Міністрів України.

Таким чином, на підставі викладеного вище та через обмеженість фінансового ресурсу міського бюджету міста Чернігова, просимо Вашого особистого сприяння стосовно виділення коштів та визначення порядку та умов надання у 2020 році субвенції з державного бюджету міському бюджету міста Чернігова на погашення заборгованості по відшкодуванню компенсації вартості телекомунікаційних послуг, наданих пільговим категоріям громадян, в обсязі 10,5 млн гривень.

Також, просимо сприяти вирішенню питання передбачення у Законі України “Про Державний бюджет України на 2021 рік” місцевим бюджетам, у тому числі і міському бюджету міста Чернігова, необхідного обсягу субвенції з державного бюджету на відшкодування компенсації вартості телекомунікаційних послуг, наданих пільговим категоріям громадян», - йдеться у зверненні.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!