Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
21 серпня 2020 р.

Про що говорили з очільником міста голови вуличкомів Новозаводського району?

+11
+8

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9
Фото № 10
Фото № 11
Фото № 12
Фото № 13
Фото № 14

24 липня чернігівський міський голова Владислав Атрошенко зустрічався з головами вуличкомів Деснянського району міста, а 20 серпня в Чернігівській міській раді відбулася аналогічна зустріч для Новозаводського району.

На ній міський голова передусім підтвердив те, що вуличкоми як інституція в Чернігові будуть збережені. Побоювання в мешканців приватного сектору виникли у зв’язку з тим, що програми підтримки вуличкомів були не міськими, а діяли при районних у місті радах. А позаяк у Чернігові районні ради на новий термін вже не обиратимуть, то й їх програми припиняються. Але в Чернігові вчиняють необхідні дії для того, щоб отримувачі соціальних допомог та інші чернігівці, на кого розраховані програми соціальної спрямованості, цього не відчули. Такі програми приймуть вже як міські, що діятимуть з листопада цього року. Зокрема, і програму сприяння діяльності вуличних комітетів.

Владислав Атрошенко вкотре наголосив на тому, що вуличкоми – необхідна ланка для зв’язку з мешканцями приватного сектору, вчасного виявлення різного роду проблемних ситуацій у таких районах, для координації та допомоги, особливо самотнім сусідам похилого віку.

Також перед тим, як дати старт діалогу, міський голова зазначив, що його пріоритет – зробити так, як буде краще для всього міста. Потім учасники зустрічі за бажанням брали слово і задавали міському голові запитання про ту чи іншу проблему свого району, а також вносили пропозиції.

Зокрема, голова вуличкому з мікрорайону «Астра» подякувала місту і міському голові за програму «80/20» для приватного сектору, завдяки якій їх мешканці змогли прокласти каналізацію. Вона щойно добудована, але ще не підключена, оскільки люди ще не повністю внесли свою частину коштів (20% вартості). Міський голова повідомив, що говорив на цю тему з підрядником і доручив йому провести збори та пояснити там свою позицію щодо боргу та підключення. Якщо договір підписали – треба його умови виконати, у т. ч. повністю внести кошти. Разом з тим, і міська рада чітко виконує свої зобов’зання за цією програмою і на кожну гривню, сплачену мешканцями, з бюджету вносить чотири. Більше того, якщо люди оплачують свою частину першими, а далі, наприклад, через інфляційні процеси ціна зростає – це проблеми, які міська влада теж бере на себе. Тому дана програма дуже вигідна і варта того, щоб нею користувалися. Завдяки їй мешканці приватного сектору можуть не чекати, поки до них дійде черга, а покращити умови свого життя вже зараз.

Голова вуличкому з Лісковиці висловив повну підтримку тієї позиції Владислава Атрошенка, що мостити дороги асфальтною крихтою, та ще й без щебеневої основи – це гроші на вітер. Тим же самим, на його думку, є ремонт доріг без належної організації водовідведення. Таку дорогу «змиває» в перші ж кілька років. Він перерахував кілька проблемних зон свого району, де чим далі, тим більш необхідна дощова каналізація, бо після великих злив двори «тонуть». Зокрема, така проблема існує там, куди стікає вода від швейної фабрики та вулиці Воровського.

Міський голова підтвердив те, що проблема з відведенням дощових і талих вод з року в рік загострюється. По-перше, змінюється клімат, частішають аномальні для нашої місцевості зливи. А по-друге, все більше землі забудовано та вкрито асфальтом. Тобто проблема є і вирішувати її рано чи пізно доведеться, чим міська влада в Чернігові крок за кроком і займається. Наприклад, у цьому році водовідведення організується в районі Чорториївського яру, логічним продовженням якого має стати технічне вирішення проблеми підтоплення вулиці Декабристів.

Разом з тим, простих і дешевих рішень у задавнених проблемних ситуаціях щодо води зазвичай не буває, а неграмотні дії тут небезпечні. Тому там, де вода, треба «робити по уму», тобто залучати серйозні проектні організації. Та і взагалі бюджетні кошти можна витрачати тільки маючи проект і висновки експертиз, а все це - значні витрати. Та й саме по собі будівництво дощової каналізації – роботи не дешеві. Тому коли вже братися за них – то треба мати значний фінансовий ресурс, вивчати питання повністю і «робити по-людськи». Фінансові можливості, на жаль, обмежені й на те, щоби все зробити зразу, їх не вистачає. Але та чи інша подібна проблема приватного сектору в місті все-таки вирішується.

Також лісковицький голова вуличкому попросив активізувати покращення освітлення в приватному секторі, ставлячи там вуличні світильники, які вивільнилися в центрі міста після заміни на світлодіодні. А ще – запропонував пересаджувати на вулиці Чернігова молоді деревця, якими заросла територія намиву за нафтобазою.

Першу пропозицію мер підтримав повністю, а щодо дерев зазначив, що центральну частину міста робитимуть усе-таки туристичною, тому в ній дерева однозначно садитимуть однакові, рівні, одного віку і спеціально підібраних сортів. Але для інших вулиць це, можливо, й слушна пропозиція. Міський голова пообіцяв донести її до фахівців КП «Зеленбуд».

Голова вуличкому з вулиці Десняка підняла іншу проблему. У цьому районі мешканці звикли в дощ через шланги зливати використану в побуті воду не у вигрібні ями, а прямо на дорогу. Тому часто по вулиці з дощовими потоками пливуть і макарони, і дещо гірше. Потрібно, щоб Муніципальна варта за таке штрафувала, вважає вона. Хто таке робить – не поважає своїх сусідів, тож впливати на нього повинна влада. Міський голова додав, що діяти треба – спільно.

Голова вуличкому з вулиці Невського звернулася до мера з проханням посприяти у прибиранні шести аварійних сосен, які нависають над дахами. Приватний лісгосп – власник дерев – забрав там хороші дерева, а ці залишив. Міський голова одразу дав доручення зв’язатися з лісгоспом і посприяти вирішенню питання.

Ще одна скарга з тих, що прозвучали, стосувалася не якоїсь окремої вулиці чи району, а всіх чернігівців. Вона була про те, що квитанції за комунальні послуги все частіше приходять невчасно. На квитанціях пишуть: «сплатити до 20 числа», інакше виникає борг. А самих їх можуть прислати і 22-го, і 25-го. Цю скаргу міський голова теж занотував і пообіцяв озвучити її керівникам підприємств-надавачів комунальних послуг.

А підводячи підсумок зустрічі він, зокрема, сказав:

- Будь-яка влада видається поганою. Але у виправдання можу сказати те, що ми робимо стільки, скільки встигаємо. Робимо не тут – так тут. Я працюю по 10 годин і в кабінеті не сиджу, а то в одному управлінні, то в іншому, то по місту, вирішуючи питання. Я не чиновник, я менеджер, якому захотілося щось достойне у своєму місті зробити. І я все життя працював керівником, мене це не лякає, я звик брати на себе відповідальність. Ми стараємося справедливо розподіляти кошти по тих питаннях, які потрібні в місті. Абсолютно справедливо це зробити неможливо; це як маленька ковдрочка, яку всі тягнуть на себе. Зробиш десь в одному місці – значить, десь в іншому буде несправедливо. Але, як мені здається, для приватного сектору сумарно в нас робиться чимало. Не в одному місці так в іншому. А для мене все місто - мій округ. Ті питання, які в наших силах – будемо старатися вирішувати.

 

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!