Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
18 листопада 2019 р.

Чернігівський міський голова – про причини боргів «Чернігівводоканалу» і шлях вирішення проблеми


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4

На прохання журналістів місцевого телеканалу чернігівський міський голова Владислав Атрошенко сьогодні прокоментував ситуацію з відключенням постачальником електроенергії кількох підвищувальних насосних станцій «Чернігівводоканалу». А також те, чи він як міський голова намагається втрутитися, щоб вирішити проблему.

Владислав Атрошенко проінформував, що втручався і є надія, що проблему буде розв’язано.

- Ця ситуація вже триває два місяці, - сказав він. - Заборгованість зростає. Як я раніше вже коментував ЗМІ, баланс підприємства такий. Самому КП «Чернігівводоканал» боржники винні 36 мільйонів. З них 30 з лишнім мільйонів – це борги населення, 3 мільйони – борги генеруючих компаній (Теплокомуненерго і ТехНови), і близько 3 мільйонів – пільги та субсидії. А сам «Чернігівводоканал» заборгував за електроенергію близько 6 мільйонів – це він вже вийшов на майже двомісячну заборгованість. Ситуація кричуща, про цю ситуацію знає Міністерство фінансів. Я доповідав це і на урядовій зустрічі, і в окремих робочих зустрічах з представниками цього міністерства. Є обіцянки з боку НКРЄКП, що буде розглянуто це питання і винесене позитивне рішення.

Владислав Атрошенко підкреслив те, що у зростанні боргів чернігівського підприємства винне передусім державне регулювання:

- Якщо у складові тарифу входять заробітна плата й електроенергія, то є аномальним, коли 8 місяців по причині непрацездатності НКРЕКП  не затверджується відповідно змінений тариф «Водоканалу». Там і невелика різниця: з 20,6 грн на 22.2 грн. Але враховуючи що це 17 мільйонів кубів на рік – то загальна сума складає приблизно 30 мільйонів. Це якраз та сума, яка потрібна на погашення не тільки боргу за електроенергію, а і планове погашення платежів по кредиту Світового банку. 

Перед цим, у ході засідання виконкому, міський голова висловився ще більш категорично, оскільки наслідки такої недосконалості державного регулювання для Чернігова більш серйозні:

- Наше комунальне підприємство вже 8 місяців, у зв’язку з непрацездатністю державної комісії (НКРЕКП), не може підняти тариф, хоча зросли дві його складових: заробітня плата й електроенергія. Мінімальна зарплата піднялася – він реально її сплачує. Електроенергія піднялася – він реально її сплачує. Це все має компенсуватися через тариф, але не компенсується. Відповідно, через вимивання обігових коштів, які спрямовуються на заробітню плату і на електроенергію, Водоканал сьогодні не може вчасно погасити кредит Світового банку, який ми погашаємо через Мінфін (там чотиристороння угода). Отже, одна державна інституція не дає справедливо підняти тариф, а друга рука держави, в особі Мінфіну, «лупить» нам за несвоєчасне погашення 120% облікової ставки – це 19,8% річних від непогашеної суми в гривні, - сказав він.

Чернігівський міський голова вважає, що дії енергопостачальної компанії у Чернігові – це сигнал про те, як можуть діяти усі приватні постачальники ресурсів життєзабезпечення в майбутньому:

- Чи правильно, чи неправильно були ці мережі віддані свого часу процедурно і вартісно – дискусійне питання. Але сьогодні є приватний власник електромереж і постачальна компанія, які вимагають кошти за свій продукт. Як, в принципі, і будь-хто вимагав би кошти за свій товар. Не платить Водоканал – значить, це натяк такий, що буде далі. А далі не будемо платити за газ – не дадуть нам газу, за електроенергію не будемо сплачувати – відключать електроенергію. Єдиний правильний механізм наших дій у таких реаліях одночасно і дуже простий: якщо розрахунок тарифу на 100% платежів, то 100% людей повинні і сплачувати, - наголосив він.

 

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!