Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
1 червня 2020 р.

1 червня - Міжнародний день захисту дітей


Фото № 1

Щороку в перший день літа, 1 червня, у більшості країн світу відзначається Міжнародний день захисту дітей. Зазвичай цього дня у парках та скверах багатьох міст проходять різноманітні святкові розважальні події для дітей. Але цьогоріч через карантин у Чернігові таких заходів не організовували.

Дитинство - найпрекрасніша мить нашого життя, пора неймовірних вражень, сподівань та здійснення мрій. А це свято - своєрідне нагадування дорослим про необхідність захищати права дитини, щоб діти росли здоровими і щасливими, вчилися і займалися улюбленою справою.

День захисту дітей був заснований у 1949 році у Парижі за рішенням сесії Міжнародної демократичної федерації жінок. Уперше відзначався у 1950 році в 51 країні світу.

В Україні це свято встановлене «…На підтримку ініціативи Міністерства України у справах сім'ї та молоді, Всеукраїнського комітету захисту дітей, Національного фонду соціального захисту матерів і дітей "Україна — дітям" та інших громадських організацій…» відповідно до Указу Президента України від 30 травня 1998 року № 568/98.

1 червня також відзначається Всесвітній день батьків, проголошений резолюцією 66/292 Генеральної Асамблеї ООН в 2012 році. Як зрозуміло з самої назви, День присвячений батькам усього світу – жінкам і чоловікам. На сім’ю покладена головна відповідальність за виховання і захист дітей, за те, щоб повний і гармонійний розвиток їхньої особистості обов’язково відбувався в сімейному оточенні, в атмосфері щастя, любові та розумінні.

За інформацією Головного управління статистики у Чернігівській області, на початок 2020 року на Чернігівщині налічується майже 158 тисяч дітей та підлітків віком до 18 років (16% усього населення області). Більшість із них (66,9%) – міські жителі.

У 2019 році народилося понад 6 тисяч немовлят, із чисельною перевагою хлопчиків над дівчатками (3,2 тис. проти 2,9 тис.), тобто на кожні 100 народжених дівчаток припадало 110 хлопчиків.

За підсумками вибіркового обстеження умов життя домогосподарств, у минулому році кожна третя родина на Чернігівщині (145,8 тис.) мала у своєму складі дітей віком до 18 років. Переважна більшість із них (91,5%) виховувала одну дитину, 7,4%  – двох дітей, 1,1% – трьох дітей і більше.

Третина дітей області – дошкільнята у віці 0–5 років. Виховний процес наймолодшого покоління забезпечують 432 заклади дошкільної освіти, які відвідують 28,6 тис. дітей. У 486 денних закладах загальної середньої освіти навчаються 96,6 тис. учнів.

Особливої уваги з боку держави та суспільства потребують діти, які залишилися без піклування батьків. На кінець 2019 року, за адміністративними даними, їх налічувалося понад 2 тисячі. У 27 дитячих будинках сімейного типу перебувало 215 дітей, у 198 прийомних сім’ях – 429. Ще 102 дитини знаходилися в дитячому будинку-інтернаті, а 109 – у будинку дитини.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!