Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
3 липня 2020 р.

Масштабна аварія колектору на "Шерстянці" ліквідована


Фото № 1

На місці руйнауції колектору Д=700 мм по вулиці Дмитра Самоквасова, 11 (район Шерстянки) вже укладено ПЕ трубу Д=500 мм.
До 06.07.2020 роботи на аварійній ділянці колектору буде завершено. Виконавець робіт - ТОВ "УТБ-ІНЖИНІРІНГ". Замовник робіт - КП "Чернігівводоканал":

Ця санація труби - вимушене й тимчасове рішення, тому що загальна ситуація наступна:

Каналізація Чернігова не витримує навантаження

З наявних в Чернігові 333 950 метрів каналізаційних мереж повністю замортизувано – 246 100 метри мереж, або 73,9% від загальної їх протяжності. За 10 років в місті було реконструйовано лише 3,35% каналізаційних мереж. При таких темпах реконструкції, на повну заміну каналізації Чернігова знадобиться 300 років! Зрозуміло, що такого випробування часом мережі не витримають. Виникає цілком слушне питання: де брати кошти на усунення проблеми?

 

Колектори не витримують

На переконання експертів, каналізаційний колектор діаметром 600 мм від вулиці Квітнева до вулиці Ушинського може припинити свою роботу в будь-яку хвилину, як це сталося на ділянці колектору поруч з будинком №11 по вулиці Самоквасова.

У разі чергової, більш масштабної аварії, без водопостачання та водовідведення залишиться чи не пів-Чернігова! Терміново потрібна повна заміна колектору, яка потребує фінансування понад 176 млн. грн. Але сьогодні, через відсутність коштів, КП «Чернігівводоканал» проводить лише чергову санацію зруйнованої каналізаційної труби – через брак коштів роботи виконуються лише на ділянці в 50 метрів. Враховуючи, що довжина аварійного колектору 6 830 метрів, загроза його руйнації на інших ділянках і досі залишається високою.

Ще одна критична ділянка каналізаційної мережі Чернігова – колекторний хаб в районі Мар’їного Гаю. Вартість реконструкції цієї ділянки колекторів – 98 млн. грн.  У випадку аварії екологічні наслідки будуть ще більш серйозними – окрім припинення водопостачання та водовідведення на значній території Чернігова, через забруднення річки Стрижень, каналізаційні стоки можуть потрапити в річку Десна, яка є джерелом водопостачання міст України.

 

Скільки відремонтували за 10 років

На чималих ділянках старі залізобетонні колектори руйнуються, як то кажуть, прямо під ногами. Зрозуміло, що в першу чергу швидкість реконструкції мереж міста пов’язана з обсягами фінансування робіт. Станом на сьогоднішній день, в якості інвестиційної  складової, в тарифах на водовідведення КП «Чернігівводоканал» закладено лише 6% від загальної суми тарифу. В грошовому обчисленні це – 7,8 млн. грн. на рік. І це все, що КП «Чернігівводоканал» може запропонувати зробити. Реальна річна потреба міста Чернігова – як мінімум, на порядок більше!

За статистичними даними за період 2010 – 2020 р. р. в місті Чернігові (в однотрубному виконанні) було реконструйовано та збудовано 3,35% напірних та самопливних колекторів різних діаметрів:

В період 2010 - 2015 р. р.    - 5294 м

з них за кошти:

- кредиту МБРР                    - 3567 м;

- держбюджету                     - 1150 м;

- Чернігівської міської ради

та КП «Чернігівводоканал» -   576 м

В період 2016 - 2020 р.р.     - 5903 м

з них за кошти: 

- Чернігівської міської ради

та КП «Чернігівводоканал» - 5903 м

І, якщо в період з 2010 по 2015 роки підприємство розраховувало на допомогу держави та кредитні кошти, то, починаючи з 2016 року всі роботи виконувались або за рахунок інвестиційної складової тарифу, або за кошти бюджету міста.

Як би там не було, але все, на що спромоглися за 10 років – реконструкція 3,35% каналізаційних мереж міста. Якщо темпи реконструкції каналізаційних мереж міста Чернігова не зростуть, їх заміна відбудеться лише через 300 років!

 

Чи є шляхи вирішення проблеми?

Активне будівництво мереж в Чернігові відбувалося в 60-70 роки минулого сторіччя. Мережі відпрацювали понад два відведені терміни і сьогодні понад 70% каналізації міста – повністю замортизувано. Кошти на такі значні обсяги робіт неможливо знайти в тарифах на послуги з водовідведення. Розуміючи, складність ситуації та відповідальність, яка наступить після зупинки водовідведення з території 300-титсячного міста та можливі екологічні наслідки, КП «Чернігівводоканал» робить все можливе в ситуації, що склалася.

Як було наголошено, за останні п’ять років активно проводилась реконструкція мереж в рамках інвестиційної програми підприємства. Окрім цього, за останні роки каналізаційні мережі Чернігова було ретельно досліджено і визначено  черговість їх реконструкції. Для реконструкції аварійних каналізаційних мереж було замовлено та розроблено проєктну документацію.

Сьогодні в КП «Чернігівводоканал» наявні два проєкти відновлення 8007 метрів аварійних ділянок мереж. На виконання зазначених у проєктах робіт потрібно 274 млн. грн. Роботи не розпочинаються лише тому, що джерела фінансування – відсутні. Звернення Чернігівської міської ради та комунального підприємства до керівництва області і держави в плані співфінансування робіт, не знаходять жодної підтримки.

В той же час, говорити, що проблема з фінансуванням реконструкції мереж притаманна лише Чернігову, буде не правильно. Через зношеність мереж потерпають всі міста України, і самотужки їм цю проблему не подолати.

Валютні кредити, які чимало водоканалів України за останні 10 років отримали на підвищення енергоефективності, занадто дорогі і реально непідйомні для економіки більшості міст України. Враховуючи, що в реконструкції мереж фактично відсутня окупність, водоканали взагалі не зможуть повернути кредити міжнародних інституцій, отримані в валюті та під відсотки, які пропонують зараз. Без підтримки державного бюджету та відповідних програм пільгового кредитування, вирішення проблеми реконструкції каналізаційних та водопровідних мереж міст України з мертвого місця не зрушити.

 

За повідомленнми інформаційної служби КП «Чернігівводоканал»

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!