Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
7 липня 2020 р.

«Не треба втрачати здоровий глузд!» - Владислав Атрошенко про ставлення до COVID-19 в Україні


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4

На щастя, ситуація щодо COVID-19 по Чернігову на сьогодні досить спокійна. Смертність від цієї хвороби не йде ні в яке порівняння з показниками летальності деяких інших хвороб. Як відомо, в Чернігові коронавірус забрав 4 людські життя. Це 1,4 випадки на 100 тисяч населення (загалом по Україні 2,9 випадків). У той же час, для порівняння: 

  • Туберкульоз забрав за 2019 рік тільки у Чернігові 13 життів, це показник смертності (тобто кількість випадків на 100 тисяч населення) 6,4;
  • Пневмонія – 57 померлих за рік, показник 20,2;
  • Гострі інфаркти міокарду – 87 осіб померло, показник 30,7;
  • Гострі інсульти – 249 осіб, показник 87,8;
  • Онкологічні хвороби – 590 осіб, показник 216,3;
  • Хвороби системи кровообігу – 1957 осіб, показник 691,5;
  • Отруєння і травми – 221 особа, показник 77,9;
  • Хвороби органів травлення – 139 осіб, показник 49,2.

Такі статистичні дані повідомив на щотижневій розширеній нараді в Чернігівській міській раді 7 липня керівник міського управління охорони здоров’я Владислав Кухар.

- МОЗ вважає, що пандемія в Україні проходить досить м’яко, враховуючи те, що показники летальності найнижчі в Європі, - додав він.

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко попросив навести цю статистику для того, щоб підкреслити: проблема ковіду – далеко не єдина, інші теж нікуди не поділися. І їх треба вирішувати також.

- Шановні чернігівці, це констатація сухих цифр, не більше і не менше. Але у 2020 році майже 4 місяці ми живемо в режимі карантину. У нас летальних випадків по Чернігову від ускладнень, спричинених COVID-19, чотири. Одній людині було 94 роки; і в неї, і в інших були супутні дуже серйозні патології. Про COVID-19 говорять у нас всі міністри через усі засоби масової інформації. І в той же час, тільки у Чернігові від онкології в минулому році пішли з життя 590 чоловік. Навіть маленькі діти «згорають». Це національна біда. Чому ми не говоримо за онкологію?  То, може, трохи в нас увага і всі зусилля спрямовані неадекватно до ситуації? – наголосив він.

Міський голова зазначив, що всі карантинні заходи, безумовно, треба вживати. Пам’ятати про соціальну дистанцію, маски в приміщеннях зі скупченням людей, дезінфекцію і часте миття рук. Цього однозначно варто дотримуватися не тільки через ковід – такі корисні звички вбережуть і від багатьох інших інфекційних хвороб. Але те, що ми стільки зусиль і при такій статистиці продовжуємо приділяти тільки одній хворобі, вже виглядає, на його думку, невірно.

- Я просто за здоровий глузд, якого ніколи не треба втрачати. Будь-яка влада повинна передбачати ситуацію. Якщо ми так голосно – можливо, правильно – почали вживати «антиковідні» заходи, то нам треба розуміти і як закінчувати цю історію, на рівні Уряду, - зауважив Владислав Атрошенко.

Є ризики в тому, що такий довготривалий «хайп» ні до чого доброго не приведе, вважає він. Життя не дозволить безкінечно експлуатувати одну тему, а про все інше забувати.

- Подивіться, на сьогоднішній день ми не говоримо за економіку. Як міський голова я хочу зрозуміти, у чому полягає в нас державна політика, наприклад, у наукоємних галузях, в технологіях, в аграрній галузі, в хімічній галузі. Я просто хотів би побачити й почути цю державну політику. Але що не увімкну – нас засипають повідомленнями про ковід. А бажано, щоби ми трошки опускали цю інформаційну пелену, - наголосив чернігівський міський голова.  

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!