Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
2 квітня 2020 р.

Владислав Атрошенко: З дотриманням карантинних вимог життя повинне продовжуватися


Фото № 1

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко на засіданні виконавчого комітету міської ради 2 квітня пояснив позицію міської влади стосовно того, як Чернігів має виходити з нинішньої скрутної економічної ситуації.

- Наша логіка така: життя продовжується. "Диванним" активістам, які кажуть, що зосередити увагу треба на питаннях фінансування медицини і тільки, я відповідаю: на сьогодні по підготовці до першої хвилі коронавірусу, яку ми очікуємо орієнтовно наприкінці квітня – в першій декаді травня, робиться все що в наших силах, - зазначив він.

Міський голова перерахував: наразі в лікарнях міста є тисяча захисних костюмів, що має бути достатньо на перші два тижні роботи всіх лікарів, які контактуватимуть з хворими. Цей спецодяг шиють декілька підприємств Чернігова і з ними є домовленість, що у разі потреби для міста будуть дошивати стільки, скільки потрібно. З них 500 одноразових костюмів виготовило ТОВ «ЛТІ» та 500 багаторазових - «Текстиль-контакт». Останні трохи дорожчі, але трохи і кращі. Масок для лікарів - достатньо, більш-менш достатньо захисних окулярів. Серед потреб – респіратори (це питання вирішується), а також апарати штучної вентиляції легень. Цих апаратів бажано би мати 50-60. Але, на жаль, закупити їх потрібну кількість поки що не вдається навіть при наявності коштів, тому що це обладнання фізично відсутнє на ринку. Зарплати лікарям, яким доведеться контактувати з хворими на коронавірусну інфекцію, будуть за рахунок доплат 16 тисяч гривень (у лікарів), 14 тис. (у медсестер) і 12 тис. (у молодших медсестер).

Разом з тим, Владислав Атрошенко наголосив на тому, що Чернігів у межах тих бюджетних можливостей, які матиме з огляду на ситуацію, все-таки намагатиметься виконати хоча б частину запланованих на цей рік робіт.  У тому числі, якщо надходження будуть дозволяти, кошти будуть спрямовуватися і на капітальні та поточні ремонтно-будівельні роботи.

- Я ще раз підкреслюю: загальна ситуація така, що людей я прошу і раджу їм дотримуватися всіх вимог, які є під час карантину. Але що стосується робочих професій: з дотриманням карантинних вимог життя повинно продовжуватися. Чому? Тому що за тих обставин які є – коли більш ніж півтора мільйони людей без жодної перевірки заїхали в Україну фактично з країн де вирує корона вірус, коли тисячі чернігівців постійно їздять на роботу до Києва, коли працюють підприємства з великими колективами людей і ці люди їздять у громадському транспорті на роботу – зупинка тільки окремих робіт або бізнесів ситуації не врятує. Як вона буде змінюватися – будемо на це реагувати, - зазначив він.

Міський голова додав, що закривати зараз маленькі магазинчики, автомийки або перукарні – це кроки, не виправдані ні економічно, ні по суті. Закриваючи, до прикладу, такі підприємства, де працює одинока мама, яка виховує дітей, держава залишає її без коштів для існування.

Тому в Чернігові, наскільки це можливо в рамках сьогоднішніх законодавчих норм, сприятимуть тому, щоби економіка не занепала, а чернігівці мали роботу й отримували зарплати.

- Життя в нас не зупиняється, єдине що ми коригуємо бюджет по тій інформації, яка до нас надходить. Інформація ця не є сталою. Ми не можемо сьогодні порахувати надходження і, відповідно, спланувати видатки, тому що по тих прийнятих законах (зокрема, ЗУ 3275) неможливо зробити точні розрахунки до кінця року. Орієнтовні наші оцінки – що недоотримаємо близько 150 мільйонів гривень по власних надходженнях. Окремо будемо дивитися новації в законі стосовно субвенцій, стосовно всіх грошей, які ми би очікували відповідно до раніше прийнятого і затвердженого бюджету-2020 - проінформував міський голова.

Окрім того, поки що неможливо порахувати майбутні недонадходження по ПДФО, якого планово мало бути за рік близько 1 млрд грн. Це дуже суттєва цифра, від якої недоотримання навіть 5-7% означатиме для бюджету великі втрати і проблеми. Якими ці надходження будуть насправді – залежить від термінів карантину.

- Зараз по всіх напрямках – освіта, спорт, ЖКГ сфера, будівництво та закупівлі - видатки зменшуємо на 20-25% і робимо технічно перерозподіл там, де це можливо, по пріоритетах, які потрібно профінансувати першочергово, - підкреслив міський голова.

У тому числі, урізатимуться видатки на заробітні плати (і так невисокі) та всі соціальні питання працівників міської ради. Тобто вся робота планується з відповідними коригуваннями на такі зменшення.

 

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!