Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
22 квітня 2020 р.

Владислав Атрошенко: Наша мета - бути першими в Україні по всіх питаннях


Фото № 1
Фото № 2

У Чернігівській міській раді щороку уважно аналізують результати великого соціологічного дослідження в галузі місцевого самоврядування, яке проводиться в усіх обласних центрах України на замовлення IRI (Міжнародного республіканського інституту). Цього року таке всеукраїнське муніципальне опитування відбулося вже вшосте поспіль. Проводилося воно наприкінці січня - початку лютого цього року, а результати були оприлюднені минулого тижня. Інтерв'ю відбувалися вдома у респондентів, у кожному з міст було опитано по 800 мешканців, незалежно від кількості населення. 

Дослідження дозволяє по багатьох напрямках порівняти наше місто як з ним самим до 5 років тому, так і з іншими обласними центрами України.

21 квітня результати такого порівняння представили в Чернігівській міській раді на щотижневій розширеній нараді, яка проходить з трансляцією онлайн. Пропонуємо тезовий конспект цієї презентації.

Отже:

Після зростання позитивних оцінок напряму справ в країні, яке відбулося на фоні минулорічних виборів, наразі помітний їх спад. У результаті негативні оцінки знову, як і попередні роки, переважають над позитивними: лише 30% мешканців Чернігова вважають, що країна розвивається у правильному напрямку (у вересні 2019 - 57%). Натомість 50% мають протилежну думку (у вересні – 18%).

Водночас оцінка місцевих справ, хоч і показала незначне падіння, але залишається на досить високому рівні: 72% вважають, що справи у місті йдуть у правильному напрямку (у вересні 2019 - 79%, у 2018 – 50%; у лютому 2016 - 19%), лише 15% – протилежної думки (у вересні 2019 – 10% у 2018 – 26%, у лютому 2016 - 61%). Тобто, на початку нашої каденції співвідношення було 19% правильно та 61% - не правильно, а за 4 роки роботи ситуація виглядає навпаки: 72% проти 15%.

Також і в оцінках якості обслуговування та послуг у Чернігові помітне деяке покращення. Загальна динаміка зведеного Індексу оцінки якості 22 сфер і послуг позитивна. Зараз Чернігів посідає третє місце в зведеному рейтингу, хоч 4 роки тому був лише 20-й. По всіх показниках індекс міста покращився. За останній рік Чернігів перейшов з 4 місця на 3, випередивши Луцьк і тепер поступаючись тільки Вінниці та Івано-Франківську.

Дані 2016 року для порівняння:

Серед послуг та сфер міста чернігівці найвище оцінюють публічні парки та сквери. Також високі оцінки отримали вуличне освітлення, тротуари, водопостачання та заклади культури. Найгірше респонденти оцінили розвиток промисловості та рівень доступу для людей з інвалідністю. Більшість оцінок за рік зросли або залишилися без змін. Особливо піднялась оцінки щодо транспортної інфраструктури та культурних закладів. Натомість погіршилися – хоч кількісно й залишилися високими - оцінки щодо міських доріг.

Розглянемо задоволеність якістю кожної з 22 оцінюваних сфер та послуг окремо.

Дороги: стан міських доріг у Чернігові позитивно оцінюють 48% опитаних містян і скоріше негативно – 12%. Вирахуваний з цього показник – 3,4 бали, але у 2015 році він був 2,2 бали. Минулого року показник задоволеності чернігівців станом доріг міста був 3,5 (тобто за рік відбулося зниження на 0,1 бала). Але навіть з нинішнім значенням це – найкращий показник по Україні після Вінниці.

Тротуари: третє місце по Україні, показник з 2015 року виріс з 3,0 до 3,5 балів, другий рік поспіль він тримається на такому рівні.

Водовідведення: Чернігів також другий після Вінниці, кількість позитивних оцінок майже 50%, негативних трошки більше 20%.

Водопостачання: Чернігів займає восьме місце по Україні (нагадуємо, що показники відображають суб’єктивне сприйняття якості послуг жителями міста).

Опалення: Чернігів 14-й. Оцінка у порівнянні з минулим роком не змінилася.

Екологія і навколишнє середовище: за цим показником Чернігів в Україні – на першому місці. Вінниця – на другому. З 2015 року наша оцінка виросла з 2,6 балів до 3,2. Свіже й чисте повітря, зелені зони, парки та сквери Чернігова є тими його перевагами, які цінують не тільки місцеві жителі, а й туристи вихідного дня, кількість яких до початку карантину постійно зростала.

Вуличне освітлення: 7 місце в рейтингу, оцінка з 2015 року зросла з 3 до 3,5 (досить суттєвий ріст).

Спортивні заклади: 11 місце.

Дитячі садки: стабільно 3.3 починаючи з 2015 року. 13 місце це десь по середині країни по дитячим садкам. Така сама ситуація і по школах - 14 місце. 

Транспорта інфраструктура - 12 місце по Україні. З 2015 року є незначне покращення.

Медичні заклади - така сама стабільність, оцінка 2.5, 13 місце. Приблизно у 12% респондентів позитивна оцінка і в 48% негативна. Разом з тим, серед причин такого оцінювання об'єктивно є й та, що в медичний заклад людина звертається переважно з хворобою, поганим самопочуттям - тож негатив відчуватиме апріорі. Окрім того, у Чернігові - чи не найстарше населення серед міст України.

Розвиток промисловості: індекс погіршився, причини цього зрозумілі.  11 місце рейтингу серед обласних центрів.

Базари і заклади торгівлі: за оцінкою містянами розвитку цих послуг Чернігів по Україні сьомий.

Заклади культури: досить високе 6 місце по Україні. 43% позитивних оцінок і 10% негативних.

Публічні парки й сквери: Чернігів традиційно займає тут високе місце, 4.1 бали і негативної думки про них у респондентів практично немає. До речі, у зведеному рейтингу це найвища оцінка з-поміж усіх сфер і послуг. У 2015 році було 3.2 бали. Попереду Чернігова зараз тільки Харків, де є парк ім. Горького - один з кращих парків у Європі. ім.Горькго.

Двори і прибудинкові території: 10 місце в Україні, 35% позитивно оцінюють цей напрямок, негативно лише 18%. У порівнянні з 2015 роком показник зріс з 3 до 3.2 балів.

Діяльність поліції: 2,7 балів, ситуація з 2015 року майже не міняється і позитивних оцінок лише 16%.

Паркування: індекс майже не змінювався, 2,6 було в 2015 та 2019 роках, 2,7 зараз, але друге місце по Україні після Кропивницького.

Доступність для людей з інвалідністю: 8 місце по Україні, і в такому питанні це не дуже позитивна оцінка. Лише близько 8% респондентів у Чернігові оцінили її на «відмінно» і «добре». Індекс покращився несуттєво: було 2.2 зараз 2.3. Вочевидь, над цим треба працювати. Разом з тим, у Чернігові вже кілька років поспіль при проведенні всіх не тільки капітальних, а й поточних ремонтів вулиць, якщо вони зачіпають і бордюрний камінь, безбар’єрність враховується. Тролейбуси закупаються тільки низькопідлогові, світлофори ставляться зі звуковими сигналами, на нових тротуарах – тактильна плитка, у відремонтованому підземному переході – підйомник для людей на візках. Робляться й інші кроки в цьому напрямку – як на вулицях, так і в міських приміщеннях.

Окремий блок дослідження присвячений оцінці рівня можливостей у місті.

Тут більшість міст мають бали в діапазоні від 3.2 до 3.4, у нас оцінка 3.3.

Зокрема, можливість включатись в процес формування рішень у місті за оцінками чернігівців зросла. Чернігів тут дев’ятий, рейтинг зріс з 2.8 в 2016 році до 3.2 в 2020 році, по суті більшість містян відчувають можливість включатися в цей процес.

Так само дев’яте місце у нас з можливості різноманітно проводити дозвілля. Зрозуміло, що Київ, Дніпро, Одесса, Харків, вище нас в цьому показнику, але 9 місце досить високе. 3.7 бали оцінка, коли в 2015 році було 3.4

Можливість самореалізуватися і робити те, що любиш - 3.2 бали і, на жаль, лише двадцяте місце по Україні. І аналогічно 21 місце за таким критерієм як можливість отримувати достатньо грошей за свою роботу. Це відповідає даним статистики, за якими в Чернігові найнижча офіційна середня заробітня плата серед областних центрів України.

Можливість вільно пересуватися різними   районами міста - 12 місце, 68% респондентів відповіли позитивно. Одночасно можливості для водіїв приватних автомобілів- ми другі, (але це, можливо, через те, що їх порівняно небагато). На скільки Чернігів є зручним для пішоходів - 4 місце в Україні, 56% вважають, що є зручним, індекс зріс з 2025 року на 2 бали.

За зручністю для велосипедистів ми серед обласних центрів треті в Україні. Велоінфраструктуру Чернігова схвалюють 36% опитаних. Краща – тільки у Вінниці та Івано-Франківська. Оцінка виглядає об’єктивною: кілька останніх років поспіль у розвиток велоінфраструктури нашого міста вкладаються значні зусилля та кошти, прогрес у цьому напрямку очевидний.

Можливості для людей з дитячими візочками – Чернігів на 9 місці. Показник низький, бо лише 10% оцінюють їх позитивно і значна кількість – негативно. Ситуація краща ніж у багатьох інших містах, але є над чим працювати.

 

Наступні блоки питань – про взаємодію з установами місцевої влади та оцінку роботи міського голови.

15% опитаних мали досвід спілкування з місцевою владою за останні два роки. Серед них близько 40% високо або добре оцінили послуги муніципалітету. У динаміці зросли більшість оцінок якості отриманих послуг, за виключенням оцінки ставлення представників влади до людини, яка залишилася незмінною.

Рівень схвалення діяльності міської влади: близько 64% опитаних схвалюють діяльність міської ради, 15% - не схвалюють.

Діяльність міського голови схвалюють 79%, не схвалюють – лише 11% (+ 68%). Це один із найвищих показників в усій Україні. В лютому 2016 року це співвідношення було 28 на 51 в сторону негативу.

Для порівняння:

62% вважають, що діючого мера слід переобрати на наступний термін. 27% вважають, що міський голова має допрацювали свій термін і має бути замінений на виборах. Лише 3% - бажають його усунення від влади якнайшвидше. Аналізуючи ці цифри можна прогнозувати перемогу діючого міського голови в першому турі на виборах, які мають відбутися в жовтні 2020 року. Нещодавно Соціологічна група «Рейтинг» у себе на сайті презентувала результати опитування, яке вони проводили в Чернігові вже після оголошення карантину. Там рейтинг Владислава Атрошенка був зафіксований на рівні 79,4%.

Чернігівський міський голова прокоментував такий свій рейтинг і принагідно відповів тим, хто придумує щодо цих результатів усілякі звинувачення.

- Наше місто було серед останніх в Україні. Сьогодні ми бачимо інший результат, але багато хто його критикує – в тому числі, рейтинги міського голови. І багато є критиків моїх історичних, які говорять, що це завищені цифри. Я сам таких не очікував. Але чому такий рейтинг? По-перше, під час пандемії люди об’єднуються навколо керівника. По-друге – нема ще виборчого процесу, не активізувалися інші політичні сили і їх представники. Тому об’єктивно саме такий зараз показник. Якби його хтось «малював» - такий високий не малювали б, це точно. А критика, яка постійно ллється… Іноді це заслуговує на аналогію з тим, як навозні жуки не бачать більш нічого поза своїм середовищем. І вони думають, що скрізь тільки те, в чому вони живуть, і не помічають яблуні чи вишні за три метри від своєї купи. Ми з вами повинні жити в іншій парадигмі. І прагнути вгору, до квітки, до сонця – ось у цьому вся різниця. Завжди є опоненти, завжди є критика. Інколи вона конструктивна. Без критики не можна ні жити, ні працювати - так воно й повинно бути. Але нам з вами бажано жити в іншій парадигмі – парадигмі перетворень, руху вперед, парадигмі завтрашнього дня. І тоді все буде добре, - сказав він.

Можна з великою вірогідністю припустити, що з початком виборчої кампанії ці рейтингові цифри зміняться. Але водночас перемога діючого міського голови вже в першому турі виглядає досить прогнозованою.

Окрім того, 57% опитаних проголосували би за партію, яку очолює міський голова, 23% - не проголосували б. Тобто потенціал політичної партії, на чолі якої в Чернігові буде Владислав Атрошенко - надзвичайно вискокий. За такої тенденції більшість в наступній міській раді складатимуть висуванці діючого міського голови.

Найбільшим успіхом діючого мера опитані вважають дороги (59%), парки та сквери (59%) та тротуари (46%). Ще 27% визнали його досягненням вуличне освітлення, 18% – збір сміття, 15% - громадський транспорт, по 12% – розвиток туризму та житлово-комунальне господарство.

Користуючись нагодою, міський голова подякував усім чернігівцям – зокрема, платникам податків і працівникам органів місцевого самоврядування - за відповідальну позицію та роботу, які видно по високих результатах Чернігова в рейтингу міст.

- Мета в нас - бути першими в Україні по всіх питаннях. Ставимо собці цю мету і кожен на своєму місці робимо все для того, щоб Чернігів був на першому місці. Будемо на першому місці – матимемо краще майбутнє. Крок за кроком - соціологія, якась інформація, поїде турист вихідного дня, якийсь інвестор зайде, хтось відкриє тут бек-офіс, оскільки в нас зручне місце для життя поряд з Києвом - це гроші, податки, розвиток. Оце єдиний шлях. Ми повинні рухатися до нашої мети де тільки можна і як тільки можна. І якщо будемо докладати достатньо зусиль - все буде так, як ми захочемо. Треба щоби кожен у це повірив, - закликав Владислав Атрошенко.

 

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!