Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
30 квітня 2020 р.

У Чернігові в квітні обнулили ставку єдиного податку для підприємців І та ІІ груп


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4

У Чернігові ставка єдиного податку для підприємців І та ІІ груп зменшена на час карантину до нуля. Таке рішення за ініціативою чернігівського міського голови прийняте міською радою 30 квітня. Назва документа – «Про внесення змін до рішення міської ради від 30 січня 2015 року «Про місцеві податки»». Нульова ставка податку цим рішенням встановлена на період з 1 по 30 квітня цього року.

Норма стосується суб’єктів господарювання, які вимушено втратили економічну активність, робота яких передбачає приймання відвідувачів та заборонена відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (зі змінами).

Важливо! Для застосування вказаних вище ставок єдиного податку суб’єкту господарювання необхідно до 01.07.2020 подати заяву до податкового органу (ГУ ДПС у Чернігівській області) з обґрунтуванням та підтвердженням вимушеного припинення діяльності в період з 1 квітня по 30 квітня 2020 року із зазначенням місця та виду господарської діяльності. Відповідно до роз’яснення податківців, під час карантину таку заяву можна подати або в електронній формі з застосуванням ЄЦП, поштою або через спеціальну скриньку в приміщенні податкової.

Окрім того, цим же рішенням міської ради збільшені граничні обсяги доходу, які дають право суб’єктам господарювання застосовувати спрощену систему оподаткування, обліку та звітності:

  • - для першої групи платників єдиного податку обсяг доходу протягом календарного року не повинен перевищувати 1 000 000 грн (до 2 квітня 2020 року було передбачено 300 000 грн);
  • - для другої групи платників єдиного податку обсяг доходу протягом календарного року не повинен перевищувати 5 000 000 грн (до 2 квітня 2020 року було передбачено 1 500 000 грн);
  • - для третьої групи платників єдиного податку обсяг доходу протягом календарного року не повинен перевищувати 7 000 000 грн (до 2 квітня 2020 року було передбачено 5 000 000 грн).

Дане рішення реалізує право, надане органам місцевого самоврядування Законом України від 30.03.2020 № 540-IХ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)”. Відповідно до нього, вони в порядку виключення одержали можливість затверджувати рішення щодо зменшення розмірів фіксованих ставок єдиного податку для платників єдиного податку І та ІІ груп у 2020 році за більш швидкою процедурою, без дотримання загальних термінів та регуляторних процедур, визначених законодавством.

Дане рішення спрямоване на підтримку малого бізнесу міста під час карантинних заборон – з тим, щоби він зберігся і зміг відновити свою роботу після їх завершення. Водночас, втрати міського бюджету міста Чернігова з єдиного податку для фізичних осіб – підприємців першої та другої груп складуть на місяць 4 431,2 тис. гривень.

***

На цій же сесії міська рада затвердила іншу пропозицію очільника міста – про звільнення підприємців-орендарів комунального майна, які вимушені були закритися на час карантину, на цей період також і від орендної плати.

 

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!