Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
25 лютого 2020 р.

Дитяча стоматполіклініка в Чернігові працюватиме й надалі


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3

Дитяча стоматологічна поліклініка в Чернігові залишиться працювати. Попри те, що соцмережами і кухнями гуляють чутки про її нібито закриття, чернігівське міське управління охорони здоров’я такого варіанту не пропонує. Навпаки, тут розробляють варіанти того, як при переході на новий механізм державного фінансування роботу цієї поліклініки забезпечити. Такі варіанти можливі, управлінням вони зараз доопрацьовуються і найближчим часом керівник управління Владислав Кухар пообіцяв представити концепцію подальшої роботи поліклініки міському голові.

Така інформація прозвучала в Чернігівській міській раді сьогодні, 25 лютого, під час розширеної наради. На ній Владислав Кухар доповідав про підготовку міста до другого етапу медичної реформи, який стартує в Україні з 1 квітня.

За словами керівника управління охорони здоров'я, інші медичні заклади Чернігова різницю між сумою, необхідною на функціонування закладу, і тими коштами, які вони передбачають отримувати від держави за надання медичних послуг відповідно до договорів з Національною службою здоров’я, планують компенсувати за рахунок надання платних послуг. Але у дитячій стоматології платні послуги офіційно не передбачені. Різниця ж тут буде велика, тому що тариф, який Національна служба здоров’я пропонує для оплати за лікування одного зуба, складає всього лиш 9 гривень 19 копійок. З них мають фінансуватися як заробітні плати лікарів і всього персоналу, так і всі витратні матеріали.

- Це дуже-дуже малі кошти. Якщо один пролікований випадок (1 зуб) на сьогодні коливається по вартості від 60 до 100 гривень, то 9,19 грн явно недостатньо. Тому на сьогоднішній день ми розробляємо декілька варіантів існування закладу у майбутньому, - сказав керівник управління.

Принагідно він пояснив, що медична послуга в рамках оплачуваного державою пакету – це не ті дії і медикаменти, які забажає пацієнт, а суто протокольне лікування і тільки визначені там матеріали.

У той же час, як він констатував, люди вже готові платити і платять кошти за кращі пломби для своїх зубів. Причому вибирають часто-густо ті, що дорожчі. Коли їм пропонують звичайну, пацієнти відповідають: «Ні, нам японський полімер, будь ласка!». Тому очевидно, що попит на платні послуги буде. І завдання на сьогодні - юридично правильно оформити це для того, щоб питання було вирішене в межах законодавства.

Відповідаючи на додаткове запитання, Владислав Кухар уточнив, що якихось пояснень того, яким чином взагалі обраховувався тариф у 9 гривень за лікування одного зуба, поки що не надходило. Разом з тим, і договорів з Національною службою здоров'я медичні заклади  ще не підписали, це буде відбуватися в березні. Можливо, якісь пояснення щодо саме цього тарифу будуть представлені тоді.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!