Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
3 грудня 2019 р.

У Чернігові й надалі створюватимуться умови та доступність для людей з інвалідністю

+21
+18

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9
Фото № 10
Фото № 11
Фото № 12
Фото № 13
Фото № 14
Фото № 15
Фото № 16
Фото № 17
Фото № 18
Фото № 19
Фото № 20
Фото № 21
Фото № 22
Фото № 23
Фото № 24

Сьогодні, 3 грудня, відзначається Міжнародний день осіб з інвалідністю, встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН ще у жовтні 1992 року. Як відомо, цей день, покликаний привернути увагу громадськості до проблем цих людей, захисту їхніх прав, гідності і благополуччя.

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко взяв участь в урочистій зустрічі, яка проходила в обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм.

У вітальному слові міський голова зауважив, що наразі в обласному центрі проживає понад 25 тисяч громадян з інвалідністю, серед яких 1307 дітей. І, на жаль, на сьогодні 141 чернігівець отримав інвалідність, внаслідок військових дій на Сході України.

- Ми розуміємо ваші потреби, і намагаємося робити місто комфортнішим для людей з інвалідністю. Хоча не все вдається, внаслідок обмежених ресурсів, і ми не встигаємо за рік зробити все, що хочеться. Але певний напрямок і результати ми вже демонструємо. До прикладу, цього року на пішохідних переходах і зупинках громадського транспорту уклали більше 100 м2 тактильної плитки, яка дозволяє людям з обмеженим зором відчути, де починається перехід. У місті вже 25 світлофорних об’єктів облаштовані пристроями звукового супроводження для людей із вадами зору. У підземному переході на перехресті біля готелю «Україна» працює спеціальний підйомник. Це італійський підйомник, на який витрачено понад 100 тис грн. Крім того, зі всіх сторін переходу влаштовані кнопки виклику охоронця, який за потреби допоможе людині з обмеженими можливостями спуститися та піднятися. На міському пляжі «Золотий берег» працює електроавтомобіль, який підвозить осіб з інвалідністю до річки, а також облаштована окрема зона для літнього відпочинку, - сказав Владислав Атрошенко.

Міський голова також повідомив, що у 2019 році за кошти міського бюджету придбано 6 нових низькопідлогових тролейбусів, а за останні 4 роки загалом придбані 27 таких тролейбусів. Наразі на кожному з 10 тролейбусних маршрутів міста працює по кілька нових низькопідлогових машин. Автобусні перевізники Чернігова на виконання інвестиційних зобов’язань цього року оновили 14 автобусів, з яких 8 – теж низькопідлогові.

У 2019 році у рамках міської програми на придбання лікарських засобів для амбулаторного лікування пільгових категорій населення виділено 2385,2 тис.грн; для забезпечення технічними засобами реабілітації 110 осіб з інвалідністю, зокрема 43 дітей – 223,8 тис.грн. Крім того, 981 тис.грн для забезпечення хворих на цукровий діабет таблетованими цукрознижуючими препаратами. Також майже 982 тис. грн на придбання лікарських засобів для забезпечення знеболення онкохворих. Для закупівлі сучасного лікувально-діагностичного обладнання в бюджеті міста виділено 16,9 млн грн. За поточний рік у медичних закладах міста виконано ремонтних робіт на загальну суму 17 млн грн.

У Чернігові також забезпечуються права на освіту дітей з особливими освітніми потребами. У місті працюють, зокрема, Навчально-реабілітаційні центри №1 та №2, де загалом навчається близько 250 учнів, а також «Інклюзивно-ресурсний центр №1».

- Для влади міста Чернігова це реальний напрямок, де зосереджуються зусилля. Місто стає все більш дружнім для людини з особливими потребами. Ми й надалі будемо робити наше місто більш комфортним для вас, - підкреслив Владислав Атрошенко та побажав усім присутнім міцного здоров’я та наснаги.  

Під час урочистостей представникам громадських організацій, волонтерам, соціальним працівникам вручені почесні відзнаки Чернігівської облдержадміністрації, міської та обласної рад.

Крім того, голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко голові ЧМГО інвалідів «Шанс» Світлані Федоровій вручив державну нагороду. Указом Президента за сумлінну працю та високий професіоналізм їй присвоєне Почесне звання «Заслужений працівник соціальної сфери України».

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!