Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
5 серпня 2020 р.

Потрібно змінити порядок денний стосовно COVID-19 з «боротьби з ковідом» на «життя і відновлення економіки в умовах ковіду, - Атрошенко


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко на розширеній нараді в міській раді 4 серпня окреслив свою позицію в тому, чи єсьогодні COVID-19 питанням №1 для українських міст.

- Я публічно вже про це казав: моя особиста думка – що уряду України потрібно змінити порядок денний стосовно COVID-19 з «боротьби з ковідом» на «життя і відновлення економіки в умовах ковіду». Тому що ця історія дуже тривала, а мабуть і безкінечна. І такого ж не може бути, що в нас ніхто нічим не займається окрім ковіду. Прем’єр-міністр ним займається, всі міністри, профільні й не профільні – і більше ніхто не займається нічим. Такого ж бути не повинно! – наголосив він.

Зараз, коли в карантинних заходах пройшло півроку, тенденця вже зрозуміла: ковід від нас нікуди вже не подінеться, вважає мер. Якщо вже цей вірус випущений на волю, то назад у пробірку його не зачинити. Він буде мутувати і вакцини навряд чи будуть дієвими. Але навіть попри це життя повинне продовжуватися.

- Шкода від падіння економіки буде значно, в десятки разів більша, ніж шкода від самого ковіду. І її точно не вдасться списати на ковід. Коли жити не буде за що, казки про нього будуть непереконливими. Люди й не згадуватимуть про те що він був. Тому так: ми боїмося ковіду, це заразна хвороба і не дай Бог на неї захворіти, треба берегтися. Але треба жити і працювати, іншого шляху нема.

Адже економіка «лежить». 200 мільйонів місто Чернігів недоотримає надходжень до бюджету. По-людськи я добре розумію інші міста, які проти посилення карантинного режиму. Вони порахували, чим це для них закінчиться. Начфіни по підсумках півріччя їм вже прозвітували. У Чернігові в міському бюджеті тільки за одне перше півріччя – мінус 110 мільйонів гривень власних надходжень, - підкреслив міський голова.

- Треба цю платівку «ковід» вже потихеньку міняти, класти в футляр і ставити на полицю. Життя має продовжуватися. Воно не може наповнюватися тільки розповідями про ковід і як це страшно, - закликав він.

Довідково. На сьогодні COVID-19  у Чернігові забрав 4 людські життя. В усіх випадках це люди похилого чи дуже похилого віку, які мали також хронічні захворювання. У той же час, для порівняння:

  • Туберкульоз забрав за 2019 рік тільки у Чернігові 13 життів, це показник смертності (тобто кількість випадків на 100 тисяч населення) 6,4;
  • Пневмонія – 57 померлих за рік, показник 20,2;
  • Гострі інфаркти міокарду – 87 осіб померло, показник 30,7;
  • Гострі інсульти – 249 осіб, показник 87,8;
  • Онкологічні хвороби – 590 осіб, показник 216,3;
  • Хвороби системи кровообігу – 1957 осіб, показник 691,5;
  • Отруєння і травми – 221 особа, показник 77,9;
  • Хвороби органів травлення – 139 осіб, показник 49,2.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!