Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
18 лютого 2020 р.

Владислав Атрошенко: Майбутнє залежить від того, чи сформується в українців свідоме ставлення до сплати податків


Фото № 1

На чому базується майбутнє міста? На думку чернігівського міського голови Владислава Атрошенка, серед основних чинників – свідоме ставлення як громадян, так і бізнесу до необхідності сплати податків. Тільки тоді в нас як територіальної громади і як держави буде майбутнє, переконаний він. Про це міський голова вже говорив неодноразово. Вкотре - на щотижневій розширеній нараді в Чернігівській міській раді 18 лютого.

Він навів кілька прикладів того, що цим принципом часто-густо нехтують. Перший - щодо практики заробітних плат «у конвертах».  Владислав Атрошенко вкотре звернувся до бізнесу з проханням потроху все-таки збільшувати офіційну заробітну плату. Тобто змінювати співвідношення того, де платиться «біла» зарплата, і де кошти виводяться через «чорну діру» штучно утворених ПП, які існують для того, щоб мінімізувати податки. «Це і пенсійне забезпечення ваших працівників, і розвиток міста. Якщо воно буде вигравати в порівнянні з іншими містами – ваш бізнес буде вигравати також. Це стосується, по суті, будь-кого», - наголосив Атрошенко.

Іншою «чорною дірою» є ціна житла в угодах купівлі-продажу. Міський голова звернувся до органів Міністерства юстиції з пропозицією попрацювати з нотаріусами стосовно цін, по яких реєструється продаж житла на первинному і вторинному ринках. «Я звертаюся до відповідних наглядових структур і до управління юстиції, щоб вони звернули увагу на те, як продається житло, яку ціну платить покупець. Якщо на ринку немає ціни житла нижчої за певний рівень, то очевидно, що воно й не повинно реєструватися при купівлі як набагато дешевше», - зазначив Атрошенко. Він вкотре нагадав, що добросовісна сплата податків призведе до збільшення надходжень до місцевого бюджету, місто покращить свою інфраструктуру і наступний крок – це саме житло буде вже дорожчим, бо знаходиться в кращому місці.

Ще один напрямок – податки на землю. «Прохання, в першу чергу, до суб’єктів господарювання: треба йти на загальну систему оподаткування і при оренді земельних ділянок позбуватися ганебної практики, коли оренда великим бізнесом здійснюється на штучно утвореного СПД», - закликав міський голова.

«Те саме – сфера громадського харчування, особливо з сезонністю роботи. Скільки там реально працевлаштованих?», - продовжив він.

«Якщо ми будемо свідомо ставитися до сплати податків – у нас буде майбутнє. Якщо будемо ухилятися – майбутнього в нас не буде. І це навіть більша загроза, аніж будь-які інші», - акцентував Владислав Атрошенко.

На думку міського голови, адмініструванням і збором місцевих податків більш продуктивно, ніж державна податкова служба, займалися б самі територіальні громади. «Якщо працівники відповідних фіскальних структур отримують заробітну плату з державного бюджету і підпорядковані державним установам, то жодної реальної мотивації добре працювати в напрямку місцевих податків у них немає. З них ніхто за це не питає, премії чи додаткові виплати від цього не залежать. І є негативні наслідки для місцевих бюджетів. А якби ми мали повноваження, то і державі було б легше, бо громади утримували би працівників фіскальних органів. Але ми б і в питанні справляння місцевих податків працювали більш свідомо», - вважає мер.

 

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!