Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
3 серпня 2020 р.

Новий стандарт вуличного освітлення в Чернігові – на прикладі «Малого проспекту»

+6
+3

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9

На початку літа ми вже розповідали про те, що новим стандартом у Чернігові при комплексних ремонтах вулиць стане позбавлення від дротів у кронах дерев, а натомість - закладення їх під землю. Як це втілюється на практиці - можна побачити, зокрема, на ділянці проспекту Перемоги від міської стоматполіклініки до вулиці Рокоссовського. Тут реконструкція системи вуличного освітлення відбувалася одночасно з ремонтом дороги. Зараз вона завершується.

Ще недавно тут були вузькі траншеї під газонами вздовж проїжджої частини, в які закладалися гнучкі труби з гофрованого полімерного матеріалу, з проводами всередині. Тепер уздовж одного боку дороги стоїть ряд нових стовпів з оцинкованого металу, на яких встановлені сучасні вуличні ліхтарі. Дротів у повітрі - немає. Окрім того, розташований на цій вулиці пішохідний перехід, через який проходить шлях до двох шкіл і двох дитсадків, щойно теж став освітленим, зі спеціальними підсвіченими знаками та окремими ліхтарями. До речі, якщо вуличне освітлення в місті вимикається о першій ночі, то освітлення пішохідних переходів - увімкнуте всю ніч. Про це, а також про інші подробиці щодо нового вуличного освітлення, розповів керівник КП «Міськсвітло» Чернігівської міської ради Вячеслав Николенко.

За його словами, нове освітлення на цій ділянці вулиці працює з п’ятниці. Стовпи з ліхтарями й будуть тільки по одній стороні дороги, цього достатньо на всю її ширину. Стара лінія освітлення вже відключена, але поки не демонтована. Бетонні опори після повної наладки нової лінії приберуть. Старі світильники тут були натрієвими по 150 ватт, нові - світлодіодні по 100 ватт. Але якість освітлення навіть покращилася, плюс одночасно буде й економія електроенергії.

Окрім того, нові світильники мають функцію димірування, тобто зменшення яскравості залежно від потреб. Цим по всьому місту керує окрема програма з комп’ютера, встановленого на підприємстві. Причому режим димірування прописаний окремо для кожної локації, залежно від того, де, коли і скільки світла буде достатньо. На нових опорах ще довстановлять ліхтарі по 85 ватт, спрямовані на пішохідну доріжку.

Усі з’єднання нових кабелів знаходяться на висоті, всередині металевих опор.

- Колодязів у нас нема, ми від цього відходимо, тому що в любий колодязь потрапляє вода, - каже Вячеслав Николенко. На його думку, нові лінії зменшать кількість коротких замикань, які наносять значну шкоду.

Що ж до підсвічених знаків і спеціальних ліхтарів над пішохідними переходами, то їх у Чернігові вже більше сотні. Із них 19 встановлені в цьому році. У запланованому на цей рік – встановлення ще двох, на перехресті вулиць Коцюбинського і Гончої.

 

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!