Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
4 травня 2020 р.

У Чернігові шляхом приєднання реорганізували школи №10, №23, вечірню школу №1 та ДЮСШ №1


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4

Рішеннями 53-ї сесії Чернігівської міської ради 7-го скликання у Чернігові юридично об’єднали низку навчальних закладів. Зокрема, школи №10 та №23 реорганізували шляхом приєднання до школи №6 та ліцею №16 відповідно. Як відомо, ці чернігівські школи вже досить тривалий час працюють у спільних приміщеннях.

Юридична реорганізація в цих випадках прибирає дублювання тільки адміністративного і технічного персоналу. Усі ж педагоги, учні та класи залишаються. Вивільненим працівникам управляння освіти по можливості запропонує нові робочі місця за рахунок вакансій в інших школах або інших посад, проінформував депутатів на сесії керівник міського управління освіти Василь Білогура.

На місці старих і аварійних одноповерхових приміщень школи 23 будуватимуть нову сучасну школу-садок. Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко під час обговорення на сесії публічно підтвердив ці плани. Адже інших шкіл у мікрорайоні Бобровиця немає, а до найближчих днз міста - великі відстані. Він уточнив, що підготовка проєктної документації вже завершується і після одержання експертних висновків будівельні роботи розпочнуть без зволікань. Можливо, це вдасться зробити вже наприкінці цього року. 

Що стосується аварійного приміщення школи №10, то через обмеженість фінансового ресурсу у 2020 повернутися до питання відбудови навряд чи буде можливим. Разом з тим, територія школи буде збережена за сферою освіти.

- Це питання надто чутливе, щоби там якісь дурниці робити.  Немає жодних планів ні житлової, ні комерційної забудови на місці 10 школи. Ми навпаки будемо шукати можливість якось обрізати і використовувати це в освітньому процесі, - зазначив на сесії міський голова.

Нагадаємо, що ще наприкінці 2017 року результати технічного висновку Державного НДІ Чернігівцивільпроектреконструкція засвідчили, що будівля школи №10 через стан двоповерхової прибудови до неї є небезпечною для життя і здоров’я учасників освітнього процесу. Відповідно подальша експлуатація будівлі за цільовим призначенням у такому стані була неможливою. На вимогу батьківської громадськості була проведена повторна експертиза щодо технічного стану будівлі. Висновок експертів підтвердив результати отриманого попереднього технічного звіту та засвідчив, що технічний стан прибудови аварійний. І вже з 24 січня 2018 року освітня діяльність цієї школи за вул. Попудренка, 33 була тимчасово призупинена й організована у приміщенні ЗОШ №6 за адресою вул. І. Мазепи, 35. Загалом у 10-й школі - 11 класів (309 учнів, 35 учителів). У школі № 6 - 340 учнів. Проєктна потужність школи - 960 місць.

Будівля ЗЗСО №23 також визнана непридатною до нормальної експлуатації відповідно до обстеження, яке проводило ДП «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій». І з 1 вересня 2019 року освітній процес школи №23 тимчасово був перенесений до приміщення НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – інформаційно-технологічний ліцей №16» (вул.Шевченка,93). ЗЗСО №23 - це 9 класів (180 учнів, 20 учителів). У ліцеї №16 - 316 учнів. Проєктна потужність закладу - 600 осіб.

Ще одним рішенням депутати міської ради також реорганізували вечірню (змінну) загальноосвітню школу №1 шляхом приєднання до ЗОШ № 13. Це рішення зумовлене тим, що ЗУ «Про повну загальну середню освіту» не зараз передбачає створення та функціонування вечірніх шкіл. Положення про інституційну форму здобуття загальної середньої освіти, затверджене наказом Міністерства освіти і науки України від 03.04.2019  № 536, встановлює новий підхід до функціонування вечірніх шкіл. Вони зможуть працювати тільки як заклади загальної середньої освіти, в яких організовано вечірню форму навчання. У чернігівській вечірній школі 6 класів (139 учнів, 14 учителів). У школі №13 - 422 учні. Проєктна потужність цієї школи – 814 осіб.

Крім того, іншим рішенням депутатів міської ради КПНЗ «Комплексна дитячо-юнацька спортивна школа №1» реорганізована шляхом приєднання до КПНЗ «Комплексна дитячо-юнацька спортивна школа №2». Усі діти також продовжуватимуть тренуватися на тих самих базах і у своїх тренерів. Групи учнів, тижневе навантаження, ставки заробітної плати тренерів-викладачів не зменшуватимуться.

Як зазначив депутат міськради та начальник міського управління у справах сім’ї, молоді та спорту Андрій Дериземля, таке рішення спрямоване на покращення роботи спортзакладів та результатів юних спортсменів. У новоствореній спортивній школі залишаться відділення з тенісу настільного, волейболу, приєднуються - дзюдо, веслування на байдарках і каное, велоспорт та шахи. Відділення з легкої атлетики будуть перепідпорядковані міським спортивним школам "Україна" та "Атлет", які мають такі ж.

Всі ці рішення міської ради прийняті з метою упорядкування мережі закладів загальної середньої освіти міста, яка необхідна для надання якісних освітніх послуг кожній дитині, а також організації освітнього процесу згідно з вимогами санітарної, пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту. Крім того, приєднання шкіл дасть змогу раціонально використовувати бюджетні кошти, які можуть бути використані на інші потреби функціонування закладів освіти. Орієнтовно економія коштів складатиме близько 3 млн грн на рік.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!