Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
8 липня 2020 р.

Аварійний колектор на «Шерстянці» рятують у місцях провалів методом санації

+5
+2

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8

Завершено роботи на аварійній ділянці самоплинного колектора по вулиці Самоквасова, 11, що на Шерстянці. Протягом кількох тижнів тут відновлять дорожне полотно та відкриють рух. Всередину зруйнованої ділянки залізобетонного колектора вклали поліетиленову трубу діаметром 500 мм і підключили до мережі. Плюс у тому, що санацію провели не зупиняючи потоку та не відключаючи водопостачання. Але все ж таки це – вимушене й тимчасове рішення. Окрім того, через відсутність фінансування санацію провели тільки на ділянці 44 м, від колодязя до колодязя.

Як відомо, під час аварійно-ремонтних робіт на іншій ділянці цього ж колектора – на перехресті вулиць Ціалковського і Робітничої - стався ще один провал. Цю ділянку довжиною 55 м між сусідніми колодязями теж ремонтуватимуть методом санації.

Загальна довжина аварійного колектора – 6 830 метрів, загроза його руйнації на інших ділянках досі залишається високою.

Учора, 7 липня, місця робіт на аварійному колекторі вже вкотре особисто відвідав чернігівський міський голова Владислав Атрошенко. Він перевірив хід робіт на принагідно показав і розповів журналістам, у якорму стані колектор знаходиться сьогодні. Цей стан є загрозливим. Збудований у 1970-х роках, колектор чи не по всій довжині функціонує практично без верхнього склепіння труб, яке роз’їла газова корозія. Але замінити весь колектор без підтримки держави місто не в змозі, це надто дорого. Окрім того, немає гарантій того, що інші старі колектори міста – в кращому стані. Аналогічна ситуація склалася й по всіх інших містах України, адже більшість підземних трубопроводів  у них закладена в ті ж роки. Провести їх реконструкцію реально лише за наявності спеціальних державних програм. Для повної заміни тільки цього аварійного колектору в Чернігові потрібно близько 300 мільйонів гривень.

- Будемо намагатися ці кошти знаходити, або шматками заміну робити. Але це – тільки одна частинка з комунікацій міста Чернігова. Я кажу за те, що необхідна державна програма, на державному рівні подивитися спроможність міст і їх потреби по заміні комунікацій. У цьому містам необхідна підтримка на державному рівні, - наголошує Владислав Атрошенко.

Листи щодо аварійності саме цього пошкодженого чернігівського колектору неодноразово направлялися на адресу Міністерства екології. Також проєкт його реконструкції кілька років поспіль подавали і на фінансування Державного фонду регіонального розвитку, але поки що безрезультатно.

Докладніше - у відеосюжетах:

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Відео телеканалів "Дитинець" і "Новий Чернігів"

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!