Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
10 березня 2020 р.

Економія енергоспоживання в бюджетній сфері Чернігова в 2019 році – понад 21 млн грн

+12
+9

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9
Фото № 10
Фото № 11
Фото № 12
Фото № 13
Фото № 14
Фото № 15

21,1 млн грн – такої економії енергоспоживання в бюджетній сфері Чернігова вдалося досягти в 2019 календарному році у порівнянні з 2018-м. Про це доповіла на щотижневій розширеній нараді в Чернігівській міській раді заступниця начальника Управління економічного розвитку міста Віталія Ярещенко. На такий результат вплинули як теплий грудень і часткове зменшення тарифів на теплову енергію для бюджетних установ, так і впровадження містом енергоефективних заходів. Доказом результативності цих заходів є те, що навіть з приведенням цінового і температурного факторів до однакових умов базового 2019 року розрахункова річна економія енергоспоживання в минулому році склала 2%, або 2,7 млн грн. І споживання енергоносіїв міськими закладами в натуральному вимірі (ГВт год.) скорочується щороку.


(Зростання цін на енергоресурси нівелює отримувану економію від  заходів з енергозбереження та зобов’язує говорити про постійний контроль над споживанням енергоносіїв та реалізацію комплексних проєктів).

Для цього за 4 роки в комунальних закладах Чернігова замінено 23,8 тис. кв м віконних та дверних конструкцій (27% від загальної площі), реконструйовано 23,6 тис. кв м дахів (12%), замінено освітлення на енергоефективне (27,6 тис. світильників в 75 будівлях), термомодернізовано 4 заклади (Денний стаціонар дитячої поліклініки №2, школи 5, 11, 35), триває реновація ще 5-ти – Пологового будинку, Міського палацу культури ім. Радченка, будівлі міської лікарні №1 (3-го поліклінічного відділення та 9-поверхового палатного корпусу) та  шкіл № 1 та № 3.

Облік споживання енергоносіїв у бюджетній сфері міста проводиться з використанням системи щоденного енергомоніторингу. Це дозволяє об’єктивно сформувати ліміти споживання для бюджетних закладів, своєчасно виявити «перевитрати» та аварійні ситуації, формувати бази даних, необхідні для визначення пріоритетності впровадження енергоефективних заходів. Окрім того, це є і обов’язковою умовою для залучення міжнародних партнерів.

Верифікація результатів реалізованих проектів здійснюється, в тому числі, шляхом тепловізійного обстеження та вимірів параметрів мікроклімату приміщень наявними в Управлінні приладами.

Отже, наведені дані щодо ефективності тих чи інших енергоощадних заходів – об’єктивні і достовірні. Серед них привертають увагу показники ефективності  комплексної термомодернізації об’єктів з реальним регулюванням енергоспоживання.

У 2019 році з залученням кредитних коштів НЕФКО та гранту E5P в Чернігові здійснено тепломодернізацію школи № 5. Окрім утеплення огороджуючих конструкцій тут влаштовано ІТП з погодозалежним регулюванням подачі теплоносія та дистанційною системою управління. Споживання тепла закладом при ефективному регулюванні та дотриманні норм мікроклімату в поточному опалювальному періоді у порівнянні з попереднім скоротилося в середньому на 42% (в приведених температурах). Рівень споживання на 1 кв м став у 2 рази менше, ніж у аналогічних закладах освіти з наявними ІТП.

(Важливо: за даними моніторингу не спостерігається суттєвих відхилень питомого рівня споживання тепла подібними будівлями з ІТП (їх 59) і без них. Це свідчить про необхідність підвищення ефективності експлуатації ІТП, в тому числі через підвищення кваліфікації господарського персоналу закладів).

Цього року в Чернігові завершиться комплексна реновація пологового будинку. Тут також очікуються суттєві показники економії.

Загалом же, враховуючи характеристики огороджуючих конструкцій бюджетних будівель та питоме споживання тепла в залежності від строку введення їх в експлуатацію, проведення термомедернізації в Чернігові потребують 167 комунальних об’єктів зі 193 (їх загальної кількості), або 87%.  Наразі бюджетний сектор Чернігова складається з 126 будівель (65%) закладів освіти, 39 (20%) – охорони здоров’я, 28 (15%) – культури, спорту та адміністративних установ. Середнє енергоспоживання на 1 кв. м площі – 166,2 кВт*год, що майже в 2 рази вище за європейський рівень.

Сукупно за 4 роки в Чернігові видатки на енергоефективні заходи (за рахунок як міських, так і залучених донорських коштів) склали 235,7 млн грн, в тому числі за 2019 рік – 70,9 млн грн. Першочергова потреба – близько 880 млн грн, а для комплексної реновації бюджетних закладів необхідно близько 3,0 млрд грн.

Але й видатки на оплату енергоносіїв для бюджетних закладів Чернігова складають до 10% власних надходжень міського бюджету. У 2019 році вони склади 131 млн грн. З них 84 млн грн, або 64% – плата за теплову енергію для опалення. Тому питання ефективного енергоспоживання є одним з пріоритетних.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!