Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
12 лютого 2020 р.

Владислав Атрошенко: Якщо українці втратять землю, у нас не буде майбутнього


Фото № 1

- Одним із найважливіших є питання щодо продажу землі, яке сьогодні проштовхується. В Україні, яка є воюючою країною, при відкритті продажу землі не буде жодних перепон для того, щоб завтра її купила країна-агресор. Будь-хто, до прикладу, українське товариство, може купити землю, а потім передати ці акції в управління іноземній кампанії, - про свою позицію в такому надважливому для кожного українця питанні, як відкриття в нашій державі ринку сільськогосподарських земель, чернігівський міський голова Владислав Атрошенко нагадав публічно на щотижневій розширеній нараді 11 лютого.

Як він вже неодноразово заявляв раніше, надважливі зміни, які стосуються майбутнього кожного українця, не можна робити легковажно і поспішно: 

- Якщо подивитися на статистику: у світі за рахунок глобального потепління щороку наступає вода й забирає 10 км суші, тобто мільйони гектарів родючої землі йдуть під воду. Населення збільшується, а родюча земля зменшується. Хто буде спішити продавати землю? У воюючій країні, де не буде високою ціна за землю, де є питання до правоохоронної та судової систем, що визнається світовими інвесторами як ризики, і ще додатково зниження ціни відповідно до світового ринку. Ніхто не проти ринку. Але чому б цей ринок не почати з елементарного - земельного банку? – наголосив він.

Владислав Атрошенко переконаний, що закон про продаж землі - це не замовлення українського народу.

- Якщо це станеться – на моє глибоке переконання, це свідомий, замовний крок з величезною корупційною складовою, з величезною спекулятивною складовою, - підкреслив він.

Міський голова запропонував присутнім порівняти ціни на землю у світі. Наприклад, у США, де земля гірша, ніж в Україні, вона коштує 19-20 тис. дол. за 1 га, а в Україні очікується – 1-1,5 тис. дол. за 1 га.

- Сьогодні паї орендується цілими кластерами, цілими населеними пунктами, де ніхто не розрізняє якість цієї землі. У нас мільйони, можливо сотні тисяч власників паїв, нікому цю землю не продадуть, або продадуть колись і невідомо за якою ціною, тому що земля неякісна і у неї буде дуже низька ціна. Ринок землі повинен бути, але чому б його не почати з державного земельного банку, де земля була би в державі. Ми би вирішили питання вільного розпорядження землею. Є різні ситуації в людей: людина може дійсно потребувати коштів для лікування, для навчання онуків і т.д. Людина повинна мати право продавати, але хай держава купує цю землю за відповідною, адекватною оцінкою. Чого б з цього не почати ринок землі? – запропонував Владислав Атрошенко.

Міський голова вважає, що наразі також потрібно дати відповідь на десятки надважливих питань. Зокрема, де у нас реперні точки розвитку економіки, яка у нас державна політика в економіці, в аграрній галузі, в розвитку науки та технологій.

- Ми не дали на це відповідь і говоримо, що цей ринок все вирішить. Це нісенітниця. Це тупість того, хто це говорить. А особливо страшно, коли це говорять міністри, що у держави не повинно бути жодної державної політики в галузі економіки, і що ринок сам все вирішить – це свідома брехня, - зазначив він.

Міський голова також навів приклад того, яку ринкову економіку має США у питаннях продажу технологій, та який там діє ринок землі.

У США держава збільшує свій земельний банк. Вони спробували цей ринок, зрозуміли, куди це йде. Зважаючи на цифри, які є в інформаційному просторі – державний земельний банк - більше 80% від загальної кількості землі. І поруч з цим є регульований ринок землі. Оскільки він регульований, то це вже інша історія. Тож, говорячи про те, що в державі не повинно бути державного регулювання, і що держава повинна тільки створити умови – це введення в оману людей. Таке може бути тільки в державі, яка не бачить свого майбутнього і не формує це майбутнє. Політика повинна бути, повинне бути управління державою, управлінські рішення повинні спрямовувати та створювати рівні умови для всіх, але вони повинні давати вектор і коридор, в який будуть спрямовуватися питання бізнесу, науки, промисловості і т.д. Ми – українці, якщо ми не будемо думати за свій завтрашній день, то у нас не буде цього завтрашнього дня. Якщо ми втратимо землю, то у нас не буде майбутнього. Це моя думка і моє глибоке переконання! – підкреслив Владислав Атрошенко.

Він вважає, що в окремих, надважливих, стратегічних питаннях дійсно не потрібно поспішати, на все є свій час. Крок за кроком потрібно дивитися, коригувати окремі позиції, і розумно, зважено вирішувати, що робити з державною землею.

 - Навіть, якщо ми приймемо ринок землі, чому б не почати продаж з державної землі, не провести аукціони? Чому не йти в цьому питанні поетапно, крок за кроком, оцінюючи результати й коригуючи дії? Запитань дуже багато, - підкреслив міський голова.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!