Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
11 березня 2020 р.

Олександр Ломако: Чернігів вживає всіх заходів, щоб протистояти інфекції коронавірусу згідно з постановою КМУ та дорученнями міського голови


Фото № 1

Про те, як у Чернігові запроваджуватимуть передбачені постановою Уряду карантинні заходи, заступник чернігівського міського голови Олександр Ломако розповів увечері 11 березня у прямому ефірі телеканалу «Новий Чернігів».

- Від завтрашнього дня і як мінімум на три тижні в Україні вводиться карантин. Він передбачає призупинення навчального процесу в освітніх закладах – починаючи від дитячого садочку і до вузу. Крім цього, під карантин підпадає і позашкільна освіта – спортивні гуртки, музичні та загалом різноманітні позашкільні заходи, - розповів він. - Тобто від завтрашнього дня і до 4 квітня вся освіта зупиняється на карантин. Ми всі хочемо сподіватися, що воно не продовжиться або зупиниться раніше, але поки що це виглядає таким чином.

По школах ми зараз вивчаємо, як перейти на дистанційну освіту – тому що вже скоро ЗНО і взагалі освітній процес мав би тривати.

Офіційно з завтрашнього дня в дитячих садочках теж карантин. Але, розуміючи й проблему батьків, яким може бути ні з ким так раптово залишити дитину, ще у четвер-п’ятницю садочки ще будуть відкриті для тих, хто вже не має ніяких можливостей залишити дитину вдома. Для того, щоб до вихідних батьки змогли вирішити свої організаційні питання з роботодавцями. Але з понеділка садочки також будуть закриті повністю, - розповів заступник міського голови.

Користуючись нагодою він звернувся до всіх роботодавців – чи це державні установи, чи це комунальні, чи приватні підприємства – з проханням з розумінням ставитися до цієї ситуації:

- Є рішення Уряду і садочки не можуть працювати. Ніхто по-іншому вчинити не може. Тому протягом цих двох днів потрібно все-таки знайти рішення: або відпустка, або рідні чи близькі, або дистанційна робота. Я знаю, що деякі підприємства вже зараз ухвалюють рішення і для співробітниць, які не зайняті у виробничому процесі (не стоять, умовно, за верстатом) організовують чи на частину робочого дня, чи з якоюсь періодичністю дистанційне робоче місце. Якщо є можливість визначити його наказом по підприємству вдома – якщо це, наприклад, прийняття якихось замовлень чи робота з комп’ютером чи щось подібне, або коли людина може працювати кілька годин удома а кілька на роботі і чергувати це – прохання на це йти. Або відпустка. На жаль, на це доведеться піти. Але це життя.  

Олександр Ломако наголосив на тому, що Чернігів робитиме все що потрібно, аби максимально вберегти мешканців міста від поширення небезпечної інфекції:

- Таке рішення сьогодні прийняв Кабінет міністрів і це їхня відповідальність. Вони там мають більше інформації, вони комуні кують зі Світовою організацією здоров’я, яка щойно оголосила коронавірус пандемією. Це дуже серйозно, пандемія була при таких хворобах як чума, які поширювалися світом дуже швидко, які важко було зупинити і від яких помирало багато людей. Тому, звісно, ризикувати ніхто не хоче, і якщо є рішення Уряду про карантин – Чернігів безперечно буде виконувати його і вживати всіх заходів, щоб зупинити біду.

Щодо призупинення масових заходів заступник міського голови, зокрема, розповів, що в Міському палаці культури з завтрашнього дня скасовуються або переносяться всі заходи, які були заплановані у великій залі. Так само міське управління культури скасувало ряд заходів, які мали бути – у тому числі з учасниками не з Чернігова. З тих же причин в МПК відмінили концерт до 8 Березня, відмінили урочистості до Дня працівників ЖКГ 16 березня.

Також Олександр Ломако повідомив, що місто Чернігів закуповує тести для визначення коронавірусу і приблизно 15 березня очікується надходження їх першої партії.

Щодо дезінфекційних засобів для обробки рук, то вони будуть встановлені в усіх громадських місцях з великим скупченням людей, і у школах після карантину – в тому числі.

Також місто продовжить вимагати від перевізників щоденної дезінфекції громадського транспорту і буде здійснювати контроль за цим.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!