Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
12 серпня 2020 р.

У Чернігові на базі ЧеЗаРи планують створити технопарк


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко 11 серпня провів зустріч з інвестором, який зацікавлений у створенні на території ЧеЗаРи технопарку та веденні там активної бізнесової діяльності. Представляючи інтереси Чернігова, міський голова підписав з ним меморандум про співпрацю.

ЧеЗаРа накопичила 55 мільйонів гривень боргів, майже 30 з яких – це невиплачені заробітні плати. Останніми роками основною діяльністю підприємства було виконання замовлень Міністерства оборони, за які з ними досі не розрахувалися, каже інвестор Анатолій Долеско. За його словами, Міноборони більше року не укладало з підприємством контракти, що остаточно зупинило виробництво. Усе майно через борги опинилося в податковій заставі. І, аби погасити фінансові зобов’язання, виконавча служба продає все «з молотка».

- Оскільки я сьогодні не є, підкреслюю, акціонером ЧеЗаРи, але в мене інтерес до цього підприємства залишився, я як приватний інвестор за свої власні кошти хочу підняти це підприємство і виходжу з пропозицією: давайте ми зробимо технопарк. А гроші, які я витрачу на викуп нерухомості в рамках законодавства через біржу та інші варіанти законного придбання цієї нерухомості, дозволять погасити борги з заробітної плати та інші відповідно до черги в ДВС, яка на сьогоднішній день чітко визначена, - Анатолій Долеско.

Міська влада як ніхто інший зацікавлена у вирішенні цього питання. Адже наявність великого боржника негативно впливає на інвестиційну привабливість Чернігова, а виплата зарплат працівникам ЧеЗаРи має важливе значення для розвитку міста.

- Надзвичайно важливо, що першим кроком буде погашення заробітних плат. Зараз з особистих коштів інвестора прийшло 17 мільйонів 200 тисяч гривень на виконавчу службу. З них за мінусом відсотка, який візьме за свою роботу виконавча служба, буде погашення заборгованості по заробітним платам працівникам ЧеЗаРи. Я думаю, що протягом наступного місяця, принаймні до кінця вересня, надійде решта коштів і вся сума заборгованості – це трохи більше 27 млн грн. Таким чином ми досягаємо, з одного боку, погашення цих боргів, з іншого – робимо крок до того, щоби надать «друге дихання» ЧеЗаРі, створити на її базі сучасний технопарк, який надзвичайно потрібен місту, - зазначив Владислав Атрошенко.  

Чернігівський міський голова відзначив, що питання перепрофілювання ЧеЗаРи у зв’язку з надзвичайно складними стосунками з державою в частині своєчасної сплати по контрактах державного оборонного замовлення проговорювалося вже тривалий час.

- Це підприємство має приблизно 160 або навіть більше тисяч метрів виробничих приміщень, плюс підведені всі комунікації – це близько 27 мегават електроенергії, вода, опалення, газові мережі – це є готовий технопарк. Я сподіваюся, що цей проект втілиться і абсолютно слушно, що він буде розміщений саме на базі ЧеЗаРи, - відзначив він.

Інвестор планує, що в майбутньому технопарку працюватимуть різні – можливо, взаємодопоміжні – виробництва. Для Чернігова це означає, що там, зокрема, створюватимуться нові робочі місця, у місті підвищаться економічна активність і зросте сплата податків, що збільшить шанси обласного центру на успішний розвиток.

 

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!