Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
25 серпня 2020 р.

Палити суху траву – небезпечно


Фото № 1

Шкідлива звичка, коли люди масово спалюють суху траву, листя, очерет - наносить величезну шкоду довкіллю. Та найбільше турбує те, що такі стихійні підпали можуть призвести до виникнення лісових пожеж, загорань будинків, адже у вітряну погоду вогонь дуже швидко може переміститися з полів, пасовищ та господарських угідь до лісових насаджень, перетворившись на справжнє стихійне лихо.

Але деякі громадяни нехтують правилами безпечної поведінки в навколишньому середовищі. Навіть недбало кинутий недопалок цигарки, іскорка від погано залитого багаття, небезпечні пустощі з вогнем можуть стати причинами ненавмисного підпалу житлових та господарських будівель.

Самовільне спалювання сухої трави наносить шкоду об’єктам рослинного та тваринного світу, а також навколишньому середовищу, забруднюючи атмосферу. Вогнем знищується не лише сухостій, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів. Руйнується гумус, гинуть ґрунтоутворювальні організми та бактерії, які відіграють важливу роль у мікробіологічних процесах і допомагають рослинам засвоювати корисні речовини. Це призводить до погіршення якості ґрунтів і, як наслідок, до зниження урожайності. Гинуть від вогню також комахи, молодняк звірів та птахів, порушується природна рівновага. Згодом суха трава перегниє і стане поживною речовиною для молодої трави, а також матеріалом для утворення гумусу.

Треба також зазначити, що до складу диму, який виділяється при згоранні відходів входять пил, окиси азоту, важкі метали, канцерогенні сполуки. З тліючого листя виділяється бензопрен, що здатен викликати ракові захворювання, а з димом у повітря вивільнюються діоксини – одні з найотрутніших для нашого організму речовин.

За недотримання вимог законодавства недобросовісним громадянам загрожує адміністративна відповідальність, до якої притягують згідно із статтею 77-1 «Самовільне випалювання сухої рослинності та її залишків» Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Слід нагадати, що згідно з чинним законодавством, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот шістдесяти до семисот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від однієї тисячі двохсот шістдесяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Якщо ви помітили горіння сухої трави - спробуйте самотужки його ліквідувати. У випадках значного поширення пожежі - негайно повідомте про загоряння за телефоном 101.

Зупинити початкове розповсюдження вогню значно легше, ніж загасити велику пожежу.

Тож методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Чернігівської області та відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Чернігівської міської ради закликає громадян: не спалювати суху траву та сміття, не завдавати шкоди здоров’ю людей і навколишньому середовищу!

 

За повідомленням відділу з питань НС та ЦЗН Чернігівської міської ради

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!