Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
5 грудня 2019 р.

Звіт міського голови: Освітні заклади Чернігова мають стати тим місцем, куди діти хочуть іти з радістю!

+26
+23

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9
Фото № 10
Фото № 11
Фото № 12
Фото № 13
Фото № 14
Фото № 15
Фото № 16
Фото № 17
Фото № 18
Фото № 19
Фото № 20
Фото № 21
Фото № 22
Фото № 23
Фото № 24
Фото № 25
Фото № 26
Фото № 27
Фото № 28
Фото № 29

Одним із найголовніших пріоритетів для міської влади є освітня галузь. Про головні зміни, які відбулися в освіті Чернігова в 2019 році, говорилося під час звіту Чернігівського міського голови Владислава Атрошенка за рік роботи. Зустріч проходила у Міському Палаці культури ім.В.Радченка вчора, 4 грудня, за участю всіх бажаючих мешканців міста.

Важливою датою в історії Чернігова є 30 серпня 2019-го. Цього дня  вперше з далекого 94-го року у місті відкрили новий сучасний дошкільний освітній заклад - № 3, «Дитяча Академія», в мікрорайоні Масани.

«Я би цей садочок назвав би, якщо порівнювати з закладами для дорослих, «п’ятизірковий готель», де все включено для наших маленьких діточок, для нашого майбутнього, - прокоментував міський голова під час урочистого відкриття нового освітнього закладу. – Ми пішли по тому шляху, що ми дали стандарт, який повинен бути. Якщо такі іграшки є у світі то, чому ми не можемо їх придбати для чернігівських дітей».

Новий дитсадок розрахований на 280 дітей - 15 груп. Його будували із застосуванням енергоощадливих технологій, враховуючи всі сучасні норми. Тут встановлено тепловий насос, який дозволятиме при температурі до -5˚С обігрівати садочок незалежно від загальної системи теплопостачання. Підведено також і централізоване опалення. У кожній групі є радіатори - з можливістю регулювати тепловий режим, у всіх ігрових кімнатах на першому поверсі підлога з підігрівом. Встановлено і новітню пожежну та вентиляційну системи. Сучасним обладнанням устатковано кухню, а творчу майстерню - необхідними матеріалами для занять з дітьми.

Довкола дитсадка упорядкована прилегла територія. Зелені газони з квітами, на дитячих майданчиках – яскраві ігрові локації. Під’їзди до Академії з новою дорогою. З 2 вересня дитсадок зустрів своїх перших вихованців.

Це був не типовий проєкт, оскільки будували його вперше за багато років. Кілька разів змінювали план будівництва і фахівців, що ним займалися. Загальна вартість робіт - 126 мільйонів гривень, з них: кошти міського бюджету – 71млн грн, кошти державного бюджету - 55 млн грн.

Відкриттям такого сучасного дитсадка місто показало стандарт, як мають виглядати заклади освіти. Більшість чернігівських шкіл і садків старі і давно потребують капітальних ремонтів, а деякі знесення і будівництва на їх місці сучасних будівель. Проте все залежить в наповненості міського бюджету. Про це неодноразово наголошував міський голова. Так, в планах міста збудувати нову школу та дитячий садок в мікрорайоні Бобровиця - на місці школи №23, яка вже не придатна для навчання дітей.  

За 3 роки в освіту Чернігова інвестовано 315 млн грн, зокрема, на капітальні видатки - 240 млн грн. Оновлені комп’ютерні класи, інтерактивні дошки, демонстраційні комплекти для предметних кабінетів, кабінети робототехніки – таким сучасним обладнанням щороку оснащують міські школи.

Тільки за останній рік ЗНЗ отримали 132 нових комп’ютери. Триває поступова термореновація всіх будівель освіти. Цього року – шкіл №5, №3 та №1. У перспективі всі навчальні заклади Чернігова мають виглядати сучасно, бути комфортними і мати все необхідне.

До прикладу, у найбільшій школі міста - 11 колегіумі за попередні роки утеплили дах, зовнішні стіни, і перейшли до внутрішніх робіт. Тут впроваджують практику прозорих дверей, відремонтована спортивна зала та їдальня.

У рамках проєкту Бюджету участі перед входом до школи №1 оновили сквер. Новий корпус утеплили. Також відремонтували покрівлю. Наступного року роботи по комплексній реновації будівлі продовжать.

Школи №3,12,29,35 цьогоріч отримали сучасні кабінети робототехніки. Їх обирали за конкурсом. Кабінети мають 3D-принтери, лазерні різаки, датчики, контролери та всі інші необхідні комплектуючі та витратні матеріали.

За високі показники у конкурсах та олімпіадах у 22-у ліцеї та 31-й гімназії встановили нові сучасні лінгафонні кабінети, смарт-панель, комп’ютери з виходом в Інтернет і спеціальне програмне забезпечення для ефективного вивчення мов. У кількох школах міста з’явилися і предметні класи для вивчення фізики, хімії та біології.

Серед проблем, які потребують вирішення - ремонт санвузлів, утеплення старих приміщень, заміна підземних комунікацій: труб води і каналізації, які вже в кілька разів переслугували свій термін експлуатації.

До прикладу, у п’ятій школі після проведення комплексних заходів з енергозбереження учні та педагогічний колектив вже відчули різницю, яка вражає. Раніше в холодну пору року всередині подекуди було 14 градусів. Цієї зими вже вище 20.

Нова система опалення з’явилася і у капітально відремонтованому цьогоріч спортзалі школи №7. За словами директорки ЗНЗ Олени Колотило, ця система має принцип теплового випромінювання, коли нагрівається не повітря, а стіни, підлогу та людей, які знаходяться у приміщенні. Тут же з’явилися душові та вбиральні. До реконструкції приміщення було в аварійному стані.

Проблему ремонтів санвузлів у закладах освіти, які вже давно відслужили свій термін експлуатації, наступного року планують вирішити в рамках міської Програми щодо капітального ремонту санвузлів.

У Чернігові вже 3 роки, як відмінені добровільно-примусові збори - «благодійні внески» з батьків. Всі навчальні заклади міста отримують відповідну суму коштів, виходячи з потреб та кількості дітей з міського бюджету.

Кожного року кращі учні та учениці чернігівських шкіл, переможці олімпіад та міжнародних конкурсів отримують міські стипендії. Це є додатковою мотивацією працювати і розвиватися далі. Їхнім педагогам-предметникам доплачують від 10 до 30% посадового окладу.

Зміни відбуваються і у профтехосвіті Чернігова. Вкладаючи гроші міських платників податків у навчання дітей в ПТУ, місто має отримувати працівників і працівниць для своїх виробництв. Для розуміння специфіки окремого підприємства, студенти і студентки проходять на них виробничу практику. Так у Чернігові запроваджують дуальну освіту.

Недофінансування освіти, як делегованого повноваження держави, з держбюджету, в першу чергу, відображається на заробітних платах. Не зважаючи на недостатність коштів, що передбачені субвенцією, міський голова Владислав Атрошенко дав доручення в бюджеті на 2020 закласти підвищення зарплати працівників мінімум до 5500 гривень.

Читайте також: Чернігів - одне з найчистіших міст України

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!