Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
26 травня 2020 р.

Правила роботи дитсадків під час карантину

Згідно з розпорядженням чернігівського міського голови, з 1 червня в Чернігові відкриються заклади дошкільної освіти. Докладніше про майбутню роботу дитсадків в умовах карантину розповів керівник управління освіти Чернігівської міської ради Василь Білогура.

- Всі ми мусимо усвідомити: так, як раніше, вже не буде. Карантин вніс жорсткі корективи в звичне життя, і дитячі садки працюватимуть за нових умов з дотриманням низки санітарних вимог. Найперше, до дитячих садків не допускатимуться діти та працівники із ознаками гострих респіраторних захворювань та температурою вище 37,2. Навіть якщо хтось із батьків, поспішаючи на роботу, спробує "нагодувати" дитину ліками і відправити до садка в надії, що все минеться, а під час перебування в закладі у дитини виявлять симптоми ГРЗ, батьки змушені будуть негайно (!) забрати дитину. Поява хворого в колективі в умовах епідемії - це наражання на небезпеку оточуючих, вияв безвідповідальності та грубої неповаги до педагогів і дітей. Якщо ж ваша дитина здорова, і ви все ж плануєте з 1 червня привести її до дитячого садка, уважно вивчіть нові правила перебування в закладах освіти і, по можливості, в доступній формі розкажіть про них своїм дітям.

Правило 1. Дотримання соціальної дистанції.

Як би не скучила дітвора один за одним, обійми, поцілунки в умовах епідемії під табу. Поясніть дитині, що таке інфекція, як вона передається і чим небезпечна. Переконайте, що поки необхідно утриматися від фізичного контакту з іншими дітьми. Роз'яснювальну роботу будуть проводити і педагоги, але перше слово за батьками.

Правило 2. Гігієна і дезінфекція.

У відповідності до рекомендацій Головного державного санітарного лікаря України ніхто, крім працівників і вихованців, не може заходити у будівлю садочку. На час карантину вихователь повинен зустрічати дітей і батьків на вулиці. Батьки або особи, які супроводжують дітей, мають бути у масках. На вході повинен бути антисептик. Заборонено заходити в приміщення групи у вуличному взутті. Працівники дитсадків впродовж робочого дня повинні носити захисні маски, мити руки з милом щонайменше раз на дві години і нагадувати про це дітям. Також необхідно часто дезінфікувати, провітрювати приміщення та робити вологе прибирання.

Правило 3. Правило іграшок.

Улюблені ляльки, машинки, трансформери залишаються вдома. Приносити свої іграшки до дитсадка не можна! На час адаптивного карантину під забороною м'які іграшки. Їх в групах не буде. Як не буде і килимів для гри. Більшу частину часу діти проводитимуть на свіжому повітрі.

Нагадую про необхідну наявність змінного одягу та взуття, а також у зв'язку із забороною використовувати в закладах дошкільної освіти багаторазові тканинні рушники прошу батьків забезпечити індивідуальні одноразові паперові рушники в дитсадку кожний для своєї дитини.

Зазначений перелік нових вимог не є остаточним, тому варто з увагою дослухатися до порад та рекомендацій, які надаватимуть педагоги.

Також звертаю увагу на те, що опалювальний сезон завершився, і за холодної погоди витримати належний температурний режим в закладах дошкільної освіти, на жаль, неможливо. До всього килимові покриття будуть прибрані, що також не сприятиме комфортному перебуванню в закладах. Зважте на це, відправляючи дитину до дитсадка.

Підсумовуючи, хочу вкотре наголосити: епідемія Covid-19 в Україні триває, а відтак триває і карантин.

Тому, шановні батьки, якщо у вас є можливість залишати дитину вдома і поки не вести до дитячого садка, наполегливо раджу так і зробити! Розумію, що багато хто з вас не має вибору, бо має йти на роботу. Більше того для родин із мінімальним доходом утримувати дитину вдома ще й фінансово складно. Розумію, що бабусі "на няньках" втомилися, а малеча знудилася за час тривалих обмежень. Але всі ми прагнемо здоров'я своїм дітям, і ніхто, крім родини, про це краще не потурбується. Тому якщо можна утриматися від відвідування дитячого садка - утримайтеся. Таким чином ви зменшите небезпеку для здоров'я і життя рідних та оточуючих, - підкреслив він.

 

Додатково:

На сайті Міністерства освіти і науки України розміщено рекомендаційні матеріали для вихователів, які можна використати у роботі з дітьми дошкільного віку:

- матеріали про те, як говорити про коронавірус із маленькими дітьми: брошуравідеовебінар для вихователів;

серія коротких мультфільмів про правила особистої гігієни, зокрема про миття рук, умивання, миття посуду тощо;

поради для батьків та вихователів “Як зменшити стрес та тривожність у дітей дошкільного віку”;

- плакати для дітей щодо дотримання карантинних норм:doshkilna_posters1.rar

 

 

За інф. Управління освіти Чернігівської міської ради

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!