Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
22 січня 2020 р.

Урочистості з нагоди Дня Соборності України відбулися в Чернігові

+12
+9

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9
Фото № 10
Фото № 11
Фото № 12
Фото № 13
Фото № 14
Фото № 15

У Чернігові сьогодні, 22 січня, в обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм відбулися урочистості з нагоди Дня Соборності України.

Як відомо, цього дня українці згадують про дві рівнозначні за вагою події, які увійшли у нашу історію навіки. Вже понад сторіччя минуло з тих днів, коли відбулося проголошення незалежності Української Народної Республіки й Акту Злуки українських земель (УНР та ЗУНР) в одну державу, головним меседжем якого було прагнення народу до територіальної єдності. У ті далекі роки через низку причин це об’єднання не було доведене до завершення. Тим не менше, Акт Злуки став символом і легендою для наступних поколінь борців за Україну. Соборність і сьогодні залишається на порядку денному національних завдань, адже Україна продовжує боротися за незалежність і територіальну цілісність нашої держави.

Від імені громади Чернігова, міської ради та чернігівського міського голови присутніх привітав його заступник Олександр Ломако. Він побажав українцям дійсно бути єдиними, любити Україну і кожному на своєму місці робити все, щоб вона була сильнішою і успішнішою.

- Чому ми так і не змогли створити тоді єдину державу? Чому спроби зробити соборну країну завершилися невдало? Дуже важливо розібратися у цих питаннях для того, щоб не повторювати помилки 100-річної давнини. Я думаю, що День Соборності є державним святом саме для того, щоб ми це робили та аналізували. Ми повинні розуміти, що держава не може існувати без сильної армії, розуміти, що треба мати державницькі інтереси, візію майбутнього України, розуміти, як правильно вести себе з партнерами і як залучатися їхньою підтримкою. Ми повинні створити сильну державу, з якою будуть рахуватися у світі. У 1990 році живий ланцюг єдності, у якому за різними оцінками від півмільйона людей, а може й більше взялися за руки, з’єднав всю Україну - від Києва до Івано-Франківська через Львів. Зараз в умовах російської агресії, коли по суті Україна перебуває у стані військових дій, цей ланцюг єдності ми маємо тримати настільки міцно, щоб доєднати до нього в найближчому майбутньому українські Донбас та Крим. Ось це завдання нашої еліти та нашого народу. Для цього ми маємо бути сильними, цінувати нашу соборність, цінувати нашу Україну! – сказав він у вітальному слові.

На знак вшанування всіх, хто ціною життя століттями виборював соборну і незалежну Українську державу, і хто сьогодні віддає життя за єдність та мирне небо над її просторами, від усіх учасників зібрання відбулося покладання квітів до пам’ятного знаку “Борцям за волю та незалежність України”.

Після виступів з нагоди державного свята були вручені державні нагороди, почесні відзнаки Чернігівської ОДА, обласної та міської рад.

По завершенню урочистої частини розпочалася святкова концертна програма за участю артистів філармонії, представників релігійних організацій та національно-культурних товариств Чернігівщини. Зокрема, прозвучав духовний твір «Отче наш» в обробці Миколи Леонтовича у виконанні хору Катерининської церкви, а капела бандуристів ім.О.Вересая виконала Гімн січових стрільців «Ой у лузі червона калина».

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Відео телеканалу "Дитинець"

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!