Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
5 червня 2020 р.

Міський голова про законопроєкти, що мають загрози для місцевого самоврядування


Фото № 1

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко на розширеній нараді в міській раді 2 червня звернув увагу на лист від Чернігівського регіонального відділення Асоціації міст України, де йдеться про низку законопроектів, запропонованих до розгляду народними депутатами України. Як вважає міський голова, ці законодавчі ініціативи мають загрози для місцевого самоврядування і взагалі для продовження питання децентралізації. Тому він доручив підготувати звернення до народних депутатів від Чернігівщини з проханням не допустити схвалення подібних законопроектів, особливо в умовах пандемії.

- Цитую лист: «...значно почастішали законодавчі ініціативи щодо зменшення ставок загальнодержавних податків, що зараховуються до бюджетів місцевого самоврядування, місцевих податків та зборів, встановлення пільг зі сплати цих податків, збільшення видатків з місцевих бюджетів на забезпечення безкоштовного перевезення, харчування окремих категорій громадян тощо. Законопроекти народних депутатів не містять фінансово-економічних обґрунтувань, балансування доходів та видатків як державного, так і місцевих бюджетів, не передбачають компенсацій місцевим бюджетам, чим порушують норми ст.142 Конституції України та ст.103 Бюджетного Кодексу України.»

Серед таких законопроектів №2758-1, №3076 і так далі. Це не виключний перелік законодавчих ініціатив народних депутатів. Такі законодавчі ініціативи, в разі їх прийняття призведуть до зменшення доходів бюджетів місцевого самоврядування щонайменше на 76 млрд грн. Це четверта частина доходів територіальних громад».

Тобто це стосується всіх бюджетів: не тільки бюджетів міст, а й ОТГ. Це абсолютний ризик для місцевого самоврядування і взагалі для продовження питання децентралізації. Я прошу відповідно цього листа написати всім нашим народним депутатам. Скажіть про недопустимість ініціювання і схвалення подібних законопроектів, які містять перелік тих загроз, про які я вище зазначив. Це серйозні речі насправді, - підкреслив Владислав Атрошенко.  

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!