Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
6 лютого 2020 р.

Владислав Атрошенко: Запроваджена модель оплати газу є неприйнятною!

+13
+10

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9
Фото № 10
Фото № 11
Фото № 12
Фото № 13
Фото № 14
Фото № 15
Фото № 16

П’ятого лютого за ініціативою чернігівського міського голови Владислава Атрошенка позачергова сесія міської ради прийняла звернення до керівництва держави щодо усунення проблемних питань, зумовлених змінами в оплаті послуг з постачання та розподілу природного газу.

Міська рада закликали скасувати постанову НКРЕКП №2080, яка вимагає фактично вносити авансом платежі за неспожитий газ. Окрім того, у сучасних кліматичних та економічних умовах методика розрахунку цих платежів призводять до значних переплат – а різниця потім споживачеві не повертається.

Перед прийняттям звернення в сесійній залі відбулося обговорення змінених правил газових розрахунків. У т. ч. перед депутатами виступили і на їх запитання відповіли запрошені відповідальні фахівці - регіональний представник НКРЕКП у Чернігівській області Олександр Тимошенко, комерційний директор ПАТ «Чернігівгаз» Сергій Савченко та член спостережної ради ПАТ «Облтеплокомуненерго» Олег Ємець.

До речі, з огляду на те, що метою дискусії був саме об’єктивний аналіз питання, вимогою Владислава Атрошенка до депутатів було не перетворювати її на політичні баталії, а вести в конструктивному руслі.

Отже, які позиції були виявлені і що додатково з’ясувалося в ході цього обговорення.

По-перше, чернігівський міський голова сформулював суть проблеми:

- З тих позицій, які ми бачимо в інформаційному просторі як споживачі цієї інформації, я чітко бачу, як відповідальні керівники, які формують державну політику в цьому напрямку, дезінформують Президента. Сьогодні найголовніше пояснення для Президента зводиться до того, що замість двох платіжок знову буде одна. Але суть проблеми полягає абсолютно в іншому: люди платять не у відповідності з лічильником. У цьому найголовніша проблема. Є різні сезони, температурний режим, є різне споживання газу. Статистично можна сказати, що цей сезон вимагає опалення менше за попередній на 25%. А люди мусять платити за попереднім опалювальним сезоном, - сказав він зокрема.

Першим його запитанням до виступаючого було:

- Ви кажете, що ми в ракурсі євроінтеграції приймаємо ці методики. Назвіть, будь ласка, європейські країни, у яких споживачі сплачують за газ наперед. Де саме в подібний спосіб виставляються рахунки споживачам, у якій країні?

Таких прикладівназвано не було.

- У всьому світі це проблема трейдера газу. Він займається цим видом бізнесу, прогнозує обсяги так само, як і постачальники, наприклад, продуктів. Хто замовляє хліб, чи молоко, чи якісь продукти в магазини? Це завдання їх менеджменту. Прогнозуйте і по факту – по лічильнику – виставляйте рахунок! – Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Тему розвинув депутат міської ради Сергій Кирієнко:

- Якщо ми кажемо про більш розвинені країни та їхні моделі, то ми як кінцеві споживачі повинні мати вибір постачальника газу. А постачальник газу вже, у свою чергу, має домовитися з газорозподільчою компанією про ті умови, на яких вона буде доставляти газ до моєї оселі. І це питання мене як споживача взагалі не має турбувати. Я маю оплачувати лише той обсяг газу, який купив, а ніяк не наперед. А чи буде газорозподільча компанія оплачувати оренду землі, по якій проходить труба? І, до речі, труба, за яку я заплатив гроші, коли проводив цей газ! Вважаю, що нам треба знову повертатися до питання, яке вже я піднімав півтора роки тому, про повернення газорозподільчих мереж у комунальну власність міста, - нагадав він.

Депутат міської ради Роман Старіков запитав представника НКРЕКП:

- Якщо людина в наступному році буде економити і споживати газу в рази менше, ніж цього року – чому переплачені кошти не беруться навіть у подальший розрахунок?

Суть відповіді: постановою НКРЕКП №2080 перерахунків і повернення коштів або заліків, наприклад, газом у майбутній період, не передбачено.

Принагідно були з’ясовані ще два питання, які цікавлять багатьох споживачів. З відповіді на запитання депутата Сергія Желдака стало ясно, що де-факто відповідальності юридичних осіб за якість газу, який отримують споживачі – побутові або непобутові – на сьогодні нема.

Депутатка Ірина Березинець принагідно запитала в представника НКРЕКП, чи правомірним є застосування до побутових споживачів так званих «температурних коефіцієнтів». Відповідь – що у відповідній методиці прямо вказано: «не для побутових споживачів». Але шлях відновлення правильності платіжок і повернення коштів – через суд. Сьогодні НКРЕКП веде з тими облгазами, які нараховують ці коефіцієнти, судові тяжби з приводу надлишково отриманих коштів зі споживачів. Справа зараз в апеляції; рішення суду, яке б набрало законної сили, у цій справі ще нема.

Також у ході обговорення було акцентовано на тому, як насправді змінилася останнім часом ціна газу. які б не лунали заяви – ціна на газ не зменшилася, а з 1 січня цього року зросла. Безпосередньо на газ вона зросла на 7,6%. Крім того, на 42,7% виріс тариф за транспортування. Ці складові призвели до зростання сукупної ціни  на 12%. На це звернули увагу депутати і міський голова.

Депутат міської ради Сергій Желдак:

- Років 5-7 тому була аналогічна дискусія про електроенергію. Вона призвела до збільшення тарифів. У результаті ми втратили хімічну промисловість і ще кілька галузей, бо вони стали неконкурентоспроможними на рику. У Чернігові вже нема «Хімволокно». Тож і сьогодні питання набагато ширше, ніж «одна платіжка або дві». Ми почули, що динаміка споживання газу – зменшення по області за останніх три роки десь на 25%. Якщо буде збільшення тарифів, то ще через 7 років споживачів залишиться ледь-ледь. Тому питання тут стратегічне, чому і потрібне звернення. Або ми свою економіку розвиваємо, або інші економіки.

Чернігівський міський голова зупинився, зокрема, на тому, що значать платежі згідно постанови 2080 для бюджетної сфери та ПАТ «ОТКЕ» - підприємства, що забезпечує опалення половини міста.

- У зв’язку з теплою зимою вже є фактом зменшення споживання газу ОТКЕ приблизно на 25%.  Але ОТКЕ змушений буде заплатити 1/12 від попереднього року, і це значна переплата. Це призведе до нових боргів, особливо в літній період, коли підприємство не має достатнього надходження коштів. Далі, вся політика НАК «Нафтогаз» зараз зводиться до того, щоби скинути всі боргові проблеми генеруючої галузі на місцеві бюджети. І я прогнозую опалювальний сезон 2020-2021  року з високою вірогідністю. Вже зараз міста більше платять ніж раніше, підтримуючи свої комунальні підприємства теплогенерації. Ми не можемо підтримувати, тому що в Чернігові воно не комунальне. Але коли буде загроза незабезпечення теплом сотень тисяч людей, нам нічого іншого не залишиться: ми приймем його з величезними боргами на баланс, або купимо його акції, або технічно підемо на будь-які кроки і візьмемо на місцевий бюджет реструктуризацію його боргів, - сказав Владислав Атрошенко, наголошуючи на тому, наскільки це кабальний для міста розвиток подій.

Загальну думку сформулював депутат міської ради Василь Білогура:

- Дуже добре, що сьогодні ми зібралися на позачергову сесію з актуального питання, яке стосується і приватного сектору, і бізнесу. І якщо ми не будемо замовчувати цього питання, я сподіваюсь, що з Чернігова візьмуть приклад інші принаймні обласні центри. І ми разом не дамо можливість ошукати українців. Тому що інакше в кінцевому випадку люди і бізнес заплатять більше, ніж платили по факту, і перерахування коштів не буде. Тобто фактично можна зробити висновок, що хтось, готуючи постанову, придумав схему, яким чином заробити більше і зняти з людей якомога більше наперед.

Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова:

- Неприйнятною є будь-яка методика, яка в кінцевому рахунку має на меті виставлення платіжок, які не відповідають реальному споживанню за попередній місяць. Людина повинна платити тільки за реально спожите – це правило, що діє в усьому світі. Будь-які інші порядки, чим би вони не були визначені, є лукавством. І ми говоримо: шановний Президенте, Прем’єр-міністре України! Ми ставимося до вас з повагою. Почуйте людей, що ця методика є аномальною, неприйнятною, незрозумілою людьми і такою, яка не використовується ніде в світі!

Присутні на сесії депутати міської ради підтримали звернення до керівництва країни одноголосно.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!