Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
15 листопада 2019 р.

Владислав Атрошенко про продаж землі: за таких умов, як сьогодні, це злочин проти України

На початку засідання виконкому міської ради чернігівський міський голова Владислав Атрошенко публічно проінформував про свою позицію щодо масового продажу сільськогосподарських земель в Україні. Він зауважив, що це його особиста думка як громадянина. Але мова йде про питання державної ваги, яке стосується кожного.

- Учора був прийнятий в першому читанні закон про продаж землі. Я вважаю, що спроба прийняття цього закону – найбільший злочин перед Україною і народом України за всю історію незалежності. На сьогоднішній день у тому стані, в якому знаходиться Україна – а це стан війни, у тому стані розвитку ВВП на душу населення, який у 25 разів нижчий від ВВП на душу населення розвинених країн, це злочин. Безліч питань, починаючи від не заведення навіть усієї землі в земельні кадастри. Якщо ми зараз будемо виділяти людські паї в натурі, з’явиться ситуація, коли певна кількість землі буде в болотах, на залізниці, в лісах; буде дуже багато розбіжностей. Коли дійде питання до виокремлення ділянок і продажу, виявиться дуже велика кількість несподіванок для людей.

Друге: земля - це на сьогоднішній день той актив, який з попередніми цінами, які розглядаються до продажу, явно недооцінений. Її очікувана ринкова вартість від 1,5 до 2,5 тисяч доларів. Я вам скажу, що українська земля повинна мати мінімально ціну у 20 тисяч доларів за гектар родючої землі. Інвестори Німеччини сьогодні з задоволенням інвестують у нерухомість з терміном окупності 50 років. Якщо взяти середню прибутковість 500 доларів з гектару родючої землі (а є і вища, якщо використовувати сучасну техніку, технології, насіння тощо) і термін окупності 40 років (2,5% доходності), це 20 тисяч. А збираються продавати за ціною в 10 разів нижче. Скільки недоотримає Україна і, відповідно, українці? Візьміть калькулятор, помножте 40 мільйонів гектарів на 18 тисяч доларів – ви отримаєте цифру 720 мільярдів доларів. Це крім усього іншого.

Третє і найважливіше: на сьогодні земля в Україні – це найважливіший актив, ціну якому треба складати навіть не в грошах. От яка ціна була в української ядерної зброї? Якась була і у грошах. Але стратегічно Україна, випавши з пулу ядерних держав, почала програвати як незалежна країна в усіх питаннях, закінчуючи Кримом і Донбасом. От ціна питання. Так само і питання землі. На сьогоднішній день є грошова якась оцінка і грошові виміри, а є негрошові. Якщо ми при такій ситуації, яка є зараз, на додаток до всього ще й продамо українську землю – то що собою буде являть Україна? За що воюватимуть хлопці на Сході, за чию землю?

Є опитування, які чітко говорять: 75 чи 77% громадян України проти цього. То хіба можна проводити рішення такої значимості для майбутніх поколінь? Для всього майбутнього цілої країни?

Куди ми спішимо? Ми що, вже все крім цього повирішували в державі? Ми що, вже знайшли, куди поділися сотні мільярдів гривень на рефінансування банків? Ми вже знайшли всіх бенефіциарів, всіх вигодонабувачів, хто заводить (це моя власна думка) вкрадені через офшори гроші в наші цінні папери під 17% річних?

Мені важко на посаді міського голови бути в опозиції до діючої влади, але я висловлюю свою позицію як громадянин. Це моя власна думка. Промовчати зараз,  вважаю, не можна, - вважає міський голова.

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!