Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
21 січня 2020 р.

Доцільність закупівлі вживаних європейських тролейбусів Чернігів вивчає на прикладі Івано-Франківська


Фото № 1

На щотижневій розширеній нараді чернігівського міського голови з керівниками структурних підрозділів 21 січня його заступник Андрій Черненко проінформував присутніх про результати своєї робочої поїздки разом з керівником ЧТУ Русланом Ємцем до Івано-Франківська. Метою відрядження було вивчення переваг і недоліків закупівлі вживаного європейського електротранспорту.

Три роки тому Івано-Франківськ придбав 10 тролейбусів австрійської збірки «MAN» 1994-96 років випуску та польської збірки «Volvo» 2008 року. Останні - 18-метрові «гармошки». До цього вони експлуатувалися приблизно по 7 років. Після цього три роки в українському місті від'їздили майже без зауважень.

Ціна одного такого тролейбусу - від 600 тисяч гривень до 1,2 мільйонів гривень, у той час як ціна за один новий тролейбус, яку платив Чернігів – 4,9 мільйони гривень. Економія коштів виходить приблизно в 5 разів.

Але є й мінуси - зокрема, те, що ремонт і періодичне технічне обслуговування європейського електротранспорту, за умовами продажу, здійснюється тільки зарубіжними фахівцями. Окрім того, машини більш старшого віку у Європі випускалися з високою підлогою, а Чернігів прагне перейти на низькопідлогові, більш зручні для маломобільних груп населення.

- Але при різниці в  ціні у 5 разів ми могли би собі дозволити десяток одиниць техніки мати у запасі. Якщо б окремі тролейбуси вийшли з ладу - вони б дочекалися своєї черги, а раз на півроку приїхали б іноземні фахівці, зробили необхідні регламентні роботи  і техніка далі працювала би, - зазначив з цього приводу чернігівський міський голова.

Владислав Атрошенко додав, що ціна нижча в 5 разів – це вагомий аргумент. Тому, можливо, вигідніше придбати 25 одиниць вживаної техніки європейських марок у хорошому стані ніж 5 нових тролейбусів, які купуємо ми. Принаймні, Чернігову доцільно вивчити й прорахувати й такий варіант, вважає мер.

Наразі, за словами Андрія Черненка, місто збирає додаткову інформацію на цю тему. Зокрема, розіслані запити до європейських міст щодо наявної в них пропозиції такого електротранспорту.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!