Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
12 травня 2020 р.

Владислав Атрошенко: вже час з обережністю повертатися до реального життя з багатьма пріоритетами


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4

Оперативні дані щодо захворюваності на коронавірусну інфекцію у Чернігові станом на 12 травня озвучив начальник управління охорони здоров’я міської ради Владислав Кухар на щотижневій розширеній нараді в міській раді сьогодні, 12 травня. Наразі по місту всього 15 хворих на COVID-19, з яких 4 - госпіталізовані. 

Протягом вихідних днів до інфекційного відділення міської лікарні №2 надійшли дві пацієнтки з цією хворобою, яким 65 і 69 років. Наразі вони отримують необхідну терапію. Стан у них середньої тяжкості. Відслідкувати шлях зараження не вдалося, вони категорично заперечують факт подорожей (що своїх, що контактних осіб) за межі міста чи України. Тому ці випадки розглядаються як з невиясненим місцем зараження.

При лікуванні пацієнтів апарати-ШВЛ поки що не використовуються. Одна з пацієнток отримує кисневу терапію.

Інші інфіковані вдома на самоізоляції, у них захворювання протікає без респіраторних проявів.

Також за вихідні є 3 випадки одужання, що підтвердилося ПЛР-тестами. Загалом по місту проведено 515 ПЛР-досліджень і майже 400 експрес-тестів.

Владислав Кухар зазначив, що лікарні наразі всім необхідним - засобами індивідуального захисту, ліками – забезпечені. Ситуація контрольована, у разі потреби необхідні засоби медичного призначення докупаються.

- Сьогодні в Україні відбувається пом’якшення карантину, відкриття певних видів діяльності по підприємництву. Відверто кажучи, у багатьох людей є внутрішній спротив у перегрітій ситуації з COVID-19. Разом з тим, якщо дивитися світову аналітику: у високо розвинутих країнах, наприклад, у США понад 1,3 мільйона інфікованих і біля 6% летальних випадків - то реально ця хвороба дуже загрозлива. Італія, Іспанія – більше 10% померлих, а загалом інфікованих вже більше 220 тисяч у кожній з цих країн, - прокоментував чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

За даними інтерактивної карти поширення коронавірусу від Центру системних досліджень при Університеті Джонса Хопкінса, станом на 12 травня у світі зафіксовано 4 190 817 випадків зараження COVID-19, померли - 286 513 осіб. Найбільшим епіцентром поширення коронавірусної інфекції є США - 1 347 881 випадок (18 196 за добу). Україна знаходиться на 32-й позиції антирейтингу, між Ізраїлем та Австрією.

Міський голова зауважив, що українська статистика має досить оптимістичні показники, тобто ситуація тут не така загрозлива, але все одно кожен мешканець повинен берегтися й дотримуватися рекомендованих обмежувальних заходів. При цьому, зокрема Уряду, більшу увагу необхідно зосереджувати на економічних питаннях. Крім того, дуже актуально було б провести аналітику з захворюваності та смертності від інших хвороб, зокрема грипу, серцево-судинних та онкологічних захворювань.

- Я спілкувався з профільними фахівцями. Вони кажуть, що за останні два місяці і по інших хворобах на діагностику та подальшу операцію накопичилася вже величезна черга пацієнтів. Треба розуміти, що вони ж нікуди не поділися, - підкреслив міський голова та додав, що зараз потрібно вже починати займатися й іншими життєво-важливими напрямками. І решта хвороб потребують вчасного лікування. Це крім того, що людям потрібно працювати, щоб заробляти собі та своїй родині на життя.

Керівник міського управління охорони здоров’я зауважив, що статистика таких захворювань ведеться. Протягом 2019 року по місту від онкозахворювань померли 590 людей, від інфарктів – 87, від наслідків травм – 221, грипу – 4, від пневмоній – 57 (2018 р.-46).

- У більшості випадків це літні люди, які мали супутні важкі захворювання. Така статистика говорить про те, що тенденція не змінилася. Від основних захворювань, які в Україні на перших позиціях, на жаль, люди гинуть кожного року, - констатував Владислав Кухар.

Міський голова акцентував увагу на тому, що таку інформацію треба більше поширювати серед громадян.

- Моя думка така: зараз треба паралельно повертатися до звичайних процедур по діагностиці та лікуванню решти хвороб. Так, є COVID - небезпечна хвороба. Усі зберігають соціальну дистанцію, виконують інші застережні заходи. Але потрошку треба повертатися до реального життя з реально існуючою рештою проблем. Ніхто не каже, що проблеми немає. Але ступінь уваги до неї не є відповідною до решти пріоритетів, які нікуди не поділися. Є реальне життя, є мільйон інших проблем, - зазначив він.

Владислав Атрошенко ще раз підкреслив, що усі мешканці повинні й далі берегтися, дотримуватися обмежувальних заходів, не розслаблятися, щоб хвиля інфікованих не зростала. Але при цьому місто буде займатися рештою проблематики.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!