Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
3 жовтня 2019 р.

У Чернігові учасникам війни на Сході присвоюватимуть звання «Захисник України – Герой Чернігова»


Фото № 1
Фото № 2

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради сьогодні, 3 жовтня, погодив встановлення відзнаки територіальної громади міста Чернігова – почесного звання «Захисник України – Герой Чернігова». Ця відзнака присвоюватиметься мешканцям міста Чернігова за вагомий особистий внесок у захист незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України. Тим, хто брав безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах АТО/ООС, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

Як відомо, у травні цього року на ім'я Чернігівського міського голови надійшло клопотання від громадської організації "РОДИНА ВОЇНА" щодо присвоєння звання "Почесний громадянин міста Чернігова" (посмертно) трьом учасникам АТО/ООС: БРУЮ Миколі Віталійовичу, ЗАПЕЦІ Віктору Олександровичу, ЧЕРЕДНІЧЕНКУ Денису Ігоровичу.

Під час його розгляду на засіданні відповідної Комісії виникла дискусія, оскільки усі загиблі учасники АТО/ООС є героями, тому ніхто не має морального права визначати ступінь їх героїзму й мужності та встановлювати черговість у присвоєнні їм почесного звання.

Крім того, відповідно до Положення Комісія розглядає пропозиції про присвоєння даного звання по одній кандидатурі з кожної галузі, але не більше трьох кандидатур загалом на рік. А зважаючи на загальну кількість героїв, цей процес може тривати десятки років. В результаті дане подання було знято з розгляду.

Проектом Положення про присвоєння почесного звання "Захисник України – Герой Чернігова" визначено, що право присвоєння цього звання належить виключно Чернігівській міській раді. Крім того, це почесне звання присвоюється лише один раз за життя і є довічним. Також може присвоюватися посмертно.

Церемонія вручення Почесного звання проходитиме щорічно, під час святкування Дня захисника України. На урочистостях особам, які удостоєні Почесного звання, вручатиметься Диплом Захисника України – Героя Чернігова та нагрудний знак "Захисник України – Герой Чернігова". Якщо звання присвоєне посмертно, то нагороду передають найближчим родичам.

Також надаватиметься разова грошова винагорода у розмірі десяти мінімальних заробітних плат, встановлених нормативно-правовими актами станом на 1 січня року, в якому присвоєно Почесне звання.

Відповідне рішення надалі виноситиметься на розгляд сесії Чернігівської міської ради. 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!