Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
24 лютого 2020 р.

Владислав Атрошенко: У питаннях залучення кредитів діємо дуже зважено


Фото № 1

Чернігів серед міст України має чи не найменше боргових кредитних зобов’язань, за якими треба розраховуватися з міського бюджету. Це видно зі звіту про виконання Програми управління боргом міського бюджету Чернігова на 2019 рік, який був представлений та погоджений виконкомом міської ради на засіданні минулого тижня.

Коментуючи цей звіт, чернігівський міський голова Владислав Атрошенко звернув увагу присутніх на те, що співвідношення боргу міського бюджету і надходжень бюджету розвитку в нашого міста – менше 2% - тоді як Бюджетним кодексом дозволяється до 200%. Відповідно, і видатки Чернігова на обслуговування зовнішнього боргу склали в минулому році 0,02% від видатків загального фонду міського бюджету без урахування трансфертів. А дозволена законодавством межа – 10%.

- У питанні залучення кредитів ми діяли виключно зважено, вибірково, по тих напрямках, які вкрай необхідні і які в інший спосіб важко вирішити. Я виходжу з того, що кредити слід брати дуже обережно і відповідально. Як правило тоді, коли є чітка тенденція  зростання. Якщо є перспектива розвитку і швидкого погашення – тоді не страшно брати кредит. На сьогодні ми, на жаль, не бачимо якоїсь чіткої стратегії ні в частині навантаження на місцеві бюджети, ні взагалі формування місцевих бюджетів. Тому я ще раз наголошую, що ми дуже виважено підходимо до залучення кредитів. Тим більше, що пропоновані умови по них за останні роки набагато погіршилися. Раніше кредитування НЕФКО було під 3% в гривні – а сьогодні це вже 6% у євро. Ну і, по суті, нам реальних пропозицій менше ніж під 6-7% у євро фактично і не було, - зазначив він.

Чернігів залучає кошти по таких програмах від організацій зі сприяння розвитку (наприклад, GIZ, НЕФКО), де частина коштів кредитні, частина – грантові (надається нам безповоротно) і ще частина – внесок з бюджету міста. Це цікавий напрямок, який слід розвивати надалі – але виважено, додав міський голова.  

Завдання, визначені Програмою управління боргом міського бюджету Чернігова на 2019 рік, виконані своєчасно і в повному обсязі.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!