Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
27 січня 2020 р.

У Чернігові вшанували пам’ять жертв Голокосту

+22
+19

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9
Фото № 10
Фото № 11
Фото № 12
Фото № 13
Фото № 14
Фото № 15
Фото № 16
Фото № 17
Фото № 18
Фото № 19
Фото № 20
Фото № 21
Фото № 22
Фото № 23
Фото № 24
Фото № 25

Сьогодні, 27 січня, в усьому світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Ця пам’ятна дата запроваджена рішенням Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй від 1 листопада 2005 року. В Україні на державному рівні вона відзначається з 2012 року.

У Чернігові біля групи братських могил жертв нацизму в урочищі «Березовий Рів» зібралися представники влади, єврейських громад та організацій і просто мешканці міста, щоб згадати загиблих у тій страшній трагедії. У жалобному заході взяли участь і заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Андрій Подорван та заступник чернігівського міського голови Олександр Ломако. Учасники заходу поклали квіти до монументу та хвилиною мовчання вшанували пам’ять усіх жертв Голокосту.

- Сьогодні відзначається 75-річчя звільнення Аушвіца – найбільшої "фабрики смерті", де загинули мільйони людей тільки за те, що вони були переважно євреями. Ми разом з усім світом, зі всіма цивілізованими країнами, з єврейською громадою схиляємо голову на знак пам'яті про тих невинно вбитих. Маємо розуміти причини, які призвели до такої катастрофи, маємо вчитися тим прикладам, тому що загравання з тоталітаризмом, мова ненависті, байдужість до того, що оточує навколо – все це призводить до таких трагедій. І тому, звичайно, толерантність, терпимість до всіх національностей, до рас має бути у нашій цивілізації. Тільки реагуючи жорстко на всі прояви нетерпимості, які можуть бути у суспільстві, ми зможемо зробити, щоб подібні трагедії не повторювалися, - підкреслив Олександр Ломако у коментарі журналістам місцевих ЗМІ.

Голокост – це уособлення людських страждань з одного боку і нелюдської жорстокості — з іншого. За загальними оцінками, жертвами масового знищення євреїв під час Другої світової війни стали 4,5 мільйони дорослих та 1,5 мільйона дітей. У Національному меморіалі Яд-Вашем в Єрусалимі зберігаються персональні документи, що свідчать про приблизно 4 мільйони жертв Голокосту, які поіменно ідентифіковані. Голокост призвів до винищування однієї третини євреїв і масових жертв з числа представників інших національних меншин, яких нацистський режим нищив за національною ознакою.

27 січня 1945 року відбулося визволення в’язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі (Польща). Першими браму головного табору відкрили солдати 100-ї Львівської дивізії. Північний шлях до табору звільняла 152-га танкова бригада під командуванням Анатолія Ковалевського з Чернігівщини. У результаті звільнили близько 7 тисяч ув'язнених, яких нацисти не встигли вивезти або вбити.

Втікаючи, керівництво табору не встигло замести сліди своїх злочинів: перед очима визволителів постали крематорії й газові камери, знаряддя тортур, тисячі кілограмів людського волосся й перемелених кісток. У таборі широко практикувалися медичні експерименти й досліди. Вивчалися дії хімічних речовин на людський організм. Випробовувалися новітні фармацевтичні препарати. За різними оцінками, в Освенцимі знищили від 1,4 до 4 мільйонів осіб.

Символом Голокосту у Чернігові є яр - Березовий Рів, де нацисти проводили масові розстріли євреїв. Всього ж на території області, за різними підрахунками, за період окупації було вбито від 2,7 до 6 тисяч євреїв. У братській могилі тут поховані мирні жителі, жертви геноциду, які були розстріляні нацистами упродовж 1941-1943 рр. Сюди, на околицю міста, нацисти привозили у вантажних машинах – чоловіків, жінок, дітей з міської психоневрологічної лікарні. За свідченнями очевидців, у глибокому яру розстріляно більше 1500 людей. Пам’ятник їм встановлений у 1963 році.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!