Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
26 червня 2020 р.

Владислав Атрошенко: Майбутнє колесо огляду буде родзинкою Чернігова

+11
+8

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9
Фото № 10
Фото № 11
Фото № 12
Фото № 13
Фото № 14

У Чернігові виділили земельну ділянку для майбутнього проєктування будівництва оглядового колеса. Дозвіл на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельної ділянки на перехресті проспекту Миру та вул.Єлецької наданий управлінню житлово-комунального господарства міськради. Орієнтовна її площа - 0,65 га. Відповідне рішення ухвалили на засіданні 54-ї сесії Чернігівської міської ради 7-го скликання вчора, 25 червня.

Під час розгляду цього питання була досить жвава дискусія. Ідея встановлення колеса огляду в центрі міста наразі активно обговорюється і громадськістю.

Три постійні депутатські комісії запропонували зняти це питання з розгляду, а комісія з питань комунальної власності, бюджету та фінансів внесла пропозицію перенести колесо огляду на територію «Дворянського зібрання» за адресою вул. Музейна, 6.

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко звернувся до депутатів і проінформував їх щодо тих моментів, які викликають найбільше побоювань. Зокрема, він запевнив, що без публічного обговорення ніяке колесо будуватися не буде. Але щоб був предмет обговорення, потрібна конкретика: проєкт, візуалізація, розрахункові цифри. Поки що є тільки ідея, яку кожен може уявляти по-своєму. А для розробки проєкту необхідно визначити земельну ділянку. Також він пояснив, що кошти міського бюджету на побудову атракції витрачатися не будуть. Натомість місто сформулює вимоги до неї та оголосить конкурс серед потенційних інвесторів. А будуватиме і надалі утримуватиме колесо той інвестор, кого оберуть за результатами максимально відкритого аукціону.

- Колесо огляду буде родзинкою нашого міста, саме для туриста вихідного дня. До нас приїжджає багато таких відвідувачів. І саме центральна частина міста найбільш цікава з точки зору потоку людей, - сказав він. - Ми за допомогою квадрокоптера подивилися на вид, який відкривається. Саме в цій точці він найкращий, тому що турист зможе побачити відразу і церкви, і центральну алею, і площу, і світломузичні фонтани. Тут набагато кращий краєвид, якщо його порівнювати з локацією «Дворянського зібрання».

Щодо локації «Дворянського зібрання», міський голова зазначив, що така пропозиція теж хороша, але є декілька нюансів. По-перше, там археологічна зона і державна земля, тому отримати дозвіл на розташування такого об’єкту буде практично нереальним. По-друге, є вірогідність того, що на цю локацію більшість туристів з центру просто не дійде. Крім того, виникає потреба додаткових капіталовкладень для покращення інфраструктури всього Дитинця. А це на сьогоднішній день з економічної точки зору дуже проблемно.

- Якщо ми не приведемо в порядок повністю весь Дитинець, туди інвестор просто не зайде, - прокоментував він.

Інша локація, яку теж розглядали – це територія бульвару по проспекту Миру, навпроти готелю «Україна» - також не буде достатньо цікавою для туристів, щоб їм хотілося оглянути її з висоти, вважає Владислав Атрошенко.

Він також відповів на застереження, які звучали від депутатів на комісіях, що поруч із запропонованою  ділянкою на Алеї героїв розташований багатоповерховий житловий будинок і сусідство з колесом нібито буде для його мешканців неприйнятним.

- Колесо огляду буде абсолютно беззвучним. Ні світло, ні звук не будуть заважати мешканцям цього будинку. Щоб він став більш охайним, ми можемо його пофарбувати, перекрити покрівлю. Я переконаний, що така локація покращить відвідуваність нашого міста, - сказав Владислав Атрошенко і закликав депутатів все-таки підтримати це рішення, щоб не був втрачений час і можна було би вже замовити проєктування. За його словами, якщо цей об’єкт не вдасться реалізувати, то дозвіл буде скасований.

Також Владислав Атрошенко зазначив, що цього колеса огляду не має бути видно з київського в'їзду в Чернігів - кут зору з траси такий, що цієї ділянки він не охоплює. Тому панорама в'їзду в Чернігів не постраждає.

Як ми вже інформували, міський голова запропонував встановити колесо огляду, висота якого обов’язково має бути на кілька метрів нижчою за висоту Катерининської церкви (вона має 38 метрів). Тобто орієнтовно його висота складатиме 35 метрів. Така висота в цьому місці достатня, щоби побачити всі основні старовинні собори Чернігова.

Загалом під час пленарного засідання звучало багато різних думок з приводу будівництва цього об’єкту. У важливій дискусії також взяв участь народний депутат України Сергій Гривко.

Наприклад, депутатка Ірина Березинець зауважила, що замість колеса огляду можна було би встановити більш сучасний варіант панорамно-оглядового атракціону - наприклад, швидкісний ліфт зі скляним майданчиком, звідки можна буде споглядати всю красу міста, та рестораном нагорі. Такий об’єкт буде дуже цікавим, і місце для нього вибране непогане. Ще однією ідеєю може бути дзвіниця церкви зі швидкісним ліфтом, які теж стали б туристичним магнітом, - запропонувала вона. На думку міського голови, ці пропозиції теж цікаві і їх можна розглядати. Але колесо огляду все ж таки більш класичне і в історичній частині міста сприйматиметься краще.

Як вже зазначалося, кошти на будівництво оглядового колеса місто витрачати не буде. За словами начальника управління ЖКГ міськради Ярослава Куца, на цій ділянці за кошти міста будуть проводитись комунікації та за потреби - археологічні дослідження. Потім усі витрати для підготовки будівництва, а це орієнтовно 200-300 тисяч гривень, включать у стартову суму лоту аукціону на право оренди цієї ділянки.

- Ми однозначно на конкурсних засадах запросимо інвестора, який за кошти купить у міста право реалізувати цей проєкт. І тоді бюджет міста поверне витрачені кошти, - зазначив міський голова.

Громадське обговорення цього питання буде проведене після розроблення відповідного проєкту. Рішення міської ради про виділення земельної ділянки приймається задля того, щоб можна було перейти до наступного етапу реалізації цієї ідеї.

- Рішення щодо виділення землі я пропоную все-таки прийняти - з огляду на всі виступи і з огляду на мою обіцянку провести громадські слухання – просто як крок, який не буде обмежувати нас у часі і наші можливості для розвитку. Якщо там щось буде виходити за рамки здорового глузду, повірте мені – я на це не піду, оскільки надзвичайно відповідально до цього ставлюся. Найгірше за все - чекати і наздоганяти. Тож давайте ми спільно будемо більш детально дискутувати після візуалізації цього проєкту, а зараз я пропоную виділити землю для розроблення проєкту, - резюмував Владислав Атрошенко.

В результаті голосування 26 депутатів підтримали запропонований проєкт рішення.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!